שתף קטע נבחר
 

לקראת ניתוח מורכב? כך תוכלו להשתחרר מאשפוז תוך יום

תחושת אי הוודאות והחשש מפני סיבוכים, זיהומים נלווים ושהות ממושכת בבית החולים מוכרת לכל מנותח. בזכות גישה חדשה, תוכלו להיות אקטיביים ולעודד החלמה מהירה בעזרת תזונה נכונה ומותאמת לניתוח

התפתחות הטכנולוגיה, הביאה לכך שיותר ניתוחים כירורגיים מתבצעים בשיטה זעיר פולשנית, החל מניתוחים גניקולוגיים, עבור בניתוחי לב וניתוחי גב, וכלה בניתוחי בטן, באמצעות מספר נקבים קטנים ומצלמה. זאת במטרה להקטין את הסיכון לזיהומים ולזרז את זמן ההחלמה. 

 

גישה חדשה לשחרור מהיר מאשפוז לאחר ניתוח נקראת ERAS - השיטה (Enhanced Recovery After Surgery), היא בעלת עקרונות פשוטים, ומטרתה להביא את המטופלים במצב האופטימלי לניתוח, לצמצם ככל שניתן את פולשניות הניתוח, ולאחריו לאושש את המנותח מוקדם ככל האפשר, כדי שישוב לתפקוד מלא ולחיי היומיום במהירות. על פי גישה זו, מנותחים יכולים להשתחרר הביתה לאחר 24 עד 36 שעות.

  

 

רופא רופאים טיפול חדר ניתוח טכנולוגיה (צילום: shutterstock)
כמה שפחות פולשני. ניתוח בשיטה חדשה(צילום: shutterstock)

 

קיראו עוד:

לראשונה בארץ: שיא הדיוק - ניתוח רובוטי להחלפת מפרקים

12 המחקרים הרפואיים שאמורים לשנות את פני הרפואה

קיצור קיבה בישראל: 17% ניתוחים חוזרים; בעולם - רק 7%

 לכתבה בלבד הכנה לניתוח כותרת ביניים ( )

מספר שבועות לפני הניתוח, לאחר פגישה עם המטופל, יקיים המנתח מפגש עם מספר גורמים כגון המרדים, מומחים נוספים (קרדיולוג, נוירולוג, אורתופד וכדומה, לפי בעיות הרקע של המטופל וסוג הניתוח), ותזונאית.

 

מטרת ההתייעצות המשותפת היא להתאים את הטיפול המיטבי בהתאם לניתוח המתוכנן, להשיב למטופל תחושת שליטה ולהפחית לחצים, שכן ידוע שמתח נפשי עלול להחמיר דלקת, ולהאריך את תקופת ההחלמה.

 

מחקרים רבים פורסמו בשנים האחרונות על הקשר בין תזונה נכונה  ובין שיקום מניתוח, שכן מצד אחד, הגוף צפוי להוציא הרבה מאוד אנרגיה לצורך התאוששות ושיקום, ומצד שני, מטופלים מדווחים על מתח נפשי הגורם לאיבוד התיאבון בשבועות שלפני הניתוח ותחושת חולשה ובחילות בימים שלפני הניתוח.

 

בשל כך, רצוי מאוד לתכנן את התזונה הנכונה ביותר עבור המנותח לפי סוג הניתוח. בנוסף, בשבועות שלפני הניתוח, תועלה רמת הברזל וההמוגלובין לרמה אידאלית, על מנת להפחית את הצורך במתן מנות דם.

 

עד לפני זמן לא רב, ייחסו חשיבות רבה להכנת המעי לפני ניתוחים, לרבות שתיית חומרים לניקוי המעי, משלשלים וחוקנים. כיום, מחקרים רבים לא מצאו בהכנת מעי שכזו כל תועלת, וגישה זו הולכת ונעלמת ברוב סוגי הניתוחים. נמצא כי הכנה של יומיים מראש של הפחתת מזון וניקוי המעי, מכבידה על המטופלים מבחינה נפשית ומגבירה מתח ומחלישה את המטופל. בנוסף, נמצא כי אין לכך כל השפעה על מהלך הניתוח או על הפחתת סיבוכים. על פי הגישה החדשה, חשובה יותר ההתאמה התזונתית על מנת לחזק את הגוף ולא להחלישו.

 

 

רופאים. התייעצות משותפת עם אנשי מקצוע מהתחום (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רופאים. התייעצות משותפת עם אנשי מקצוע מהתחום(צילום: shutterstock)

 

 לכתבה בלבד הכנה לניתוח כותרת ביניים ( )

חיזוק המטופל לפני הניתוח הוא חלק חשוב מהגישה הטיפולית. פעם היה מקובל צום מלא מחצות, ביום שלפני הניתוח ועד לרגע הניתוח. אם חלו עיכובים מצאו עצמם מנותחים בצום שארך 16 שעות, ויותר. מנותחים הגיעו לניתוח על סף התייבשות, חולשה, בחילות, כאבי ראש ותחושה כללית רעה.

 

על פי הגישה החדשה, די בצום של שש שעות ושתיית משקאות צלולים עד שעתיים לפני הניתוח. אין כל סיבה להביא מטופלים לניתוח במצב של חולשה גופנית וכמעט התייבשות. מטופל שאכל ושתה כמעט כרגיל, הוא מטופל נינוח, מתוח פחות, חזק יותר, ובעל יכולת להשתקם ולהחלים מהר יותר. למרות האמור, ישנה חשיבות רבה לצום לפי ההוראות שניתנות טרם הניתוח למניעת סיבוכים של הרדמה כללית.   

 לכתבה בלבד הכנה לניתוח כותרת ביניים ( )

להתאמת סוג ההרדמה חשיבות רבה. הנטייה היא לקיים דיון מקדים עם המנותח ולהחליט ביחד על סוג ההרדמה בהתאם למצבו הרפואי. במהלך הניתוח יבוצע ניטור המערכות הפיזיולוגיות ולאחריו יבוצעו מהלכים לאישושו המהיר של המנותח.

 

על פי הגישה החדשה, המטרה היא להשתמש בסוגי הרדמה הפועלים במהירות - ומתפוגגים במהירות. מדובר בחומרי הרדמה הפועלים על מערכת העצב-שריר ומאפשרים להעיר את המטופל בתוך זמן קצר. אמנם מדובר בתרופות יקרות יותר, אך משתלמות מבחינת התאוששות הגוף ויכולתו לגייס משאבים להחלמה מהירה.

 

ההתייחסות לכאב לאחר הניתוח השתנתה אף היא. השיטה החדשה דוגלת במתן משככי כאבים ככל שיידרש ומסביב לשעון, ביום יומיים שלאחר הניתוח. אם עד היום ההנחיות לחולה היו "אם כואב לך תבקש משככי כאבים וניתן לך", היום הגישה היא "ניתן לך משככים כדי שלא תחוש כלל בכאב". גם סוג משככי הכאבים השתנה: פחות משככי כאבים המבוססים על אופיאטים הגורמים לטשטוש וערפול, ויותר תרופות תוך ורידיות המטפלות ישירות בכאב.

 

על פי הגישה החדשה, יוצאו כל העזרים והמכשירים המיותרים מהר ככל שניתן, ובכלל זה קטטרים, נקזים וכדומה וזאת על מנת לגרום למנותח לקום מהמיטה וללכת לשירותים. מחקרים מצאו שקימה מהמיטה ופעילות מתונה של הגוף מוקדם ככל שניתן, מעודדת החלמה מהירה ומפחיתה סיבוכים. כך למשל, חל שיפור בפעילות מערכת העיכול, נוצרת זרימת דם המפחיתה את הסיכון להיווצרות קרישי דם והכי חשוב: המטופל מבין שהוא כבר לא חולה. הניתוח נגמר? אפשר לקום מהמיטה ולהסתובב.

 

התאמה תזונתית חשובה לא רק לפני, אלא גם מיד אחרי הניתוח. ההנחיות הן לחזור לשתייה ואכילה שעות ספורות לאחר הניתוח. שתיית משקאות עתירי קלוריות, כגון אינשור או מילקשייק יסייעו לגוף להתאושש מבחינת צריכה קלורית ויתרמו להחלמה המהירה. אם המטופל מרגיש עדיין שאינו מסוגל לאכול בשל מתח בעקבות הניתוח, אפשר לעודד לעיסת מסטיק התורמת אף היא להפעלת מערכת העיכול.

 

 לכתבה בלבד הכנה לניתוח כותרת ביניים ( )

כאשר כל השלבים של לפני ומהלך הניתוח מבוצעים היטב, המנותח יכול להשתחרר מבית החולים בתוך 24 עד 36 שעות, גם אם מדובר בניתוח גדול ומורכב. כך מקצרים את פרק הזמן עד הביקורת, ומעדיפים לזמן בתוך מספר ימים, על מנת לוודא שאכן תהליך ההחלמה מתנהל כסדרו. 

 

ד"ר אושרי בראל, כירורג בכיר ומנהל מערך הגינקולוגיה בבית החולים אסותא אשדוד ובנגה מדיקל.

  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ניתוח מורכב. להשתחרר תוך יום
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים