נתניהו מגיב לדרישות של עודה לכניסה לממשלה: "זה ביבי או טיבי"
ראש הממשלה תקף את יו"ר כחול לבן בעקבות דבריו של איימן עודה ל"ידיעות אחרונות", וחזר לסיסמה מהבחירת הקודמות. גנץ תקף בחזרה ופרסם סרטון שפירט את המגעים בין נתניהו למפלגות הערביות
ראש הממשלה בנימין נתניהו תקף הערב (חמישי) את יו"ר כחול לבן בני גנץ בעקבות הריאיון של מנהיג הרשימה המשותפת איימן עודה ל"ידיעות אחרונות".
הסיבה שבגללה איימן עודה נכנס להיסטריה / דעה
בכנס שערך עם יוצאי העדה הבוכרית אמר נתניהו: "אני רוצה לחדד מה שאתם כבר יודעים, על מה הבחירות האלה. איימן עודה אמר היום שהוא יתמוך וימליץ על בני גנץ על ראשות הממשלה, ושהוא מוכן להצטרף לממשלת השמאל בראשות בני גנץ. על זה הבחירות, ממשלת שמאל חלשה בראשות בני גנץ ברוטציה עם לפיד ואיימן עודה כחבר ממשלה או ממשלת ימין חזקה בראשותי. על זה הבחירות, ביבי או טיבי, אייווה".
גנץ השיב לו בטוויטר ופרסם סרטון שבו הופיעו כותרות ממגעים שקיים נתניהו עם המפלגות הערביות כשנעזר בהן בהצעת החוק לפיזור הכנסת ה-21, בבחירת מבקר המדינה מתניהו אנגלמן, בהעברת מסרים בכלי התקשורת על שילוב המפלגות הערביות בהנהגת המדינה - ותמונה של נתניהו לוחץ ידיים למנהיג אש"ף יאסר עראפת. יו"ר כחול לבן צירף לסרטון את המשפט: "נתניהו, חפש מישהו אחר לעשות עליו סיבוב".
עודה, כאמור, הבהיר כי הוא מוכן להיכנס לאחר הבחירות לקואליציה בראשות המרכז־שמאל אם כחול לבן והמפלגות האחרות ייענו לשורה של דרישות יסוד שנוגעות לערביי ישראל ולתהליך המדיני. דבריו יפורסמו במלואם מחר ב"ידיעות אחרונות", ב"מוסף לשבת".
נחום ברנע כתב כי ההצהרה של עודה מסמנת נכונות לשינוי היסטורי: המפלגות הערביות הצטרפו בעבר לבלוק חוסם ולרשת ביטחון, אבל הקפידו להישאר תמיד מחוץ לקואליציה ולממשלה. עודה מעריך שהסיכוי לממש את ההצעה לאחר הבחירות הקרובות קטן, אבל יש לה חשיבות גדולה כהצהרת כוונות.
עודה בחר להימנע מלהתייעץ עם שותפיו לרשימה לפני הראיון. הרשימה המשותפת היא קואליציה של ארבע מפלגות: חד"ש, תע"ל, רע"ם ובל"ד. על פי בירור ראשוני, הקריאה שלו תיתקל בהתנגדות חריפה בארבע המפלגות, בכללן חד"ש, מפלגתו של עודה. הוא אומר שהוא מקדם בברכה את הוויכוח.
הרקע להחלטה של עודה משמעותי לא פחות מתוכן הדברים: בבחירות באפריל ירד שיעור ההשתתפות של הבוחרים במגזר הערבי ל-49 אחוז. על פי הסקרים האחרונים הצפי הוא לשיעור מצביעים דומה. אם תהיה עלייה בהשתתפות היא תהיה מזערית. הבוחרים, בעיקר הצעירים שבהם, מדירים את רגליהם מהקלפיות משום שהם חשים שלקול שלהם אין השפעה מעשית. אין להם עניין בישיבה נצחית של נציגיהם באופוזיציה. סדר היום שלהם אזרחי: הוא מתמקד בבעיות היומיומיות של המגזר. עודה מציע להם תקווה להשפעה, חיבור למחנה פוליטי גדול שיכול לשלב אותם בשלטון.
הדרישות של עודה
תכנון ובנייה: הקפאת הריסת מבנים והלבנת הבנייה בשטחים בבעלות פרטית, ביטול חוק קמיניץ שהחמיר את הענישה על עבירות בנייה, בניית עיר ערבית.
אלימות: איסוף נשק מהציבור, מבצעים נגד ארגוני הפשע והקמת צוות בינמשרדי למאבק בפשיעה.
רווחה: בניית בית חולים ציבורי בעיר ערבית, העלאת קצבאות הזקנה, תוספת תקציב למעונות לנשים מוכות.
מדיני: חידוש המשא ומתן עם הפלסטינים, ביטול חוק הלאום. "אנחנו נהיה שותפים בממשלה רק אם האזרחים הערבים לא יהיו יותר אזרחים מסוג ב'", אומר עודה.
בין הרשימה המשותפת לגוש המרכז-שמאל מפרידים שלושה מחסומים. המחסום הראשון הוא הצטרפות לגוש חוסם: על כך יש הסכמה; המחסום השני הוא המלצה לנשיא על מועמד לראש ממשלה: בל"ד מתנגדת, עודה תומך. לאחר ויכוח בצמרת הרשימה הוסכם להמתין לשיחת טלפון מבני גנץ ואז להתכנס ולהחליט. שתי ההחלטות האלה תלויות אך ורק בערבים. המחסום השלישי, הצטרפות לקואליציה, הוא הקשה ביותר - נדרשת כאן נכונות משני הצדדים.
לאחר הבחירות באפריל הגיעו בכחול לבן למסקנה שהמפלגה טעתה ביחס המתנכר שלה לבוחרים הערבים. במגזר הוקמו 50 סניפים. גנץ פתח בסדרה של שיחות עם עודה ועם אחמד טיבי. שני הצדדים השתכנעו שניתן לשתף פעולה. ההחלטה של גנץ, למרות התנגדות יעלון, לאפשר לעודה לנאום בהפגנה נגד נתניהו ברחבת מוזיאון תל אביב תרמה לאמון. גנץ התראיין בערוץ ערבי באינטרנט. למרות שנתניהו תקף אותו, גנץ לא נרתע והשיב לו, וחברי הכנסת הערבים רשמו לפניהם.
הריאיון המלא עם איימן עודה - מחר ב"ידיעות אחרונות"