מחקר מצא: האם ילדים גורמים לכם לאושר? תתפלאו
חוקרים בגרמניה שבדקו עשרות אלפי אנשים, מצאו כי הילדים משפיעים לחיוב על מידת האושר של ההורים - רק כאשר הם עוזבים את הבית. מחקרים קודמים אף הם לא מצאו כי הבאת ילדים הופכת את ההורים למאושרים
ילדים זה שמחה, אבל יקח זמן עד שתרגישו אותה כנראה: כך לפחות לדעת חוקרים, שביקשו לבדוק האם הורות גורמת לכם אושר. התשובה בגדול, היא שאתם עשויים להיות שמחים מההורות שלכם, אבל זה יקח הרבה הרבה זמן.
צוות חוקרים מאוניברסיטת היידלברג שבגרמניה, מצא שהורים נוטים להיות מאושרים יותר בהשוואה לזוגות ללא ילדים, אבל זה קורה רק בגיל מבוגר, ורק, שימו לב – כשהילדים עזבו את הבית.
קיראו עוד על הדרך להורות מאושרת:
הסוד שיהפוך אתכם להורים מאושרים באמת
הדבר שהכי חשוב להורים שיהיה לילדיהם
מחקר מגלה: מה הורים רוצים עבור הילדים שלהם?
החוקרים שאלו 55 אלף איש בני 50 ומעלה מ-16 מדינות באירופה אודות מצבם הנפשי. התוצאות הראו שאחד הפקטורים המשמעותיים שהשפיע על המצב היה ההורות.
הנבדקים התבקשו לדרג את מידת הסיפוק שלהם מהחיים בסולם של 0 (חוסר סיפוק מוחלט) ל-10 (סיפוק מוחלט מהחיים). החוקרים גילו שמבוגרים, שילדיהם היו בוגרים, דירגו תוצאת סיפוק מהחיים גבוה ב-0.02 עד 0.56 נקודות על הדירוג הזה.
השיפור הזה נראה לא משמעותי, אולם החוקרים הסבירו כי הוא מגיע ממדגם נרחב מאוד של עשרות אלפי נבדקים, וכי הוא משמעותי מבחינה סטטיסטית, ועשוי גם להשפיע דרמטית על מצב נפשם של ההורים.
גרים עם ההורים? משפיעים לרעה על המצב הנפשי שלהם
כך הסתבר, שהנחקרים השיבו כי הילדים הפכו למעין רשת תמיכה חברתית, שמשפיעה לחיוב על האושר ומפחיתה את תחושת הבדידות, לצד גורמים נוספים כמו מצב חברתי ועבודה. עם זאת, החוקרים מצאו שילדים שעדיין מתגוררים עם הוריהם, מרעים את מצבם הנפשי של ההורים.
אין זו הפעם הראשונה שבה נמצא כי הבאת ילדים לעולם אינה מובילה לתחושת אושר וסיפוק אצל ההורים. מחקר קודם שנערך באוניברסיטת פרינסטון, מצא הבדלים מזעריים בין תחושת הסיפוק מהחיים בקרב הורים לילדים, לבין אנשים ללא ילדים. מחקר אחר שנערך באוניברסיטה הפתוחה של אנגליה, מצא שזוגות ללא ילדים נמצאו מאושרים יותר מהזוגיות לעומת הורים לילדים.
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, אחד מכל שלושה צעירים בגילאי 25 עד 34 עדיין גר עם ההורים, ורובם רווקים. הנתונים מצביעים עוד על כך ש-27% מאלה שמתגוררים עם הוריהם אינם נשואים, ו-5% נשואים.
מבין אוכלוסיית גילאי 35 ומעלה, מראים הנתונים כי 95% אינם גרים עם הוריהם, 3% מהרווקים מתגוררים עם ההורים, ו-2% ממשיכים להתגורר עם הוריהם גם לאחר החתונה. שיעור המתגוררים עם ההורים גבוה יותר במגזר הערבי: 45% מהגברים הערבים מתגוררים עם ההורים.
"האושר הוא מושג חמקמק"
ד"ר שי חן גל, פסיכולוג ילדים, אומר בתגובה לממצאי המחקר: "מחקרים רבים הראו כי רמת האושר של ההורים יורדת עם הולדת הבן הראשון, ממשיכה לרדת כאשר שיא הירידה הוא שהילדים בגיל ההתבגרות. רמת האושר של ההורים חוזרת חזרה לרמה הקודמת שלה כשהילדים עוזבים את הבית.
"הסיבות לכך ברורות" מוסיף ד"ר חן גל, "ילדים מביאים איתם הרבה חרדות, דאגות, מול כלכלי. הורים רבים מוצאים עצמם טרודים רב היום בדאגות ומחשבות. הדאגות מתחילות בדאגות יום יומיות ומסתיימת בדאגות לבריאות, ולעתיד של הילדים. מחקרים גם מראים כי בעשור האחרון רמת החרדות והדאגות של ההורים עולה יותר מהעבר.
ועל אף אלה, אנשים ממשיכים להביא ילדים, נאבקים לפעמים בקשיים רפואיים ומשקיעים הון עתק כדי להצליח ולהביא ילדים, ולזה חלק תרבותי מאוד חזק בישראל, בה מצופה לכאורה מזוגות להביא מספר ילדים לעולם, ולפרדוקס הזה יש הסבר, לדברי ד"ר חן גל: "זה נובע מהבלבול של מושגים: ילדים לא תמיד מביאים אושר. הם כן מביאים תחושת משמעות עמוקה, סיפוק ותחושת הגשמה. אלו תחושות חשובות המובילות זוגות להמשיך ולהביא ילדים למאות המחיר הכלכלי ונפשי. האושר, הוא מושג חמקמק, שהדאגות סביב גידול הילדים, לא מאפשרות פעמים רבות להרגיש אותו".
ורדה רזיאל ז'קונט מסבירה למה לא מומלץ לגור עם ההורים בגיל מבוגר: