הכירו את משפחת פטגו
מרים בעלת משפחתון, גם עזריה עצמאי, ויחד הם מגדלים 8 ילדים. איך מארגנים את כולם לגנים ולבתי הספר? איך מקדמים את העסק ובמקביל חוסכים לפנסיה? איך מחשבים קניות ל-10 נפשות? ולמה שירה בת ה-8 מארגנת ערבי בינגו?
משפח פטגו: עזריה (38) הוא עצמאי, מנהל פרויקטים ומעביר סדנאות; מרים (36) היא בעלת משפחתון. עלו מאתיופיה ב-1991. שמונת הילדים הם טלאור (16), אלחנן (15), נהוראי (13), בניהו (10), שירה (8), הודיה (3), מאור (שנה וחצי) וידידיה (חצי שנה). גרים בדירת 5.5 חדרים בקריית גת. ההורים ישמחו להסתייע בתחום הצמיחה העסקית והתנהלות משפחתית.
הכנסות חודשיות נטו: 15 אלף שקל
הוצאות חודשיות:
משכנתה – 2,500 שקל
הלוואות – 1,624 שקל
מזון – 5,000 שקל
בילויים – 1,000 שקל
בגדים – 1,000 שקל
שכירות למשפחתון – 3,000 שקל
מינוס: "משתנה. בחודש שעבר היה 6,000 והיו חודשים שהם הגיעו ליותר. בתחילת החודש האחרון, לפני כל ההורדות של הוויזה, המשכנתה וההלוואות היה פלוס של 4,000 שקל".
6:00
מרים: "הבוקר שלנו מתחיל בערך בסביבות 6:00 או 6:30. אני מעמידה את הסירים לפני שהילדים קמים. היום אני מכינה קציצות, אורז, אפונה וגזר. אני מכינה סירים למשפחתון עם כמות גדולה יותר כדי שהאוכל יספיק לכל המשפחה".
7:00
"אני יוצאת מהבית לכיוון המשפחתון. עזריה עוזר עם ההתארגנות של הקטנים. בלי השיער. עם זה הוא לא יכול להתמודד. אני מכינה לו את הבגדים והוא מארגן אותם ומפזר בגנים ובבית ספר. לפני שמונה שנים עלה הרעיון להקים משפחתון. בתחילת הדרך המשפחתון היה בתוך הבית שלנו ולאט לאט התרחבנו מבחינת מספר הילדים. גייסנו עוד עובדת והחלטנו לשכור את הדירה ממול הבית שלנו. שם מתקיים המשפחתון".
7:30
עזריה: "שעת הכנת הסנדוויצ'ים. הילדים הגדולים עוזרים לי להכין לאחים הקטנים. אני מפזר את כולם בבתי הספר ובגנים ומתפנה לעבודה. לפני חצי שנה הקמתי מיזם שמנגיש את הערכים של יהודי אתיופיה לחברה הישראלית דרך חינוך, ובמקביל אני עובד כמנהל פרויקטים בעמותה בתחום של תיאטרון קהילתי בתל אביב".
8:00
"אני אוהב לעשות רשימות ומשימות ושם לי זמנים. כרגע אני מעביר 5-4 סדנאות בכל חודש והשאיפה שלי היא להגיע ל-20 לפחות. אני מאמין שעם שיווק נכון המיזם יהיה רווחי בתוך שנה-שנתיים".
9:00
"אני בסדנה שאני מעביר. מעבר לכסף זה גם רעיון חברתי. אני מאמין שאם החברה לא תכיר את התרבות והמסורת של יהודי אתיופיה, ואנחנו לא נכיר את מה שיש בארץ, הפער רק יגדל".
13:00
עזריה: "אני חוזר לאכול צהרים בבית. אחת הסיבות שאני לא הולך לעבוד במשרה מלאה היא שאנחנו תמיד רוצים שאחד מאיתנו יהיה זמין לילדים. סולם הערכים שלנו הוא קודם כל משפחה ואחר כך המצב הכלכלי".
14:00
מרים מצטרפת לעזריה בבית לקבל את הילדים שחזרו מהמסגרות. מרים: "לפני שלוש שנים צברנו מספיק הון עצמי, לקחנו הלוואה וקנינו דירת 5.5 חדרים ב-850 אלף שקל". עזריה: "לפני שנתיים החלטנו לשפץ את הדירה וזה עלה בסביבות 200 אלף שקל.
16:00
המשפחתון הסתיים ומרים יצאה לקניון: "יש לי עומס שלפעמים גורם לכך שאין לי הרבה חיי חברה. אז הרבה פעמים יש לי את המפלט של הקנייה. הפיצוי שלי זה ללכת לקניון ולהחליט שיאללה, אני מפנקת את עזריה ואת כל הילדים בבגדים חדשים".
18:00
שירה (8) מתחילה להכין ארוחת ערב לכל המשפחה. עזריה: "בכל שבוע יש לנו ערב משפחתי שאחד הילדים מארגן. היום שירה מכינה לנו פעילות פלוס ארוחת ערב". שירה: "אני מכינה להם ערב בינגו".
19:00
כל המשפחה יושבת לפעילות וארוחת ערב. עזריה: "שמונה ילדים זה אומר להכין בכל שבוע תפריט שבועי ולקנות את המצרכים לפי התפריט. אם לא נכין משהו מסודר אנחנו יכולים בקלות לקנות את כל הסופר". מרים: "הילדים שלנו מאוד מעורבים בכל מה שקורה בחיי העסק גם שלי וגם של עזריה. כולם מתגייסים ועוזרים אחד לשני. הם שותפים מלאים בכל העשייה ועוזרים בתוך הבית. אני מאמינה בעשייה משותפת. זה גם מגבש את המשפחה".
20:00
מרים משכיבה את הקטנים לישון: "כהורים אנחנו משתדלים לא להחסיר מהילדים כלום. אם זה בבילויים, ביציאות, בטיולים, בתנועות נוער ובכל שאר התחומים. בשביל שזה יתקיים אנחנו חייבים את העזרה שלהם בתוך הבית. מעבר לזה אני גם משרישה להם שאתם חיים בתוך הבית. זה משק שחייב להתנהל. אי אפשר שרק שניים ינהלו אותו".
21:00
מרים ועזריה יושבים יחד. מרים: "החלום זה בית קרקע, שילד יכול לרוץ ולשחק בגינה ברוגע. אני מניחה שמבחינה כלכלית יש דברים שאנחנו יכולים לעשות קצת אחרת". עזריה: "אני מאמין שעם ליווי וייעוץ, תוך כמה שנים נוכל לעבור לבית חדש. שנינו עצמאים ורוצים לדעת איך להתנהל נכון. יש את משק הבית ויש את העסקים שלנו, ואנחנו מרגישים שיש המון מקום להשתפר. עד עכשיו זה היה לשרוד, התנהלות מינימלית. עכשיו אנחנו מרגישים שאנחנו בתקופה שאנחנו רוצים לחשוב קדימה. כרגע אנחנו לא מפרישים לפנסיה ומרגישים שאנחנו חייבים לחשוב יותר על העתיד".