הסכם הסחר לא יוזיל מוצרי חשמל; הבשורה - בעיקר ליצואנים
המשא ומתן הארוך בנושא השקעות זרות הדדיות בין ישראל לקוריאה הסתיים במסגרת הסכם סחר חדש בין המדינות. מי שעבורם זו בשורה של ממש, אלה היצרנים הישראלים שמייצאים לקוריאה וייהנו כעת מתנאי תחרות טובים יותר
האם נראה בקרוב השקעות גדולות של חברות מדרום קוריאה בישראל? אתמול (ד') הסתיים משא ומתן ארוך בנושא השקעות זרות הדדיות בין ישראל לקוריאה, במסגרת הסכם סחר חדש בין המדינות. אגב, נאסר בעולם לקיים קשרי מסחר עם צפון קוריאה והדבר הובהר גם בהסכם עם מדינת הדרום.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
ישראל תפצה תעשיינים מיו"ש שיפגעו מהסכם הסחר עם קוריאה
ישראל הסכימה: תוצרת ההתנחלויות מחוץ להסכם הסחר עם דרום קוריאה
"תסכול מישראל": דרום קוריאה דחתה ביקור ממלכתי של ריבלין
פירושו של הסכם הסחר החופשי בין המדינות הוא הפחתות מכסים הדדיות על מוצרים שמיוצאים מישראל לקוריאה ולהפך, כשהתרומה העיקרית של ההסכם מבחינת הצרכן היא הפחתת המכסים על מכוניות מתוצרת קוריאה.
באשר למוצרי חשמל ואלקטרוניקה שמיוצרים בקוריאה לא צפויה הוזלה, מאחר שממשלת ישראל ביטלה את המכסים על הקטגוריה כבר לפני מספר שנים. גם המס שנותר על מקררים בשיעור של 12% בוטל לפני כשנה וחצי, במסגרת תוכנית "נטו הוזלות".
תנאי תחרות טובים יותר עבור הישראלים
מי שעבורם זו בשורה של ממש, אלה היצרנים הישראלים שמייצאים לקוריאה וייהנו כעת מתנאי תחרות טובים יותר בשוק הקוריאני. גם יצרנים שמייבאים חומרי גלם מקוריאה ייהנו מהוזלה בעלויות.
היקף הסחר בין ישראל לקוריאה הדרומית בשנת 2018 הסתכם בכ-2.5 מיליארד דולר, גידול של מעל ל-15% לעומת שנת 2017. היבוא מקוריאה הסתכם ב-1.5 מיליארד דולר - כמחצית הודות ליבוא מכוניות.
בשנת 2018 עמד היצוא הישראלי על רמתו הגבוהה ביותר מקום המדינה וחצה את רף 110 מיליארד הדולרים. היצוא הישראלי העיקרי לקוריאה: רכיבים אלקטרוניים, מוליכים למחצה, ציוד רפואי ומזון.
במשרד האוצר ציינו שפרק ההשקעות הזרות בהסכם מהווה פריצת דרך לקידום השקעות זרות בין המדינות ומספק מעטפת הגנה למשקיעים הזרים, באמצעותו, ישראל מאותתת למשקיעים הזרים על היותה יעד אטרקטיבי עבור השקעות וכלכלה מתקדמת ופתוחה.
כמו כן, פרק תהליכי המכס ליישום ההסכם יאפשר מעבר סחורות יעיל יותר באמצעות שדרוג ופישוט תהליכי הסחר והמכס בין הצדדים, תוך שיתוף ואימוץ מידע וטכנולוגיות חדשות.
שר הכלכלה אלי כהן הגדיר את ההסכם כ"היסטורי", והוסיף שלהסכמי הסחר הבינלאומיים חשיבות אסטרטגית לכלכלה, שכן הם "מסייעים בהגדלת היקפי היצוא, בהוזלת חומרי גלם שמעלים את התחרותיות של היצואניות הישראליות וכן מהווים בשורה עבור הצרכנים, לאור כניסת מגוון רחב של מוצרים ללא מכס".