מינוי מנכ"ל משרד המשפטים הוקפא, בג"ץ נזף במדינה
השופטים הוציאו צו על תנאי על מינויו של אופיר כהן במקום אמי פלמור, ותקפו את נציגי המדינה: "השאלה היא האם היו נסיבות שהצדיקו הפסקת כהונה בתקופת בחירות". מגיש העתירה: "מנדלבליט יושב על הגדר - ולא מדבר"
שופטי בית המשפט העליון, ניל הנדל, מני מזוז וג'ורג' קרא נזפו הבוקר (רביעי) בנציגי הפרקליטות בדיון שהתקיים בעתירת התנועה לאיכות השלטות נגד מינויו של עו"ד אופיר כהן לתפקיד מנכ"ל משרד המשפטים. בתום הדיון החליטו השופטים להוציא צו על תנאי שלמעשה מקפיא את המינוי כעת.
"אתם אמורים להבין היטב שמרכז הכובד של העתירה אינו בשאלת התאמתו של המועמד לתפקיד המנכ"ל החדש, אלא היא עוסקת בהליך של הפסקת כהונה ומינוי של מישהו חדש בתקופת בחירות", אמר בתקיפות השופט מזוז לפרקליטות. "לכן אין שום בסיס לטענה שהעתירה מוקדמת. להפך. השאלה המרכזית היא האם היו נסיבות שהצדיקו הפסקת כהונה ומינוי מנכ"ל חדש בתקופת בחירות. על פניו המינוי הזה סותר את הנחיית היועמ"ש וסותר חזיתית פסיקה של בית המשפט העליון. הגשתם שלוש תגובות ולא התייחסתם לזה בשורה".
המדינה טענה כאמור כי עתירת הארגון הייתה מוקדמת, משום שהממשלה עדיין לא אישרה את המינוי של השר החדש אמיר אוחנה באופן סופי, וכי העתירה כלל לא התייחסה לטענות על החלפת המנכ"ל בתקופת בחירות.
נציג המדינה, עו"ד נחי בן אור ממחלקת הבג"צים, השיב כי המדינה צירפה את החלטות ועדת החריגים של נציבות שירות המדינה. מזוז ענה כי "לא נתקלתי מעולם בטענה או בגישה כזו שבמקום להגיש כתב טענה או כתב תשובה, בעל הדין מצרף החלטה של פלוני ואפילו לא מפנה אליה ואומר שזו התגובה שלו".
השופט מזוז המשיך בעמדתו התקיפה נגד הפרקליטות "לגבי אמי פלמור (המנכ"לית המודחת - י"פ), אתם לא רשאים לייצג אותה מהרגע שהיא עזבה את תפקידה. אם לה יש מה לומר, היא הייתה צריכה להתייצב פה עם בא כוחה ולהביע את עמדתה. זה שהיא באופן אישי מעוניינת או לא להמשיך בכהונתה, לא שייך לשאלה אם הליך הפסקת כהונתה הייתה תקינה או לא. זו שאלה משפטית ללא קשר לזהותו של האדם שכהונתו מופסקת".
בדיון טען עורך דינו של כהן כי "אין חולק שמשרת מנכ"ל משרד המשפטים איננה מאוישת ברגע זה". נציג המדינה התפרץ והבהיר לשופטים כי לא כך הדבר. "פלמור עדיין מכהנת כמנכ"לית ומגיעה למשרד למלא את תפקידה עד לאישור ממשלה של המינוי החדש".
עו"ד אליעד שרגא, יו"ר התנועה לאיכות השלטון, אמר בדיון: "לו היינו נמצאים בסיטואציה שאופיר כהן היה מתחיל חפיפה, אז המדינה הייתה טוענת לשיהוי". לדבריו המדינה הציגה את עמדת ועדת החריגים וועדת המינויים דווקא בגלל שמנדלבליט לא התייחס לנושא.
"היועץ המשפטי לממשלה יושב על הגדר ולא מדבר", טען שרגא. "דורסים פה ברגל גסה את החלטתו, וחוץ מלומר שהמינוי מעורר קשיים משפטיים אין לו דעה בנושא. לכן, אם מוציאים צו על תנאי - עמדת היועמ"ש חשובה".
בתום הדיון השופטים החליטו להוציא צו על תנאי שמשמעותו הקפאת המינוי של עו"ד אופיר כהן עד לדיון נוסף בעתירה. שרגא אמר לאחר מכן כי מדובר ב"ניצחון בנוק אאוט". לדבריו, "כל מה שנעשה פה לא היה תקין. אמי פלמור הודחה בניגוד לדין. המינוי של אופיר כהן נעשה שלא כדין ומילה אחת מהיועמ"ש לא קוימה. השופטים נזפו קשות במדינה. אם היועמ"ש היה מרים דגל שחור על פיטוריה - לא היינו פה היום".