גם הבנק המרכזי הגרמני מזהיר: אנחנו בדרך למיתון
לאחר ההודעה על תוצר שלילי ברבעון השני, הבונדסבנק מפרסם אזהרה לפיה גם הרבעון הנוכחי לא נראה מבטיח: "גרמניה ככל הנראה תמשיך להציג פעילות חלשה גם ברבעון השלישי, התוצר עלול לרשום ירידה קלה"
שבוע לאחר פרסום נתוני התוצר השלילי בגרמניה, יוצא הבנק המרכזי במדינה באזהרה וקובע - המדינה בהחלט עלולה לגלוש למיתון. הבודנסבנק (Bundesbank) מפרסם היום (ב') הודעה שבה הוא מצדיק את החששות שהושמעו מפי כלכלנים ואנליסטים בימים האחרונים, ומציין שהכלכלה הגדולה באירופה "ככל הנראה תמשיך להציג פעילות חלשה גם ברבעון השלישי של 2019". לפי תחזית הבנק, התוצר הגרמני ברבעון הנוכחי "עלול להמשיך לרשום ירידה קלה".
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
הצמיחה הגרועה היא לא רק בגלל הצניחה ברכישת מכוניות / ניתוח
נתוני הצמיחה במשק: האטה - לא מיתון / פרשנותלמ"ס: האטה חריפה בצמיחה של המשק ברבעון השני של 2019
לפי הנתונים שפורסמו בשבוע שעבר, התוצר הלאומי הגרמני נסוג ברבעון השני ב-0.1% בהשוואה לרבעון שלפניו (ועלייה של 0.4% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2018). לפי הטענה המקובלת, שני רבעונים של התכווצות כלכלית מכניסים מדינה למיתון.
כלכלת גרמניה מסתמכת באופן מהותי על יצוא לסין ולארה"ב, אשר נמצאת בליבו של עימות סחר ממושך, שפוגע באופן עקיף גם ביצואנים הגרמנים. גורם נוסף לחולשה המתמשכת הוא הצל שמטיל איום הברקזיט ללא הסכם - שצפוי לפגוע בעיקר בבריטניה אך גם בגרמניה, שותפת הסחר המובילה שלה באירופה. תעשיית הרכב שתורמת נתח חשוב ליצוא הגרמני היא אחת הנפגעות העיקריות מחששות אלה.
הבונדסבנק מציין כי התחזית העגומה שלו לנתוני התוצר "נובעת בעיקר מהחולשה המתמשכת של מגזר הייצור", שמציג בחודשים האחרונים את מגמת הנסיגה שנרשמה ברבעון הקודם - ברבעון השני תפוקת הייצור הגרמני נפלה ב-5% בהשוואה לרבעון השני של 2018.
הודעת הבנק צפויה להגביר את הלחץ על ממשלת גרמניה להפעיל מדיניות פיסקאלית מרחיבה, קרי להגדיל את ההוצאות על מנת לתמוך בכלכלה המקומית - אך הסיכוי למהלך מרחיק לכת לא גבוה, משום שמדובר במדינה הנוקטת במשנה זהירות בכל הקשור לרמת החוב שלה.
קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי קבלת פנים ברלין
צילום: EPA
מומלצים