ישראל הסכימה: תוצרת ההתנחלויות מחוץ להסכם הסחר עם דרום קוריאה
ההסכמה הישראלית סללה את הדרך לחתימה על הסכם סחר חופשי בשבוע הבא. המשמעות: מוצרים ושירותים מיישובי יהודה ושומרון ורמת הגולן לא ייהנו מפטור, בדומה להסכם עם האיחוד האירופי. את המגעים ניהלו משרדי החוץ והכלכלה
ישראל הסכימה שתוצרת ההתנחלויות ביהודה ושומרון וביישובי רמת הגולן לא ייהנו מהטבות שונות כמו פטור ממכסים במסגרת הסכם אזור הסחר החופשי שייחתם בשבוע הבא עם דרום קוריאה. הסכמה זו סללה את הדרך לחתימה עם שרת הסחר של דרום קוריאה, יו מיונג הי, שתגיע בשבוע הבא לישראל.
את המגעים ניהלו במשך שנים משרדי החוץ והכלכלה. סעיף ההחרגה של ההתנחלויות דומה לזה שקיים בהסכם "הורייזון 2020" שנחתם בשעתו עם האיחוד האירופי. בהסכם עם דרום קוריאה גובש מנגנון שאמור לפתור מחלוקות בנושא ההתנחלויות אם יהיו. המשמעות של ההחרגה שסחורות שמקורן מיהודה ושומרון ומרמת הגולן לא ייהנו מפטור ממכסים.
גם בהסכם העבודה עם סין הוכנס סעיף החרגה שלא מדבר ספציפית על יהודה ושומרון אך קובע כי הפועלים הסינים יעבדו באזורים בישראל בהסכמת שני הצדדים כדי לדאוג לביטחונם.
פקידים בירושלים אומרים, כי להסכם עם דרום קוריאה חשיבות אסטרטגית. זה הסכם ראשון מסוגו באסיה שיסלול הדרך להסכמים נוספים באסיה והרווח לציבור הישראלי מוערך במיליארדים הן ליצוא הישראלי והן להוזלת יוקר המחיה. היקף הסחר בין ישראל לדרום קוריאה עומד כיום על 1.5 מיליארד דולר. מיד לאחר החתימה צפוי לעלות היקף הסחר ב-100 מיליון דולר ובהמשך גידול משמעותי.
ישראל מנהלת בשנים האחרונות מגעים להסכם סחר חופשי עם סין ויש להניח שההסכם עם קוריאה וההסכמה על החרגת יו"ש ורמת הגולן - יוכנסו גם להסכם זה. יצוין כי בשל התנגדותה של שרת התרבות מירי רגב, ישראל ביטלה ברגע האחרון חתימה על הסכם קולנוע עם האיחוד האירופי, לאחר שבהסכם הוכנס סעיף החרגה של ההתנחלויות לפי דרישת האירופים.