שתף קטע נבחר

 

הבלגה ומאזן אימה: החודש החם בגבול רצועת עזה

ישראל מטילה אחריות על חמאס, אך בו-זמנית מבליגה על החדירות והירי - כל עוד אין נפגעים בנפש. תקריות חציית הגבול חושפות גם את השינוי במדיניות הפתיחה באש של צה"ל, על רקע הימצאות "פעילי הריסון" של חמאס בגבול. בנוסף, התקריות חושפות מנגנון תקשורת של ישראל עם חמאס

 

פרשננו רון בן ישי על סוף השבוע המתוח בדרום

פרשננו רון בן ישי על סוף השבוע המתוח בדרום

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

חיסול שלושת החמושים אמש (שבת) סמוך לגדר המערכת בצפון רצועת עזה מצטרף לשורת מקרים של חדירות וניסיונות חדירה לשטח ישראל של מחבלים, שכולם חוסלו על ידי צה"ל. זאת בנוסף למקרי ירי של רקטות ופצמ"רים מהרצועה לעבר שטח ישראל.

 

המשותף למרבית התקריות הללו נוגע לתגובה הישראלית: מצד אחד צה"ל, באישור ובהנחיה של שר הביטחון וראש הממשלה בנימין נתניהו, מטיל את האחריות על הפיגועים או על ניסיונות הפיגועים האלה על חמאס, ומצד שני ישראל מעניקה פטור מתגובה צבאית ברוב התקריות, ומתייחסת לכל אירוע במבחן התוצאה ולא לפי חומרת התקרית. כלומר, כל עוד לא נפצעו או נהרגו ישראלים מירי בניסיונות החדירה או ממטחי הרקטות, אפשר להבליג על כך ולהמשיך הלאה.

חמאס עזה רצועת הסלמה טנקים יחיא סינוואר איסמאעיל הנייה (צילום: רויטרס, AFP)
האם רצועת עזה על סף הסלמה מחודשת?(צילום: רויטרס, AFP)

הסלמה התחממות ב דרום עזה צה

בניגוד לשנים עברו, מדיניות ההבלגה הזו יושמה בחלק מהמקרים גם אל מול ירי רקטות או במקרים שבהם יש פגיעה בישראלים, כמו פציעת שלושה לוחמי גולני לפני כשבועיים על ידי מחבל חמאס. גם ההתעלמות מהירי לעבר שדרות אמש כבר אינה חריגה, והכלה דומה נרשמה שוב ושוב במקרים קודמים של ירי רקטות לעבר ישראל בחודשים האחרונים, כל עוד כמובן מדובר ביירוט של כיפת ברזל או בנפילה בשטח פתוח בין המושבים לקיבוצים בעוטף, ש"רק" הבהילה את האזרחים.

 

בצה"ל יכולים להתגאות בכך שתקריות הירי בגבול, שהולכות ומצטברות, מסתיימות רובן ככולן בהצלחה של הלוחמים: יש זיהוי מוקדם, השטח נסגר ומבודד, אין סיכון לתושבים וכמעט בכל התקריות הללו לא נפגעו חיילים, לעומת כעשרה מחבלים שנהרגו בשבועיים האחרונים.

 

בפועל, התקריות האלה חושפות שתי עובדות שבישראל מנסים לטשטש או להסתיר: על רקע המו"מ המתקדם להסדרה עם חמאס, שנראה שמעט נתקע בשבועות האחרונים, חל בשבועות האחרונים שינוי דרמטי במדיניות הפתיחה באש בקו הגבול: לוחמים לא יורים לעבר חמושים שמגיעים עד מפתן גבולה של ישראל, גם אם זוהו בוודאות כנושאי נשק חם, וגם אם עשו זאת בשעה חריגה.

צה
צה"ל תוקף בעזה, שלשום

צה

מכיוון שקיים חשש שמדובר ב"פעילי הריסון" של חמאס, יש להתחיל את הטיפול באירוע בנוהל מעצר חשוד או להמתין לאחד משני מצבים: שאותם חמושים יחצו את הגבול ויחדרו לישראל או שיחלו לירות לעבר כוחות צה"ל ראשונים.

 

חמאס הוכיח בשנתיים האחרונות לא אחת שעל הרג אזרחים עזתים הוא מוכן להבליג, אבל על הרג פעיליו הוא יגיב - מדיניות שנראה שהרתיעה את ישראל ויצרה מאזן אימה בין הצדדים. העובדה השנייה מתקשרת לראשונה: תקריות הירי האחרונות בגבול הולכות ומעלימות את רצועת השטח של 100 עד 300 מטר בצד העזתי של גדר הגבול, שבה עד לפני כשנה עד שנה וחצי נאסרה שהיית פלסטינים כליל.

 

כעת השהייה בה מותרת על ידי צה"ל כל עוד מדובר בהפגנות המחאה השבועיות, ובלבד שמפירי הסדר לא יחצו את הגדר או ינסו להשליך מעליה מטעני חבלה ורימוני רסס אל עבר לוחמי צה"ל שבמרחק יריקה מהם. גם אז האצבע קשה על ההדק – ההנחיה לכוחות לא מתחילה ונגמרת בירי מדויק לקרסול של מפירי סדר מרכזיים על ידי הצלפים, אלא גם ככלל, להשתדל לסיים כל הפגנה אלימה שכזו עם אפס עד מינימום הרוגים עזתים, כדי שכמה שעות לאחר מכן לא תיערך הלוויה שממנה ייצאו איומים לנקמה בישראל.

 

  (צילום: רויטרס)
הלוויית פעיל הריסון שנורה בחודש שעבר ושאחריה החלה ההתחממות בדרום(צילום: רויטרס)

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

התקריות בגבול, אגב, מוכיחות דבר נוסף: ישראל יצרה מנגנון מהימן של תקשורת טקטית עם חמאס. לא מדובר במנגנון הזהה לזה הקיים בין צה"ל לכוחות הפלסטיניים ביהודה ושומרון, אך עצם העובדה שבשגרת היומיום אותם פעילי ריסון חמושים מורשים להתקרב לגדר המערכת, כדי לסלק פלסטינים שמנסים לחצות, יכולה להעיד שברוב המקרים יש לכל הפחות הבנה בין הכוחות.

 

כשברקע המשך המגעים בין הרמות הבכירות יותר, ישראל מעדיפה להמשיך במשא ומתן עם ארגון הטרור השולט ברצועת עזה כאילו אין טרור בדרום, ובמקביל להמשיך בהכלה ובהבלגה על חלק גדול מתקריות הטרור, מתוך רצון לא לפוצץ את המו"מ בהסלמה שעלולה להוביל למלחמה - שתחזיר את שני הצדדים לאותה נקודה.

 

השתלשלות אירועי החודש החם בגבול הרצועה 

שרשרת המקרים בחודש האחרון החלה עם חיסול של פעיל כוח הריסון של חמאס על ידי צה"ל שהגיע לאזור הגבול בחודש שעבר, לצד הבהרה מטעם דובר צה"ל, שטען כי הפעיל זוהה בטעות כמחבל. כיממה לאחר חיסול הפעיל, פצצות מרגמה נורו לעבר המועצה האזורית אשכול וחוף אשקלון. לא היה נזק ולא היו נפגעים עקב הירי.

 

תיעוד תקיפת צה"ל בעזה עקב הירי לעבר ישראל

תיעוד תקיפת צה"ל בעזה עקב הירי לעבר ישראל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

כשבועיים וחצי לאחר מכן, ב-1 באוגוסט, חצה מחבל חמאס את הגבול ואף שהה כשעתיים בשטח ישראל לפני שהספיק לפצוע שלושה חיילי צה"ל, אחד מהם קצין שנפצע באורח בינוני, וחוסל. המחבל, האני אבו סלאח, חצה את הגבול כשהוא חמוש בקלצ'ניקוב ולפחות ברימון אחד שזרק לעבר הכוח. אבו סלאח היה איש כוח "תפיסת השטח" של הארגון, המוצב על הגבול עם ישראל ומטרתו למנוע שיגור רקטות בידי גורמים שאינם סרים למרות חמאס, וכן למנוע הסתננויות לישראל.

 

שבוע וחצי אחרי הפיגוע שבו חוסל אבו סלאח, חלה עליית מדרגה כשארבעה מחבלים חמושים היטב חוסלו על ידי כוח צה"ל באזור חאן יונס. המחבלים היו חמושים ברובי קלצ'ניקוב, ברימוני יד ובמטול RPG. לוחמים שנערכו בעקבות הזיהוי פתחו באש לאחר שאחד המחבלים חצה את הגדר - והרגו אותם. במהלך האירוע הושלך רימון. לא היו נפגעים מבין החיילים ולא נגרם נזק.

 

בצה"ל האשימו את חמאס בניסיון הפיגוע באזור הגבול, אך בארגון הטרור התנערו מההאשמות. "ישראל סופגת את תוצאות הלחץ והזעם התמידי שתושבי הרצועה חיים בהם, ואשר נגרמים כתוצאה מהמצור שהיא מטילה על הרצועה. פעולותיה של ישראל דוחפות את צעירי הרצועה להגיב עליהן באופן עצמאי", מסרו בחמאס.

 

יירוט רקטה שנורתה לעבר ישראל, שלשום    (צילום: שוהם דדון)

יירוט רקטה שנורתה לעבר ישראל, שלשום    (צילום: שוהם דדון)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הסוללות בהן אירעה התקרית (צילום: יואב זיתון)
טנק צה"ל סמוך לאזור התקרית שבה נפצעו שלושה חיילים(צילום: יואב זיתון)

תקרית חמורה בגבול עזה: מחבל שחדר מעזה ירה וחוסל, קצין ושני לוחמים נפצעו בינוני וקל (צילום: רועי עידן)
פצצות תאורה שנורו במהלך התקרית בגבול הרצועה בתחילת החודש(צילום: רועי עידן)

המסוק שפינה את החיילים הפצועים נוחת בבית החולים סורוקה (צילום: חיים הורנשטיין)
פינוי החיילים שנפצעו מירי (צילום: חיים הורנשטיין)
  

יממה לאחר הפיגוע הגדול שסוכל, מחבל חמוש נוסף חוסל לאחר שהתקרב לעבר גדר המערכת בצפון רצועת עזה ופתח בירי לעבר הלוחמים. כוח צה"ל, שנערך לאירוע לאחר שהמחבל זוהה לפני כן על ידי תצפיות, פתח לעברו באש וחיסל אותו.

 

מלבד ריבוי התקריות של חציית הגבול בחודש האחרון, בסוף השבוע נרשמה שוב הסלמה בגזרת הירי מרצועת עזה לעבר שטח ישראל – רקטות נורו גם בערב שבת וגם אמש, ורסיסי אחת מהן אף נפלו בביתו של תושב שדרות.

הפגנות פלסטינים בגבול רצועת עזה (צילום: EPA)
הפגנות פלסטינים בגבול רצועת עזה(צילום: EPA)

המחבל שביצע את הפיגוע הוא האני אבו סלאח, איש הזרוע הצבאית של חמאס ()
המחבל שפצע שלושה חיילים - האני אבו סלאח
 

שלוש אזעקות נשמעו בשעה 21:00 בליל שבת בשדרות וביישובי המועצה האזורית שער הנגב. צה"ל הודיע כי זוהה שיגור אחד מכיוון רצועת עזה, ככל הנראה של רקטה, ולוחמי מערכת "כיפת ברזל" ביצעו יירוט מוצלח. במועצה האזורית אשכול ציינו כי צה"ל נמצא בקשר רציף עם הרשות ואין הנחיות מיוחדות לתושבים. גם בשער הנגב לא הודיעו על הנחיות מיוחדות.

 

אמש נשמעה אזעקת צבע אדום בשדרות וביישובי עוטף עזה. כיפת ברזל הופעלה ויירטה שתי רקטות מתוך שלוש ששוגרו מהרצועה. רסיסי רקטות נפלו באזור שדרות. שישה בני אדם טופלו על ידי מד"א עקב הירי לעבר ישראל: שניים מהם נחבלו קלות בגפיים במהלך ריצה למרחב מוגן, וארבעה לקו בחרדה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס, AFP
האם רצועת עזה עומדת בפני הסלמה מחודשת?
צילום: רויטרס, AFP
מומלצים