אסד רוצה את אידליב, ארדואן לא מוותר
העימות בחאן שייחון היה החמור ביותר בין טורקיה לצבא אסד מתחילת המלחמה בסוריה. ארדואן הסוני חושש מעוד גל הגירה ומסמן טריטוריה בשטחה של סוריה. אסד ורוסיה לא מוכנים לוותר על ריבונות סורית בשטח
מחוז אידליב שבצפון-מערב סוריה הוא המעוז הסוני האחרון שעדיין לא נכבש על-ידי כוחותיו של הנשיא העלאווי באשר אסד. ישנו אזור נוסף שמהווה כמעט רבע משטחה של סוריה שאסד עדיין לא השתלט עליו ממזרח לנהר הפרת והוא גובל בעיראק. אבל אזור זה הוא מדברי ברובו והכוחות השולטים שם הם קואליציה של כורדים וערבים הפועלים בהנהגת לוחמים ויועצים אמריקנים.
אידליב הוא הבעיה המרכזית מנקודת ראותו של המשטר הסורי, משלוש סיבות. הראשונה היא שמחוז זה גובל במובלעת העלאווית-שיעית, והוא מרוחק כמה עשרות קילומטרים בודדים מבירת העלאווים - עיר הנמל לטקיה. העיר חאן שייחון שבדרום-מערב אידליב חולשת על הכביש הראשי המחבר את לטקיה לטרטוס ולדמשק, והוא בעצם חוט השדרה התחבורתי של המובלעת העלאווית שתומכת באסד.
הסיבה השנייה לחשיבות המובלעת היא היותה "מחוז מקלט" למורדים סונים שהתפנו מכל רחבי סוריה והתבצרו במחוז הזה. כל עוד לא ישתלט המשטר הסורי על המחוז, הוא עלול למצוא את עצמו נאלץ להילחם מחדש על קיומו. באידליב נמצאים עשרות אלפי מורדים מארגונים איסלאמיסטיים בדרגות קיצוניות שונות בהן ג'בהת א-נוסרה, הסניף הסורי של אל-קאעידה. הארגונים הללו יצרו כמה קואליציות שהגדולה והחזקה בהן היא היאת תחריר א־שאם (המטה לשחרור סוריה).
הסיבה השלישית שבגללה משטר אסד שואף להשתלט על אידליב היא העובדה שהמחוז גובל בטורקיה, שלמעשה השתלטה עליו, בעיקר על שולי האזור. טורקיה מנהלת בתוך המחוז מלחמה נגד הכורדים, מתוך שאיפה להשתלט על הכורדים שבצפון אידליב ולספח את האזור הזה לטורקיה כמעין רצועת ביטחון, בדומה לרצועת הביטחון בדרום לבנון עבור ישראל.
המשטר הסורי כבר הגיש כמה פעמים בעבר מחאות חריפות לאו"ם על מה שכינה "הפלישה הטורקית לשטחה הריבוני של סוריה". לאנקרה יש טענות משלה שמצדיקות את נוכחות הצבא הטורקי ומיליציות סוריות סוניות הפועלות בחסותה במחוז. טורקיה טוענת שהכורדים בצפון אידליב מסייעים לטרור של הארגון הכורדי-טורקי ה-PKK (מפלגת הפועלים של כורדיסטן). לכן, הם פלשו לאזור העיר עפרין שנמצאת במרכז החבל הכורדי בצפון סוריה ובשולי מחוז אידליב, ומנהלים שם קרבות.
טענה נוספת של טורקיה היא שאם המשטר הסורי יכבוש את אידליב, כל תושבי המחוז - כשלושה מיליון סונים שרובם המכריע מורדים - יימלטו כפליטים לשטחה. בטורקיה נמצאים כבר עתה, אחרי שמונה שנות מלחמת אזרחים בסוריה, כשלושה מיליון פליטים סורים שטורקיה מתקשה לספק את צרכיהם למרות שהיא מקבלת עזרה בינלאומית.
הפליטים האלה שאירופה משלמת חלק מהחזקתם מתחרים בכוח העבודה הטורקי ויוצרים לנשיא רג'פ טאיפ ארדואן בעיה לא קטנה. לכן, החשש הטורקי מכיבוש אידליב בידי משטר אסד, העלאווי-שיעי, הוא חשש ממשי מגל עצום של פליטים שיגיע לשטחם.
אבל הסיבה החשובה ביותר היא שארדואן, וכמוהו רוב בני ארצו, הם סונים והם רוצים להגן על המורדים הסונים שמצאו מקלט באידליב מפני העלאווים-שיעים של אסד. כיום העלאווים מהווים כמעט חמישית מתושבי סוריה. הם מיעוט, אבל באמצעות משפחת אסד ובסיוע הרוסים והאיראנים, שולטים כעת ב-70% משטחה של סוריה. זאת למרות שרוב תושבי סוריה, אלה שברחו ואלה שנשארו, הם מוסלמים סונים שטורקיה רואה עצמה חייבת להגן עליהם ועל האינטרסים שלהם.
לפני שנה, כשהסתמן שאסד הולך ומשתלט על רוב שטחה של סוריה, היה ברור לרוסים וגם לבכירי משטרו של אסד שהמורדים הסונים שהתבצרו באזור לא ייכנעו בלי קרב, ושהמלחמה שם עלולה להיות ארוכה ועקובה מדם ובמהלכה יהפכו מיליוני סורים-סונים לפליטים שרובם כאמור יברחו לטורקיה.
כדי למנוע זאת, כינס נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, ועידה בהשתתפות ארדואן ובכירי המשטר הסורי. זאת אחרי שניסיון תיווך אמריקני נכשל. אבל באוגוסט אשתקד הצליחו הרוסים לקבל את הסכמת משטר אסד לכך שהטורקים ינסו לקיים הפסקת אש כשהם מהווים חיץ בין כוחות המשטר לבין המורדים הסונים באידליב.
במהלך החודשים האלה, אמורה הייתה טורקיה לתווך הסדר שביתת נשק יציבה שיאפשר הסדרה של מעמדה של אידליב כחלק מסוריה בלי שפיכות דמים. במסגרת הסכם זה נכנסו כוחות של צבא טורקיה, ועמם מיליציות סוריות שנאמנות לטורקיה, אל תוך החבל והקימו עמדות תצפית על גבולות מחוז אידליב שיאפשרו לפקח על הפסקת האש.
אבל כעבור חודשים ספורים התברר שארדואן לא מצליח להשיג הסדרה עם המורדים האיסלאמיסטים-סונים באידליב, וכי המורדים ממשיכים להתבצר ולהפגיז את כוחות המשטר הסורי ואת ציר התנועה העיקרי מלטקיה לדמשק. יתרה מזאת, לאט-לאט התברר שהטורקים ניצלו את ההבנות בתיווך של הרוסים כדי להשתלט על חבל אידליב, והמשטר הסורי טוען כל העת שלמעשה טורקיה מנסה לספח את החבל לשטחה.
בחודשיים האחרונים התמוטטה למעשה הפסקת האש באידליב לחלוטין. צבא אסד החליט לתקוף את המורדים בחבל ולא לשעות לאזהרות הטורקים. מטוסי חיל האוויר הרוסי מסייעים לו, אבל עוד קודם לכן, לפני כמעט עשרה חודשים, החל כבר המשטר הסורי לתקוף את העיר חאן שייחון מפני שהיא שוכנת על עורק התחבורה והחיים הראשי שמהווה שטח חיוני עבור משטר אסד והעדה העלאווית.
במסגרת ההתקפות על חאן שייחון השתמש אסד בנשק כימי, בעיקר גז כלור, ועשרות אזרחים נהרגו. כתוצאה מהמחאה הבינלאומית נמנעו הסורים מהפצצות נוספות בנשק כימי, אבל המשיכו את ההתקפות על חאן שייחון וסביבותיה בסיוע חיל האוויר הרוסי. המורדים הסורים לא נשארו חייבים ותקפו באמצעות מל"טים וטילים גם את אזור העיר לטקיה וגם את שדה התעופה הרוסי הסמוך חמיימים.
בהתקפות אלו נהרגו כמה אנשי צבא רוסים ונהרסו כמה מטוסים ומסוקים רוסים שהיו בשדה התעופה. זו הסיבה שהרוסים התחילו לשבש את שידורי ה-GPS המערביים, שבאמצעותם כיוונו המורדים הסורים את המל"טים ואת הרקטות שירו לעבר מעוזי המשטר ושדה התעופה הרוסי. שיבושי ה-GPS האלה הם שהפריעו גם למטוסי הבאים לנחות בישראל לאכן את מיקומם. לאחרונה פסקו השיבושים.
לפני כמה ימים הצליחו כוחות של משטר אסד להשתלט על חלק מהעיר חאן שייחון אחרי קרבות עזים עם המורדים והפצצות כבדות של חיל האוויר הסורי ושל חיל האוויר הרוסי. בשבוע שעבר הצליחו המורדים להפיל מטוס סוחוי 23 של חיל האוויר הסורי וחגגו את הניצחון. שלשום הצליח הצבא הסורי להיכנס לחאן שייחון.
ארדואן לא נשאר אדיש, הוא ראה ששליטתו על חבל אידליב הולכת להישמט מידיו ולכן הוא שלח אתמול שיירה של טנקים וכלי רכב משוריינים, כביכול כדי להביא אספקה לחאן שייחון. אבל למעשה, במשלוח השיירה משטח טורקיה לעבר העיר הנצורה ניסה ארדואן לסמן טריטוריה ולהבהיר לצבא הסורי שחאן שייחון נמצאת תחת חסותה של טורקיה, והכוחות הסורים שהשתלטו על פאתיה לא יכולים להיכנס לעיקר שטחה של העיר.
סוריה ראתה בכך הפרה בוטה של ריבונותה ואקט מלחמתי של טורקיה נגדה, בצדק, צריך לומר. לכן חיל האוויר הסורי הפציץ בקרבת השיירה כדי לאותת לכוחות הטורקים שאינם יכולים להתקדם. כמה אזרחים סורים נהרגו, אבל השיירה הטורקית שנעצרה שלחה כוח קטן שהקים מאחז למטרת תצפית כביכול, בשולי חאן שייחון וכך למעשה סימנו הצדדים מחדש את הטריטוריה שהם שולטים עליה.
העימות אתמול היה החמור ביותר מאז החלה מלחמת האזרחים בין כוחות טורקיים לכוחות המשטר של אסד. הרוסים נזעקו ומנסים כעת לתווך בין טורקיה לסוריה, ששתיהן בעלות ברית של מוסקבה. יש להניח שיושג איזה הסדר מקומי, שיופר בדיוק כמו שהופרו פעם אחר פעם ההבנות המקוריות שהיו אמורות להביא להפסקת אש באידליב. אסד לא יוותר, לפחות עד שיחזיר לעצמו את השליטה בחאן שייחון ובאזורים הסמוכים לה וירחיק את האיום על כביש מספר 1, בין לטקיה לדמשק, עורק החיים של המובלעת העלאווית, בסיס משטרו.