שתף קטע נבחר
 

ממה נגרמת צרבת ואיך תעבירו אותה?

״זה עושה לי צרבת״ - אם נדמה לכם שהמשפט הזה נזרק לחלל האוויר יותר מדי פעמים, זה מאחר שצרבת היא תופעה נפוצה, אשר רבים נאלצים להתמודד עמה במהלך חייהם. איך מתגברים על הצרבת? מה משפיע עליה? והאם ניתן למנוע את חזרתה? כל התשובות במקום אחד

איך תדעו שמדובר בצרבת ואיך היא מתרחשת?

 

צרבת מתבטאת בתסמין של כאב צורב ותחושת בעירה במרכז החזה, מאחורי עצם החזה. הכאב לרוב מחמיר לאחר אכילה, בערב או בזמן שכיבה או בהתכופפות קדימה. איך זה קורה? בתוך הקיבה שלנו ישנה סביבה חומצית מאוד עם מיצי קיבה ובמצב תקין אלו נשארים בקיבה והוושט משמש רק ״הצינור״ דרכו עובר המזון מהפה לקיבה. כאשר יש לנו צרבת - זה אומר שהשריר שחוסם במצב תקין ממיצי הקיבה לעלות בוושט חלש או רופף ומיצי הקיבה החומציים עולים במעלה הוושט וגורמים לנו לתחושת הצריבה הנוראית.

 

 

  (צילום:  shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מה גורם לצרבת?

 מספר גורמים יכולים להוביל לצרבת, לדוגמה:

 

עודף משקל, אשר עלול להפעיל לחץ על הקיבה והסרעפת שלכם ולגרום להרפיית הסוגר הוושטי שנמצא בתחתית הוושט ומונע את עליית מיצי הקיבה.

 

היריון המעלה את הלחץ התוך בטני ומגביר את הסיכוי לצרבת. בנוסף, שינויים הורמונליים במהלך היריון עלולים להחליש את הסוגר הוושטי התחתון.

 

סוגים מסוימים של מזון ומשקאות אשר יכולים להגביר את הסיכון לסבול מצרבת בדרכים שונות למשל ע"י הגברת ייצור החומצה בקיבה והרפיית הסוגר הוושטי התחתון.

 

עישון הגורם להחלשת הסוגר הוושטי התחתון ויכול לגרות את מערכת העיכול.

 

חשוב לדעת!

צרבת היא אחד מתסמיני הריפלוקס (זרם חוזר של חומצה מהקיבה לוושט) הכוללים: טעם חמוץ או מר בפה, כאב גרון ממושך, שיעול כרוני, צרידות. במקרים רבים, הצרבת היא תופעה חולפת. אבל זה לא אומר שכדאי לכם לחכות עד שזה יקרה. אם תסמיני הריפלוקס תכופים, מחמירים או לא משתפרים לאחר שימוש בתרופות ללא מרשם זה עלול להצביע על בעיה רפואית חמורה יותר, הדורשת פנייה לרופא. צרבת אינה רק תחושה לא נעימה - חשיפה ממושכת של הוושט לחומצות קיבה עלולה לגרום לנזקים כגון דלקות בוושט, כיבים בוושט, היצרות הוושט ועלייה ברמת סיכון נמוכה להתפתחות של סרטן הוושט. בכל אופן, אין סיבה לסבול מהתחושה החומצית, השורפת והלא נעימה, גם אם היא חד פעמית. 

 

  (צילום:  shutterstock)
(צילום: shutterstock)

כיצד ניתן לטפל בצרבת?

ניתן להפחית את הופעת תסמיני הריפלוקס (כגון צרבת) באמצעות שינויים באורח חיים וטיפול כגון:

 

תזונה: נסו להימנע מסוגי מאכלים היכולים להחמיר את הסיכון לסבול מצרבת כגון אוכל חריף, פירות ומיצי הדר, אוכל שומני/מטוגן, אלכוהול וקפה.

 

ארוחות באמצע הלילה: גם אם יש עכשיו דיל ״לייט נייט״ מצוין, אכילת כמויות גדולות ובאמצע הלילה, במיוחד לאחר צריכת אלכוהול, עלולה לגרום לצרבת.

 

להיות ״מאוזנים״ זה טוב, אבל לא בצרבת: הימנעו ממצבי שכיבה מייד לאחר ארוחות. הצרבת נגרמת כתוצאה מתפקוד לקוי של השריר שמפריד בין מיצי הקיבה לוושט, ולכן לאחר שאכלתם הימנעו ממצב בו הראש שלכם מאוזן ביחס לקיבה או במילים אחרות - מצבי שכיבה. כאשר אתם הולכים לישון, דאגו שהראש יהיה גבוה יותר מחלל הבטן באמצעות הגבהת ראש המיטה.

 

מעשנים? עוד סיבה להפחית ולהפסיק: עישון עלול להוביל לצרבת, ולכן תמיד מומלץ להפסיק לעשן. לא רק נגד צרבת אלא באופן כללי. גם אם אתם לא עומדים בהפסקת עישון בטווח הארוך, אם אתם חשים צרבת, נסו להפחית בצורה נקודתית.

 

קופצים לבית המרקחת: אומפרדקס-Z היא בין התרופות המוכרות בשוק הישראלי להקלת תסמינים הנובעים מזרם חוזר של חומצה מהקיבה לוושט (לדוגמה צרבת) המופיעים בתדירות של לפחות יומיים בשבוע, במבוגרים מעל גיל 18. משך הטיפול בתרופה הוא עד 14 יום והיא אינה מצריכה מרשם רופא. אומפרדקס-Z מכילה את החומר הפעיל אומפרזול במינון 20 מ"ג אשר מפחית את כמות החומצה המופרשת בקיבה ובכך מקל על תחושת הצרבת. אין סיבה שתמשיכו להרגיש את תחושת הצריבה.

 

יש לפנות לרופא בהופעת תסמיני ריפלוקס (כגון צרבת) לעיתים תכופות או אם התסמינים מחמירים או לא משתפרים לאחר שימוש בתרופות ללא מרשם רופא.

 

האם ניתן להשתמש באומפרדקס-Z במהלך היריון?

 

אין ליטול את התרופה מבלי להתייעץ עם הרופא אם את בהיריון, עשויה להיות בהיריון או מתכננת היריון.

 

לסיכום, אם אתם ״מצורבים״ מדי פעם, יכול להיות לזה פתרון. אין צורך להמשיך לסבול. עקבו אחרי ההמלצות לטיפול ותהיו הרבה פחות מצורבים.

(אין ליטול את התכשיר יותר מ-14 יום או יותר מטיפול אחד (14 יום) כל 4 חודשים).

 

  (צילום: חברת דקסל פארמה)
(צילום: חברת דקסל פארמה)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חברת דקסל פארמה
אומפרדקס-Z
צילום: חברת דקסל פארמה
מומלצים