שתף קטע נבחר

 

אחרי שאלפים יצאו לרחובות: מאסר למהגר סורי שרצח גרמני

תשע שנות מאסר וחצי נגזרו על מהגר שדקר למוות אזרח גרמני בקמניץ. אחרי הרצח יצאו אלפים, בהם פעילי ימין קיצוני וניאו-נאצים, להפגנות אלימות

תשע שנות מאסר וחצי נגזרו על צעיר ממוצא סורי בגין רצח שהוביל להפגנות גזעניות ואלימות ברחובות העיר קמניץ שבגרמניה בשנה שעברה. בית המשפט מצא כי עלא שייחי דקר למוות יחד עם אדם ממוצא עיראקי שעודו מסתובב חופשי את דניאל היליג בן ה-35 באוגוסט אשתקד. פרקליטיו של שייחי ערערו על גזר הדין וטענו כי בית המשפט קרס תחת הלחץ החברתי והפוליטי, אך השופטת קבעה כי "אין ספק באשר לאשמתו".

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

עלאא שייחי בבית המשפט (צילום: רויטרס)
"בית המשפט קרס תחת הלחץ". שייחי בדיון בגזר דינו(צילום: רויטרס)

גזר הדין בתיק בא בתקופה רגישה, כשנה לאחר שאלפי אזרחים זועמים, בהם גם פעילי ימין קיצוני וניאו-נאצים, גדשו את רחובות קמניץ, וגם 10 ימים לפני הבחירות במדינת המחוז סקסוניה. מפלגת "אלטרנטיבה לגרמניה", (AfD) שמתנגדת למהגרים ולאיסלאם, צפויה לפי התחזיות להתחזק מאוד בסקסוניה ובמדינת המחוז ברנדנבורג בבחירות שיתקיימו ב-1 בספטמבר.

 

מההוכחות שהוצגו לבית המשפט עלה כי המהגר העיראקי שזוהה בשם פרהד היה הראשון להתעמת עם היליג, נגר במקצועו, שלו היו שורשים גרמנים-קובנים. לאחר מכן, פרהד ושייחי דקרו את היליג שמת מפצעיו, ואדם נוסף שנפצע קשה מאוד. שייחי שהגיע לגרמניה במסגרת זרם המהגרים לאירופה בשנת 2015, נעצר כמה שעות לאחר האירוע. יחד עמו נעצר מהגר עיראקי אחר, ששוחרר מחוסר ראיות.

 

הפגנות הימין-הקיצוני בקמניץ    (צילום: רויטרס)

הפגנות הימין-הקיצוני בקמניץ    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הפגנת ימין קיצוני אלטרנטיבה ל גרמניה עימותים עם שוטרים קמניץ (צילום: רויטרס)
עימותים עם שוטרים ותקיפת זרים. קמניץ לפני שנה(צילום: רויטרס)

הפגנה הפגנת ימין קיצוני בעיר קמניץ גרמניה מהגרים חשודים ברצח (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הפגנה של הימין הקיצוני בעיר קמניץ בגרמניה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

אחת מפרקליטיו של שייחי טענה כי התיק התבסס אך ורק על עדות שנלקחה בשעת לילה מאוחרת, ולא על טביעות אצבעות, דגימות DNA או כל ראיה פורנזית אחרת. היא טענה בין היתר זמן קצר לפני פסק הדין כי בית המשפט "הושפע מהמצב הפוליטי בקמניץ", והוסיפה כי ייתכן ששייחי הורשע כי "מישהו צריך לשאת באשמה כדי שקמניץ תישאר שקטה". המשפט לא התנהל בקמניץ אלא בדרזדן, בירת מדינת המחוז סקסוניה, בעקבות נסיבות ביטחוניות ובשל מה שהגדיר בית המשפט "עניין ציבורי גבוה במיוחד".

 

זמן קצר לאחר שנודע על מותו של היליג, קרא ארגון קאוטיק קמניץ, ארגון אוהדי קבוצת כדורגל מקומית, לתומכיו לצאת לרחובות ולהראות "מי שולט כאן". כ-800 איש נענו לקריאה ופתחו בהפגנות אלימות.

הפגנה של הימין הקיצוני בעיר קמניץ בגרמניה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הפגנה של הימין הקיצוני בעיר קמניץ בגרמניה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

המפגינים קראו בין היתר "אנחנו העם" ו"זאת העיר שלנו", קריאות המזוהות עם תומכי הימין הקיצוני. כלי תקשורת מקומיים דיווחו כי גלוחי ראש רדפו אחרי אזרחים זרים ותקפו אותם. חלק מהמפגינים התעמתו גם עם שוטרים והשליכו עליהם בקבוקים. המשטרה לא הייתה ערוכה להפגנה האלימה, והזעיקה סיוע מערים שכנות.

 

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל גינתה אז בתקיפות את האירועים האלימים. "גרמניה לא תסבול מקרים שבהם אזרחים לוקחים את החוק לידיהם", אמרה. דוברה של הקנצלרית, סטפן סיברט, אמר לכתבים כי "לא נסבול התגודדויות בלתי חוקיות כאלה ורדיפת אנשים שנראים שונים או בעלי מוצא שונה, וניסיונות להפיץ שנאה ברחובות. אין לכך מקום בערים שלנו. ממשלת גרמניה מגנה זאת בצורה התקיפה ביותר".

 

מרקל ספגה ביקורת קשה על מדיניות הדלת הפתוחה למהגרים, גם מצד גורמים בקואליציה שלה. בבחירות שהתקיימו בגרמניה היא אמנם נבחרה לכהונה רביעית כקנצלרית, אך את ההישג הגדול רשמה "אלטרנטיבה לגרמניה" כשנכנסה לפרלמנט לראשונה בתולדותיה – והפעם הראשונה שעשתה זאת מפלגת ימין קיצוני זה 60 שנה. בסקסוניה ישנה נוכחות גדולה של ה-AfD ושל תנועת "פגידה" המתנגדת להגירה ולאיסלאם.

 

כמה ימים לאחר מכן קיימו מפגיני השמאל את העצרת "לב במקום שנאה". מאות מפגינים התאספו בכיכר המרכזית, שבה התעמתו כמה ימים לפני כן מפגיני הימין הקיצוני עם המשטרה. בצד השני יצאו אלפי מפגיני ימין קיצוני ל"צעדת אבל" לזכר היליג שנדקר למוות. בצעדה הזו השתתפו גם אנשי מפלגת הימין הקיצוני "אלטרנטיבה לגרמניה" והארגון הפופוליסטי "פגידה". רבים מהמשתתפים במחאה הזו יצאו לרחובות עם דגלי גרמניה ותמונות של גרמנים שהותקפו על ידי מהגרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
תמונתו של דניאל היליג בהפגנה בקמניץ
צילום: AFP
מומלצים