שתף קטע נבחר

למ"ס: ההורים משלמים יותר על החינוך בישראל

לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שיעור השתתפות ההורים עלה בשני אחוזים וחצי תוך 3 שנים. ההוצאה הלאומית עלתה ב-4% תוך שנה. פעילים חברתיים: "די לאלימות כלכלית במערכת החינוך"

פחות משבועיים לפתיחת שנת הלימודים: מנתונים שפרסמה היום (ג') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה כי שיעור ההשתתפות של ההורים במימון הוצאות החינוך עלה בשנים האחרונות באופן ניכר. גם ההוצאה הלאומית לחינוך גדלה בשנה שעברה.

אמא נפרדת מהבת לימודים תחילת לימודים התרגשות פרידה  (צילום:shutterstock)
אילוסטרציה. ההורים משתתפים יותר במימון מערכת החינוך(צילום:shutterstock)

לפי הנתונים, בשנת 2018 עמד שיעור ההשתתפות של ההורים על כמעט 24%, זאת לעומת 22.5% ב-2017 ו-21.6% בשנה שקדמה לה. עוד צוין כי ההוצאה הלאומית על חינוך עלתה ב-2018 ב-4% לעומת 2017 – כ-110.3 מיליארד שקלים – מדובר בכ-8.3% מהתוצר הלאומי הגולמי.

משלמים יותר: אחוז השתתפות ההורים במימון הוצאות החינוך  ()

 

התקצוב הסופי שלו זוכה כל תלמיד נגזר משלושה מקורות מימון: משרד החינוך, הרשות המקומית וההורים. לפי נתוני הלשכה, המימון הציבורי (משרד החינוך והרשות המקומית – א.י.) הגבוה ביותר ניתן לתלמידי בתי הספר היסודיים – 93% המימון. בחינוך העל יסודי הוא עומד על 86% ובגני הילדים על 76%. את יתרת המימון משלימים ההורים.

 

בנוגע למוסדות ההשכלה הגבוהה לא נרשם שינוי משמעותית בשיעור המימון של המדינה: 66% בשנת 2018 לעומת 65% ב-2014. יצוין כי לצד דיווחי הלשכה על עלייה בתקצוב החינוך, הדו"ח השנתי של ה-OECD בנושא חינוך, שפורסם לפני כשנה, הצביע על כך שרמת ההשקעה של ישראל בילדים בני 0-3 היא מתחת לממוצע במדינות המערב.

 

אחרי ההבטחות: בשנה הבאה ההורים ישלמו 24 שקלים פחות

בשנים האחרונות הצהיר משרד החינוך, בכמה הזדמנויות, שיפעל להוזלת תשלומי ההורים. אבל כפי שניתן לראות בנתוני הלמ"ס, בפועל הם משלמים יותר ושיעור ההשתתפות שלהם עולה בהתמדה.

שמואל אבואב  (צילום: מוטי קמחי)
אבואב. הבטיח שנטל התשלומים יפחת בהדרגתיות(צילום: מוטי קמחי)

לאחר אישור התשלומים בוועדת החינוך של הכנסת בשנה שעברה, אמר מנכ"ל המשרד שמואל אבואב כי "נטל התשלומים יפחת בהדרגתיות". עם זאת, בחינת החוזרים מעלה כי השינוי היחידי שנעשה משנה שעברה הוא הוזלה של סל תרבות להורי כיתות א' ו-ב' בסך 99 שקלים.

 

בשנת הלימודים הבאה ישלמו ההורים 24 שקלים פחות בלבד, שכן לא ייגבה מהם כסף עבור סעיף "מסיבות כיתתיות".

 

  

חוזר התשלומים שמאושר בוועדת החינוך של הכנסת הוא עבור תשלומי החובה והרשות בלבד. משרד החינוך מתיר גבייה נוספת עבור תוכניות לימודים נוספות (תל"ן) בגובה אלפי שקלים. גם בסכומים אלו לא נרשם שינוי בשנתיים האחרונות – והגבייה עדיין מותרת.

 

אייל בן יהודה באום, יו"ר הנהגת ההורים הארצית, מסר בתגובה: "הנתונים, שמעידים על הכבדה ממשית על כיס ההורים, מדאיגים ביותר. הצהרות משרדי החינוך והאוצר על הקלה בנטל ועל תוכניות פופוליסטיות שמפורסמות חדשות לבקרים, מתגלות כבועה ריקה והבדיחה, למרבה הצער, על חשבוננו ההורים. הגיע הזמן להוביל שינוי אמיתי בסדר העדיפויות הלאומי. ההורים יפסיקו להיות הכיס העמוק של מערכת החינוך".

 

"אנחנו דורשים שמשרד החינוך יפסיק לשלוח יד לכיסם הפרטי של ההורים שכורעים תחת נטל יוקר המחייה", אמרה נירית לייבוביץ, פעילה חברתית מארגון "תשלומים לשקיפות בתשלומי ההורים". "אנחנו דורשים התייעלות, אכיפה ובקרה אפקטיביים ופחות חזירות ושיקולים זרים. תקציב משרד החינוך הוא הגבוה מבין משרדי הממשלה ואין שום סיבה בעולם שציבור משלמי המיסים וילדיו לא יזכו ליהנות מכך. אנחנו אומרים די לאלימות הכלכלית במערכת החינוך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים