שתף קטע נבחר
 

ד"ר גוגל: אתרי הבריאות שאתם חייבים להכיר

מבולבלים מעומס המידע הרפואי ברשת שלעיתים גם אינו מוסמך? בחרנו את אתרי הבריאות הטובים והאמינים ביותר, שייתנו לכם מידע כמעט על כל נושא רפואי

אם פעם היינו צריכים לכתת את רגלינו לספריות, לשלוח מכתבים ולהמתין לעיתים חודשים למענה, כיום אין תשובה שאי־אפשר למצוא ברשת האינטרנט באופן מיידי. אבל ריבוי האתרים יוצר גם לא מעט מידע לא אחראי - ולפעמים כזה שיכול לסכן אתכם.

  

אם אתם מאלה שאוהבים להגיע אל הרופא אחרי שהתייעצתם עם ד"ר גוגל והכנתם מראש שאלות מדוקדקות שעליהן אתם מצפים לתשובה, ממש בשבילכם בחרנו את מיטב אתרי האינטרנט הרפואיים המובילים בעולם.

 

כולם נכתבו על ידי מומחי רפואה, עומדים מאחוריהם ארגוני בריאות גדולים ומבוקרים, ותוכלו לסמוך על המידע הכתוב שם - לפחות בעין אחת עצומה.

  

להתייעץ עם ד"ר גוגל. באתרים האמינים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להתייעץ עם ד"ר גוגל. באתרים האמינים(צילום: shutterstock)

 

הכל על התרופות

רשת אתרי האינטרנט WbMD היא בעלת האתר Rxlist, שהינו הנרחב ביותר ברשת למידע תרופתי. האתר העצום הזה מכיל מידע על כל התרופות הקיימות בעולם ומיועד הן לקהל הרחב והן לרופאים, אחיות, רוקחים ופרמדיקים. לאחר חיפוש התרופה תקבלו נתונים מלאים על הֶרכבה, הבעיות הרפואיות שלהן היא נותנת מענה, מינונים לתינוקות, מבוגרים וילדים, תופעות לוואי ותגובות בין־תרופתיות. אבל האתר עושה הרבה יותר: הוא גם כולל את כל הממצאים שנתגלו על התרופה בניסויים שנערכו עליה ונאספו על ידי חברת התרופות. כך, למשל, ניתן למצוא על כל תרופה את כלל תופעות הלוואי שנמצאו אצל המשתמשים בניסויים השונים, גם הנדירות ביותר. 

 

היכנסו לאתר 

 

האגודה למלחמה בסרטן

אתם אולי זוכרים את האגודה למלחמה בסרטן מהסרטונים השונים נגד עישון, סיכוני קרינת השמש וימי ההתרמה השנתיים. אבל האגודה פועלת מאז הקמתה בשנת 1952 לסיוע והדרכת החולים ובני משפחותיהם בכל תחומי הסרטן, גורם המוות מספר 1 בעולם המערבי.

 

אתר האינטרנט של האגודה הוא אחד המושקעים ביותר בישראל, וכולל תוכן עצום כמעט על כל מחלות הסרטן, החל מהתסמינים למחלה והטיפולים המקובלים בארץ, ועד למידע על ניסויים קליניים המתבצעים בישראל.

 

לאתר האגודה 

 

משרד הבריאות

יש לנו הרבה תלונות על משרד הבריאות: הוא לא מטפל בנחרצות בעומסים בבתי החולים, בתורים הארוכים למומחים בפריפריה, במחסור האדיר ברופאים ואחיות ובגירעונות העצומים של קופות החולים. אבל לפחות בכל הקשור לאתר האינטרנט של המשרד, אפשר לטפוח לו על השכם.

 

האתר, שרק הולך ומשתבח משך השנים, מציע מאות מאמרים על מצבי בריאות שונים, נתונים, גרפים, חדשות ועדכונים, סרטוני הדרכה באנימציה, וגם דף פייסבוק מוצלח שמעודכן בזמן אמת ומתעדכן בתדירות שבועית. אתר משרד הבריאות מכיל עוד פיצ'ר חשוב ושימושי: אם אתם מתלבטים באיזה רופא לבחור, או שאינכם בטוחים אם המטפל שמצאתם ברשת הוא באמת מומחה ומורשה, תוכלו לחפש את שמו באתר המשרד בקטגוריית "רישוי מקצועות רפואיים", ולקבל מידע מעודכן באיזה מקצוע הוסמך והתמחה.

 

אתר משרד הבריאות

  

התנ"ך של הרפואה

אלפי מומחי רפואה חוברים לאתר האינטרנט הרפואי הגדול ביותר בעולם, שלא בכדי נחשב לתנ"ך של הרופאים: אתר up2date כולל כל מידע שאפשר לחלום עליו, על כמעט כל בעיה ומחלה בעולם.

 

האתר, שנכתב על ידי רופאים בכירים, כולל את ההמלצות המעודכנות לבירור הרפואי משלב האבחנה הראשונית, הטיפולים המקובלים וההנחיות המעודכנות. האתר כה נרחב, מעודכן ומדויק, עד שהוא משמש ככלי עזר קביל לא רק בבתי חולים, אלא אף בבתי משפט. אליה וקוץ בה: האתר, שלרוב הרופאים בישראל יש גישה חופשית אליו דרך בתי החולים וקופות החולים, מוצע בתשלום לקהל הרחב. עם זאת, תוכלו לגשת אליו דרך כל ספרייה רפואית בכל בית חולים בישראל. או פשוט לשלם.

  

הנחיות קליניות: ההמלצות המקובלות

ההסתדרות הרפואית בישראל, או בשמה המקוצר הר"י, מאגדת את כלל רופאי ישראל. האתר שלה כולל בעיקר מידע לאוכלוסיית הרופאים על זכויות, חובות ואירועים. אבל בתוך האתר תוכלו למצוא מאגר מעניין של כלל ההנחיות הרפואיות שהוציאה הר"י, אשר הינה הגוף האחראי בישראל על הנחיות רפואיות לרופאים (כן, מי שקובעים הנחיות רפואיות הם רופאי המועצה המדעית של ההסתדרות הרפואית ולא משרד הבריאות).

  

הוויקיפדיה הרפואית של עולם הילדים

ילד הוא לא מבוגר קטן, וזו לא סתם קלישאה: רופאי הילדים (גילוי נאות: גם כותב שורות אלה נמנה עליהם) מטפלים בטווח גילים עצום, ולכל גיל, מתינוקות ופעוטות דרך ילדים מתבגרים ומבוגרים צעירים, מאפיינים משלו, מחלות שמתבטאות באופן שונה, גישה שונה לבדיקות ומינוני תרופות המותאמים ספציפית לגיל ולמשקל.

 

רפואת הילדים היא אכן ענף מורכב, שאותו ניסה לפשט ד"ר יוסי רימר, רופא ילדים שעמל על כתיבת מאות מאמרים כמעט בכל תחום אפשרי בנושא, החל מהלידה ועד הגיוס לצבא. האתר מכיל בין היתר מידע על חיסונים, מחלות, בעיות וגם מצגות לרופאים.

  

מרכז הסרטן הנחשב בעולם

סלואן קטרינג הוא המרכז הרפואי הגדול והנחשב ביותר בעולם לטיפול ולחקר מחלת הסרטן. המרכז הענק והיוקרתי ממוקם במנהטן שבניו־יורק, ומאז היווסדו בשנת 1884 הוא הפך לאורים והתומים של הטיפול החדשני והמעודכן ביותר בכל סוגי הסרטן של תינוקות, ילדים ומבוגרים, גם הנדירים ביותר.

 

במרכז מטפלים בשיטות חדשניות המשלבות טיפולים קונבנציונליים וטיפולים גנטיים המותאמים אישית, ושיעורי ההצלחה - גם במחלות שנחשבו חשוכות מרפא,

מדברים בעד עצמם. המרכז הזה מפעיל גם אתר אינטרנט עשיר, שבו מידע על כל מחלות הסרטן, עדכונים על מחקרים וטיפולים פעילים, והסברים על הדרכים להגיע לטיפולים בעת הצורך.

   

ניתוח (צילום: shutterstock)
לצפות בניתוחים בלייב(צילום: shutterstock)

 

ניתוחים בשידור חי: לבעלי קיבה חזקה

ניתוח הוא אחד הרגעים שמלחיצים ביותר מטופלים. חלקם חוששים שלא יעמדו בהליך ההרדמה, לאחרים מתהפכת הקיבה כשהם רק מדמיינים את ה"סקלפל", סכין המנתחים, בוצעת את עורם, ואת ידי המנתח עטויות הכפפות פולשות אל תוך הקרביים. אבל אם אתם "בסדר עם זה" ומתעניינים מה קורה בחדר הניתוח, תוכלו לספק את סקרנותכם באתר שמקיים שידורים חיים שוטפים ישירות מחדרי הניתוח, כולל הסברים של המנתחים וקלוז־אפים של הפרוצדורות. כל שידור כזה מועלה בתום הניתוח לארכיון האתר, שמכיל אלפי פרוצדורות מצולמות עם הסברים מלאים של כל שלבי הניתוח. בהצלחה עם זה, מה שנקרא.

 

צפו בניתוחים 

 

התפרצויות והידבקויות

ה־CDC הוא הגוף האמריקאי האמון על מידע בנוגע למחלות מידבקות ומחלות שמתפרצות בארה"ב וברחבי העולם. מאות המומחים של המרכז דואגים לקבל מידי יום עדכונים על התפרצויות, חיסונים, תרופות, מחקרים חדשים ואזהרות לתושבים ולמטיילים בארצות בכל העולם, משפעת דרך מלריה, קדחת צהובה, שחפת, איידס, אבולה ועוד אלפי חיידקים, וירוסים, טפילים ופטריות המאיימים על העולם.

 

באתר אפשר למצוא מידע רב כמעט על כל מחלה מידבקת, המלצות ואזהרות.

   

כל המחקרים כולם

אם שאלתם את עצמכם היכן מתחבאים כל המחקרים הרפואיים בעולם, האתר הזה ייתן לכם את התשובה: הספרייה הרפואית הלאומית של ארצות־הברית היא בעלת אתר "מדליין פאבמד", מנוע חיפוש של כלל המחקרים הרפואיים מרחבי העולם. באמצעות חיפוש פשוט, תוכלו לקבל תקצירים של מחקרים מהמאה הקודמת ועד ימינו. חלק מהמחקרים זמינים ישירות דרך מנוע החיפוש, אחרים תוכלו להזמין בתשלום דרך כל ספרייה רפואית בפקולטות לרפואה שבכל האוניברסיטאות בישראל, או ישירות דרך כתב העת שפרסם את המחקר.  

 

הסכנות של ד"ר גוגל

למרות שתוכלו למצוא באתרים המומלצים מידע עשיר, כדאי גם לנקוט במשנה זהירות בכל חיפוש בגוגל. עשרות מיליוני התוצאות ומאות אלפי האתרים שבהם תיתקלו בכל חיפוש, עלולים לבלבל אתכם ואף להוביל למידע שגוי ולא אמין. לכן, ההסתדרות הרפואית פירסמה המלצות לשימוש נכון במידע המובא באינטרנט:

  

קחו בעירבון מוגבל את המידע: העדיפו אתרים מטעם רשויות בריאות מוסמכות (למשל: אתרים ממשלתיים בעלי סיומת gov, אתרים חינוכיים או ציבוריים בעלי סיומת edu, אתרים אקדמיים בעלי סיומת ac, או אתרים ציבוריים מוסמכים בעלי סיומת org.

  

היזהרו מאתרים המציעים לכם לרכוש מוצרים דרכם. אלה לרוב אתרים "מטעם", והמידע בהם אינו מאוזן.

  

מיקום תוצאת החיפוש לא מעיד על אמינות המידע: אם חיפשתם מידע בתחום מסוים והוא הופיע ראשון במנוע החיפוש, אל תמהרו לקרוא אותו. זכרו לבדוק תמיד לאיזה אתר נכנסתם, לעיתים האתרים האמינים יותר ממוקמים דווקא בדפים פנימיים.

  

המחלה לא קראה את גוגל: זכרו שכדי להגיע לאבחנה נכונה צריך לעבור בדיקה רפואית, הכוללת שיחה עם רופא מומחה. אין טעם להילחץ ממידע רפואי באינטרנט לפני ששוחחתם עם גורם רפואי מוסמך שפגש אתכם, בדק והצליב את תוצאות הממצאים

  

בדקו בכמה מקורות: עולם הרפואה הוא נרחב ופעמים רבות יש יותר מאמת אחת. אם קראתם מידע רפואי מסוים, קבלו אותו בעירבון מוגבל. קראו על הנושא באתרים אמינים נוספים ואל תתביישו לגשת עם המידע לרופא המטפל, כדי שיבהיר לכם את הסוגיה ויהפוך את המידע לקל לעיכול.

  

הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים וכתב הבריאות של ynet

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ידע רפואי באינטרנט
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים