רוסיה הטיסה מפציצים גרעיניים מול אלסקה
משרד ההגנה הרוסי מסר ששני מטוסי טופולב Tu-160, שיכולים לשאת 12 טילים גרעיניים, טסו במזרח הרחוק של המדינה במסגרת תרגיל. "יכולים להציב מפציצים גרעיניים במרחק של 20 דקות טיסה מארה"ב"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
העיתון הממשלתי "רוסיסקאיה גאזטה" דיווח באתר שלו שהתרגיל הוכיח את יכולתה של מוסקבה להציב מפציצים גרעיניים במרחק של 20 דקות טיסה מארה"ב. לפי העיתון, מדובר במרחק של קצת יותר מ-600 ק"מ.
בהצהרה מסר משרד ההגנה שבתרגיל השתתפו שני מטוסי טופולב Tu-160. הם טסו מרחק של יותר מ-6,000 ק"מ בשמונה שעות מבסיס הבית שלהם במערב רוסיה לעיר הנמל אנאדיר שבמחוז האוטונומי צ'וקוטקה הפונה לאלסקה.
הטופולב Tu-160 הוא מפציץ אסטרטגי על-קולי מתקופת הסובייטים שמכונה ברוסיה "הברבור הלבן". הוא מסוגל לשאת עד 12 טילים גרעיניים קצרי טווח ולטוס מרחק של 12 אלף ק"מ ברציפות ובלי צורך לתדלק.
מטוסי ה-Tu-160 טסו בעבר מבסיסים ברוסיה לסוריה, שם הפציצו כוחות המתנגדים למשטרו של הנשיא בשאר אסד, אחד מבעלי הברית הקרובים ביותר של מוסקבה במזרח התיכון.
לפני כשבועיים פרשה ארה"ב באופן רשמי מהאמנה לפירוק נשק גרעיני לטווח בינוני (INF), הסכם שנחתם בינה לבין רוסיה ב-1987, בשלהי המלחמה הקרה. זאת לאחר שקבעה כי מוסקבה מפרה את ההסכם ואין לה שום כוונה לציית לו. מומחים מזהירים כי כעת, כשההסכם מתפרק סופית, תפרוס רוסיה כלי נשק חדשים - וגובר הסיכוי למרוץ חימוש נוסף.
עם פרישתה הודיעה וושינגטון שהיא מתכננת לערוך ניסוי בטיל חדש בשבועות הקרובים, שנאסר במסגרת ההסכם. גורמי ממשל בכירים בארה"ב אמרו שמוסקבה פרסה "גדודים רבים" של טילי שיוט רוסיים ברחבי רוסיה תוך הפרה של ההסכם, כולל במערב המדינה, "עם יכולת לפגוע ביעדים אירופיים קריטיים".
את אמנת ה-INF גיבשו נשיא ארה"ב דאז רונלד רייגן ומנהיג ברית המועצות באותם ימים מיכאיל גורבצ'וב, והיא הביאה לחיסול ארסנל הטילים הגרעיניים לטווח קצר של שתי המעצמות הגרעיניות הגדולות בעולם. ביטול ההסכם מעורר דאגה עמוקה משום שטילים לטווח בינוני יאפשרו לרוסיה לבצע מתקפה גרעינית על אירופה בהתראה קצרה מאוד.
וושינגטון ומוסקבה האשימו זו את זו במשך שנים בהפרת ההסכם. בשנה שעברה הודיע נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כי בשל הפרות רוסיה האמריקנים פורשים ממנו, ובמרץ השנה הודיע גם הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין כי מוסקבה משעה את מחויבותה להסכם. ארה"ב הסבירה את החלטתה לפרוש לא רק בהפרות לכאורה של ההסכם מצד מוסקבה, אלא גם בכך שהוא כובל את ידיה של וושינגטון ומאפשר למדינות אחרות, בראש ובראשונה סין, לפעול בחופשיות.
ה-INF נחשב לאחד משני הסכמי הנשק החשובים ביותר בין רוסיה לארה"ב. ההסכם השני הוא אמנת סטארט החדשה, המחייבת את שתי המדינות לוודא שמספר ראשי הנפץ הגרעיניים שלהן אינו מתקרב לזה שהיה להן בימי השיא של המלחמה הקרה. עם זאת, תוקף ההסכם הזה יפוג ב-2021, ולא נראה שיש רצון מדיני של ממש בשני הצדדים לנהל משא ומתן על הארכתו.