דאגה בעולם מהשריפות באמזונס: "הבית בוער"
מספר השיא של השריפות ביערות הגשם, "הריאה של כדור הארץ", מעורר חשש רב – וגם הסופרטנקר נשלח לאזור. נשיא צרפת קרא לכנס דיון חירום: "משבר בינלאומי". בברזיל פתחו בחקירה, אך הנשיא ז'איר בולסונרו שב וטען שארגונים לא-ממשלתיים מציתים שריפות כנקמה: "מי זה, אנשי המאדים?"
פרסום הנתונים המצביעים על עלייה דרמטית של 84% במספר השריפות ביערות האמזונס, המכונים בפי רבים "הריאה של כדור הארץ", ממשיך להכות גלים ברחבי העולם. בעוד נשיא צרפת עמנואל מקרון הגדיר זאת משבר בינלאומי והכריז ש"הבית שלנו עולה באש" – דווקא מי שבשטחו בוערות השריפות הללו הצהיר כי אין לו יכולת להיאבק בהן.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
"האמזונס גדול יותר מאירופה, איך אתה יכול להילחם בשריפות פליליות באזור כזה?", אמר אמש (ה') נשיא ברזיל ז'איר בולסונרו, איש ימין קיצוני המואשם על-ידי פעילי איכות הסביבה כי הוא מאפשר פגיעה חופשית בהרבה מבעבר ביערות הגשם. "אין לנו את המשאבים בשביל זה", הוא הוסיף בשיחה עם כתבים מחוץ לארמון הנשיאות בברזיליה.
בולסונרו נשאל על-ידי הכתבים על ההאשמה שלו משלשום, ולפיה ארגונים לא-ממשלתיים הם שהציתו את השריפות הללו – כנקמה על כך שקיצץ את התקציבים שמוענקים להם. "האינדיאנים, אתם רוצים שאאשים את האינדיאנים? אולי אתם רוצים שאאשים את אנשי המאדים?", ציטטו אותו ברשת BBC. "כולם חשודים, אבל החשודים הגדולים ביותר הם הארגונים הלא-ממשלתיים".
במהלך הלילה (בין חמישי לשישי) תקף בולסונרו את המדינות שמעבירות כסף לשימור האמזונס וטען כי הן לא עושות זאת במסגרת צדקה, אלא במסגרת "התערבות בריבונות הברזילאית". למרות האשמותיו כלפי הארגונים הלא-ממשלתיים, בולסונרו הודה כי ייתכן שחקלאים קשורים לפרוץ השריפות – על רקע ההערכה ששריפות רבות מוצתות על-ידם כדי לברא יערות, בין השאר לצורך רעיית בקר.
במקביל, הרשויות הפדרליות בברזיל הודיעו כי פתחו בחקירה – כדי לבחון מדוע נרשמה השנה קפיצה גבוהה כל-כך במספר השריפות באמזונס. הן ציינו כי הן חוקרות אם העלייה הזו נובעת מאכיפה מופחתת של תקנות ההגנה הסביבתית באזור. עוד נמסר כי נבדק פרסום באחד העיתונים המקומיים בשבוע שעבר, שעודד חקלאים להשתתף ב"יום אש". הפרסומת קראה להם לשרוף חלקים גדולים ביערות, "כדי להראות לבולסונרו את נכונותם לעבוד".
החקירה נפתחה בעקבות נתונים חדשים שאותם פרסם המכון הלאומי של ברזיל לחקר החלל, ולפיהם מספר השריפות ביערות האמזונס הגיע השנה לגובה חסר תקדים: מ-72,843 שריפות שפרצו השנה ביערות ברזיל יותר ממחצית פרצו באזור האמזונס.
מדענים מזהירים שהשריפות ביערות האמזונס, שמייצרים 20% מהחמצן באטמוספרה שלנו ועוזרים להאט את ההתחממות הגלובלית, עלולות לפגוע קשות במלחמה בשינויי האקלים. האזור עשיר גם במגוון של צמחים ובעלי חיים, וחיים בו יותר ממיליון ילידים.
Our house is burning. Literally. The Amazon rain forest - the lungs which produces 20% of our planet’s oxygen - is on fire. It is an international crisis. Members of the G7 Summit, let's discuss this emergency first order in two days! #ActForTheAmazon pic.twitter.com/dogOJj9big
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) August 22, 2019
נשיא צרפת עמנואל מקרון התייחס לנתונים המדאיגים הללו וצייץ בטוויטר בצרפתית ובאנגלית: "הבית שלנו בוער. פשוטו כמשמעו. יערות הגשם באמזונס – הריאות שמייצרות 20% מהחמצן בכדור הארץ – עולים באש. זהו משבר בינלאומי". מקרון, שארצו תארח את פסגת מדינות ה-G7, קרא לקיים דיון חירום בנושא במהלך הפסגה שתיפתח ביום שבת בעיר ביאריץ.
עדות לחשש בעולם מפני השפעתן הבינלאומית של השריפות ביערות הגשם היא שליחתו של מטוס הכיבוי הגדול בעולם, הגלובל סופרטנקר, לשריפות באזור סמוך לאמזונס. המטוס, שמופעל על-ידי חברה אמריקנית, המריא אתמול מסקרמנטו בקליפורניה לנמל התעופה הבינלאומי וירו וירו בבוליביה, כדי לסייע בכיבוי שריפות ענק ביערות שמשתוללות בימים אלו גם שם. על מטוס הבואינג 747 מורכבות מערכות כיבוי מתקדמות והוא מסוגל לפעול בשעות הלילה. כזכור, הוא סייע בכיבוי השריפות בהרי ירושלים ובכרמל ב-2016.
במכון הברזילאי לחקר החלל ציינו כי יותר מ-9,500 שריפות זוהו מאז יום חמישי האחרון בלבד, ורובן השתוללו באזור האמזונס. בתקשורת המקומית דווח כי ענן עשן שכיסה ביום שני את העיר סאו פאולו מקורו באמזונס, יותר מ-2,700 קילומטר משם, אבל לפי CNN יש מטאורולוגים הסבורים שהעשן הזה הגיע משריפות גדולות בפרגוואי, הקרובה בהרבה לעיר. בתמונות לוויין נראה עשן סמיך מכסה גם את מדינת המחוז הצפונית ביותר של ברזיל, רוראימה.
לפי נתוני המכון, שראשו הודח רק בתחילת החודש על-ידי בולסונרו, בחודש יוני השנה נכרתו 920 קמ"ר של עצים באמזונס – עלייה של 88% מיוני של השנה שעברה. בולסונרו האשים את אנשי המכון כי עשו מניפולציה ושינו את הנתונים כדי להציג את ממשלו באור שלילי. הוא אף אמר כי ייתכן שריקרדו גלבאו, ראש המכון המודח, עובד בשירות ארגונים לא-ממשלתיים כלשהם – רמז לכך שהוא משרת ביודעין את פעילי איכות הסביבה.