שתף קטע נבחר
 

תקיפות בעיראק - הפנטגון מתנגד, טראמפ ופומפאו מהססים

בפנטגון מתנגדים לתקיפות ישראליות נגד מליציות שיעיות בעיראק, מחשש שחיילים אמריקנים ישלמו את המחיר. בינתיים, הנשיא ומזכיר המדינה לא מכריעים בסוגיה, והעמדה הרשמית לכאורה היא ש"ישראל יודעת להגן על עצמה"

הפרסום הבוקר (יום ו') ב"ניו יורק טיימס", שבו מייחסים בכירים אמריקנים את התקיפות בעיראק לישראל, אינו מקרי. פקידי הממשל טורחים להדליף את העניין, והם עושים זאת מזה זמן מה לנוכח ההתנגדות האמריקנית לתקיפות הללו.

פיצוץ פיצוצים מחסן אמל
פיצוץ מחסן אמל"ח בעיראק

ההתנגדות בפנטגון לתקיפה ישראלית גם נובעת מחשש שהמליציות הנאמנות לאיראן יפגעו כנקמה בחיילים אמריקנים המוצבים בעיראק. המליציות הללו כבר שיגרו פצצות מרגמה וטילים אל מתקנים אמריקניים בזמן האחרון, אך נזהרו שלא לפגוע בחיילים או באזרחים אמריקנים.

 

סיבה נוספת להתנגדות לתקיפות ישראל היא מדינית. הפנטגון והממשל האמריקני חוששים שממשלת עיראק תכרע תחת הלחץ של מפלגות שיעיות, האיראנים והמליציות לנתק את הקשרים עם ארצות הברית - ולדרוש להוציא את חייליה מעיראק. עוד חשש הוא כי לחץ זה יגבר ככל שיימשכו התקיפות הישראליות.

 

אחת התקיפות בעיראק שיוחסו לישראל

אחת התקיפות בעיראק שיוחסו לישראל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בעיראק יש 5,300 חיילים אמריקנים. ממשל טראמפ רוצה להשאיר שם את החיילים במסגרת מלחמתו בדאעש, וכדי למנוע השתלטות איראנית על עיראק. וושינגטון פועלת עם סעודיה כדי לסייע לממשל עיראק כלכלית וצבאית, כדי שזו לא תהפוך לגרורה איראנית.

 

הממשל האמריקני דורש במקביל ממשלת עיראק לרסן את המליציות השיעיות, ולמנוע מהן לסייע לאיראן. וושינגטון גם הטילה עיצומים על אישים עיראקים המשתפים פעולה עם המליציות. מזכיר המדינה מייק פומפאו ביקר לא מכבר בעיראק והציג לממשלה בבגדד מסמכים ומידע המוכיחים שהמליציות הללו מבריחות נשק מאיראן, כולל טילים ורקטות, וכי הן מאחסנות אותם במתקנים של צבא עיראק.

מייק פומפאו לפי שהמריא לביקור בסעודיה ובאיחוד האמירויות (צילום: EPA)
פומפאו. דרש מממשלת עיראק לפעול נגד המיליציות השיעיות(צילום: EPA)

פומפאו דרש מראש ממשלת עיראק עאדל עבד אל-מהדי לפעול, אולם הממשלה נזהרת שלא להתעמת על המליציות, שנחשבות חזקות צבאית ועלולות לגרום להפלתה. אל-מהדי קרא בפומבי למליציות השיעיות להפסיק לפעול עצמאית ולהצטרף על אנשיהן לצבא עיראק הנשמע להוראות הממשלה. הוא אינו מעוניין בחיבוק האיראני, אבל אין לו הרבה ברירות.

 

צריך לשים לב שהכתבה ב"ניו יורק טיימס" לא מפרטת את השיטות שבהן תוקפת ישראל, לדבריהם, בעיראק. זה לא מקרי. אם אכן ישראל עומדת מאחורי התקיפות, הפעולות מבוצעות בחשאי.

 

הדילמה האמריקנית

הפנטגון כאמור מתנגד נחרצות לפעילות ישראלית מסכלת בחתימה כזו או אחרת בעיראק, מחשש שהאיראנים ובעלי בריתם במדינה יפעילו לחץ כבד בעד נסיגה אמריקנית מוחלטת משטח עיראק. הלחץ הזה כבר מופעל.

 

לוושינגטון, וגם ליורש העצר הסעודי, יש אינטרס חשוב שארה"ב תישאר בעיראק, ולא רק תהיה נוכחת - אלא גם תמנע מממשלת עיראק להפוך לגרורה כלכלית, פוליטית וצבאית של איראן. בבית הלבן, כלומר הנשיא טראמפ, ובמחלקת המדינה שבראשה עומד פומפאו מהססים פוסחים על שני סעיפים.

 

התקיפות המיוחסות לישראל ()
התקיפות שמיוחסות לישראל

מצד אחד, הם מכירים בזכותה של ישראל ובחובתה למנוע מאיראן להפוך את שטחה של עיראק לנתיב לוגיסטי וכן שיגור לטילים ולרקטות באמצעות המיליציות השיעיות העיראקיות נגד ישראל ונגד סעודיה. הטילים, הרקטות, המרגמות והמטוסים ללא טייס שלפי פרסומים זרים איראן מעבירה למליציות השיעיות העיראקיות מסכנים ישירות את החיילים האמריקנים שמוצבים בעיראק ובסעודיה.

 

אבל מצד שני, גם טראמפ וגם פומפאו יודעים שאם אכן יתברר שישראל תוקפת בעיראק, כפי שטוענים אנשי המליציות, זה עלול להעמיד בסכנה חיילים ואזרחים אמריקנים שנמצאים בעיראק ובסעודיה. זה גם עלול לגרום לממשלת עיראק לדרוש מוושינגטון להסיג את חייליה.

 

כרגע הממשל האמריקני לא הכריע עדיין בדילמה הזאת, ואם אכן ישראל היא שפועלת בעיראק, טראמפ מניח לה לעשות כהבנתה, כמו שאמר בפומבי: "ישראל יודעת להגן על עצמה". זו כנראה העמדה האמריקנית הרשמית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים