שתף קטע נבחר

 

ספין או הזדמנות? החברה הערבית חלוקה בסוגיית הכניסה לממשלה

התנאים שהציב יו"ר הרשימה המשותפת ב"ידיעות אחרונות" בשביל כניסה לממשלה עוררו תגובות מעורבות בחברה הערבית - אך גם ההתנערות של כחול לבן. "אם זה יקרה - כללי המשחק ישתנו", אמר עפיף שתומך בעודה. מהא, פעילה פוליטית מאום אל פחם, סירבה להאמין לו: "זו הצגה, אף ממשלה לא רוצה ערבים"

איימן עודה (צילום: עמית שאבי)
דבריו עוררו תגובות רבות בקרב החברה הערבית. איימן עודה(צילום: עמית שאבי)

לא רק המערכת הפוליטית סערה אתמול (ה') בעקבות אמירתו של יו"ר הרשימה המשותפת איימן עודה ל"ידיעות אחרונות", על התנאים שיובילו לכניסתם לקואליציית מרכז-שמאל אחרי הבחירות. בחברה הערבית הדברים התקבלו בתחושות מעורבות - אך גם התגובה של אנשי כחול לבן, שהצהירו שלא ישבו עם נציגים ערבים שלא מכירים בישראל כמדינה יהודית.

 

כל העדכונים על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet

 

ראאד אבו אלקיעאן, בן 40 מאום אל-חיראן, פעיל פוליטי וחבר הנהלת תנועת "עומדים ביחד", אמר בתגובה לדבריו של יו"ר הרשימה המשותפת כי "זאת אמירה שחיכינו לה. אנחנו לא רוצים להיות אופציה של חבר כנסת בלבד. יש ברשימה המשותפת חברי כנסת עם פוטנציאל לשותפות, לקידום ולפיתוח הן במישור הפוליטי והן במישור הכלכלי והתרבותי. אנחנו לא נשב כל הזמן בחיבוק ידיים ונסתכל מה שהממשלות עושות. אנחנו רוצים להיות חלק שמשפיע על החלטות מדינה, על הובלת תהליכים לקידום במיוחד במגזר הערבי. נוכל ליישב את הסכסוכים על אדמות הנגב.

 

"מי שלא מסכים עם אמירות כאלה, זו זכותו אבל הוא צריך לכבד את הרצון של חלק מהקהילה הערבית. מבחינתי זה לגמרי אופציה לשבת עם גנץ ולפיד. הממשלה של היום, שמורכבת מהימין הקיצוני של המתנחלים, הורסת את התדמית של המדינה. אנחנו רוצים לפעול ביחד למען מיגור תופעות האלימות ולמען קידומם של כל המגזרים. אם זה יקרה, אני ממש ארצה שהרשימה המשותפת תקבל את תיק החינוך, ומה שיבוא בהמשך מבורך. העיקר שיביא לשיפור המצב הקיים".

ראאד אבו אלקיעאן ()
"רוצים לפעול ביחד למען מיגור תופעות האלימות ולמען קידומם של כל המגזרים". ראאד אבו אלקיעאן

"דברי עודה מעודדים, חובת ההוכחה עליו" 

גם עפיף אבו מוך (35), איש היי-טק מבאקה אל-גרביה ויוזם "שבתרבות" בחברה הערבית, תמך בדבריו של עודה: "זו אמירה מעודדת וחיובית, כי יש כאן חשיבה מחוץ לקופסה. אני מקווה שלא מדובר בספין פוליטי, כי אני לא בטוח שאיימן עודה עשוי מחומר שמתאים להיות מנהיג. כדי להיכנס לקואליציה צריך שיהיה אמיץ. אם זה יקרה, זה שינוי כללי המשחק בצורה טוטאלית".

 

הוא הוסיף כי "איימן עודה לא הוכיח עד היום שיש לו את זה, בין אם בהסכם העודפים שחתם בזמנו עם מרצ, ההיעדרות מהלוויית שמעון פרס או כשהוזמן להפגנה של כחול לבן נגד השחיתות ולא בא. אפילו מ"שבתרבות" בערבית עם אהוד אולמרט הוא הבריז בגלל פוסטים של אנשי בל"ד".

 

אבו מוך אמר כי "חובת ההוכחה היא על עודה. זה עדיין לא מצדיק את התגובה של גבי אשכנזי וההתעלמות של יאיר לפיד ובני גנץ. לא הופתעתי מההתעלמות של 'כחול לבן', אבל התאכזבתי ממנה. כל ההסתייגויות האלה הן רק כלפי ערבים. כשליצמן מסרב לשבת בממשלת ישראל כי הוא לא מקבל את יהדותה כפי שהיא, אף אחד לא בא אליו בטענות. יש פה גזענות כלפי האמירות של החברה הערבית. לא כל מי שערבי במדינה צריך לפסול אותו באופן אוטומטי. בני גנץ עד היום קורא לנו 'לא יהודים'".

 

עפיף אבו מוך (צילום: עמית שעל)
"לא הופתעתי מההתעלמות של 'כחול לבן', אבל התאכזבתי ממנה". עפיף אבו מוך(צילום: עמית שעל)
 

לגבי ההתנגדות לאמירתו של עודה מצד חברי הרשימה המשותפת אמר אבו מוך: "איימן עודה מייצג את חד"ש, ולא את בל"ד. לאחמד טיבי כאב שאיימן עודה תפס כותרות - אז הוא רץ להתראיין. עודה מבין שאמירה כזו יכולה להביא לו מנדטים מהמגזר הערבי בסקרים, ויכולה להוציא אנשים להצביע. אבל ההתנערות של כחול לבן והתקיפה של גבי אשכנזי יכולה לגרום לפעולה ההפוכה".

 

פאטמה (27), פעילה חברתית משגב שלום, הצטרפה לשורת התומכים ביו"ר הרשימה המשותפת: "זו אמירה מבורכת ואני מאוד תומכת בה. הגיע הזמן להחליף את ממשלת הימין. יש עדיין חברי כנסת מטעם הרשימה המשותפת שהתנגדו, כי אמירה שכזו לא מתאימה לכל אחד, ויש הרבה אינטרסים שמניעים אותם. אפילו בני גנץ ויאיר לפיד התעלמו מאמירתו של עודה. אני מעדיפה שהוא ישב איתם ולא עם נתניהו, שאומר שאין לנו זכות לעשות כלום במדינה הזו. זה הרע במיעוטו.

 

"אני לגמרי רואה את זה כאופציה שהערבים ביחד עם מפלגות המרכז-שמאל יהוו גוש חוסם לממשלת הימין, ונביא הרבה מנדטים. הייתי רוצה שנקבל את תיקי החינוך והרווחה ונקבל תשומת לב ראויה. רוב החברים שלי חושבים כמוני ותומכים באמירה הזאת, אבל יש גם הרבה שמתנגדים ולא רוצים לשבת עם ממשלת שמאל מרכז", הוסיפה.

 

"אמירה אומללה. זו סתם הצגה" 

לצד אלה שתומכים באמירתו של איימן עודה, יש המתנגדים בתוקף לאמירות מסוג אלו וטוענים, בין היתר, כי מדובר בספין תקשורתי ותו לא. מהא אגבריה (29) מאום אל פחם, פעילה פוליטית פמיניסטית, היא אחת מהן.

 

"אני תומכת ברשימה המשותפת ובחברת הכנסת עאידה תומא סולימאן ממפלגתו של עודה, אבל מתנגדת לאמירה שלו", אמרה ל-ynet. "אני יכולה להבין את האמירה הדיפלומטית והפוליטית מאחורי דבריו. הוא רוצה להביא את האנשים המתלבטים מהחברה הערבית שיצביעו לרשימה המשותפת, וכנראה שיש מעט מאוד אנשים שירצו לשמוע את זה והוא מנסה לרקוד על שתי החתונות", אמרה.

 

מהא אגרביה פעילה חברתית (צילום: לואיס פישמן)
"לא צריך להושיט יד למי שרוצה לחתוך אותה". מהא אגבריה(צילום: לואיס פישמן)

אגבריה הוסיפה כי "לעולם לא נוכל להיות בתוך קואליציה עם שוויון אזרחי מלא, גם בתור נציגים וגם בתור חברה פלסטינית-ישראלית שיש לה את הזכות של הקיום. מה יהיה אם חברי הממשלה שבה תהיה הרשימה המשותפת ירצו לצאת למבצע בעזה? נהיה חלק מהאנשים שיצאו למלחמה נגד האחים שלנו בעזה? זו טעות להמליץ על ראש ממשלה וטעות לשבת בממשלה, כי אנחנו נאבד את הכבוד המינימלי שיש לנו".

 

פעילה חברתית נוספת (30) שסירבה להזדהות בשמה, הצטרפה לדבריה של אגבריה וציינה כי "לא צריך להושיט יד למי שרוצה לחתוך אותה. לחברי הכנסת הערבים אין אחריות להפיל את הממשלה הכושלת, או להציל את המדינה שגם ככה מפלה אותנו. אף ממשלה לא רוצה את הערבים באמת וזו סתם הצגה של איימן עודה. זה לא שעמיר פרץ ואהוד ברק ירצו לשבת בממשלה עם ערבים, אז אין שום טעם באמירה כזו".

 

וסים מחאג׳נה (צילום: פאטמה מחאג׳נה)
"אם תהיה מלחמה בעזה אנחנו נילחם נגד האחים שלנו? לא הגיוני". וסים מחאג׳נה(צילום: פאטמה מחאג׳נה)
  

"ברגע שהמדינה תהיה שוויונית כלפי החברה הערבית, כמובן שנשב בממשלת שמאל-מרכז ויהיה מאוד נחמד אם יהיה שר חינוך מהחברה הערבית. אבל במציאות של היום זה לא יקרה, כי אין מדינה שוויונית. איימן עודה חושב שהוא מושיט יד לשלום - אבל אני חושבת שסילפו את הדברים שלו. אני לא חושבת שהוא התכוון באמת לדברים שאמר, אבל גם אם כן אני לא חושבת שזה לא יכול לקדם את החברה הערבית".

 

וסים מחאג'נה (45) מאום אל פחם הצטרף לשורת המתנגדים לדבריו של עודה ואמר: "זו אמירה אומללה מבחינתי, כי אנחנו לא שווים ולא נצליח להשפיע. לא ברור למה הוא אמר את זה, כי הוא לא ימשוך קולות. אם תהיה מלחמה בעזה אנחנו נילחם נגד האחים שלנו? לא הגיוני. כחול לבן מורכבת מגנרלים שלחמו נגדנו, ולא ברור איך אפשר לשבת איתם באותה הממשלה. עדיף להיות בכנסת בוועדות ולנסות להשפיע משם. גם אם ניכנס לממשלה, לא יתנו לנו כוח. זה רק ישמש כאליבי למדינות אירופה להראות כאילו שיש ערבי בממשלה. זה משרת רק את ממשלת ישראל להסברה מבחוץ".

 

 


פורסם לראשונה 22/08/2019 23:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
איימן עודה
צילום: מוטי קמחי
מומלצים