שתף קטע נבחר

 

מומחי אקלים על השריפות באמזונס: "הרס חסר תקדים"

המומחים סבורים כי חקלאים וגם חברות, שרצו לפנות שטחים מיוערים, הציתו את השריפות ביערות שמייצרים 20% מהחמצן באטמוספירה ועוזרים להאט את ההתחממות הגלובלית. נשיא צרפת צייץ: "זהו משבר בינלאומי". פעילת האקלים גרטה טונברג: "המלחמה שלנו בטבע חייבת להסתיים"

99% מהשריפות באזור האמזונס הן מעשה ידי אדם "בין אם בכוונה או בטעות" - כך אמר אלברטו סטצ'ר, מדען בכיר במכון הלאומי של ברזיל לחקר החלל בריאיון ל-CNN. הוא הוסיף כי השריפות נגרמות בין היתר על ידי חקלאים הרוצים לפנות שטח למרעה או לחקלאות ועד לגופים בפרויקטים גדולים יותר בתחום החקלאות.

 

עשן מהשריפות בדרום אמריקה כיסה את סאו פאולו

עשן מהשריפות בדרום אמריקה כיסה את סאו פאולו

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

גם כריסטיאן פויריאר מנהל ארגון הסביבה "אמזון ווטש" סבור כי השריפות הן מעשה ידי אדם. "הרוב המכריע של השריפות נגרמו בידי בני אדם", הוא קבע בשיחה עם רשת CNN. לדבריו, גם במשך העונה היבשה באמזונס שריפות לא יכולות לפרוץ בקלות. הוא הוסיף כי בניגוד לקליפורניה ואוסטרליה, שם פרצו בשנים האחרונות שריפות יער גדולות, מזג האוויר באמזונס אינו יבש  - והדבר מקשה על פריצת שריפות בשל תנאי מזג האוויר.

 

אסון טבע באמזונס - כתבות קודמות:

דאגה בעולם מהשריפות באמזונס: "הבית בוער"

שריפות באמזונס, בולסונרו: "אלה פעילי הסביבה"

 

פויראר הוסיף כי בהשוואה לשנים קודמות, ההרס השנה שגרמו השריפות באמזונס הוא "חסר תקדים". לינקולן אלבס ממכון הלאומי של ברזיל לחקר החלל כי קשה מאוד לעצור את הלהבות בשריפות באמזונס. גם הוא הדגיש כי מדובר במעשה ידי אדם ולא בשריפות שפרצו כתוצאה מחום או תנאי אקלים. "מכיוון שהשימוש באש הוא חלק מסורתי של החקלאות באזור לניקוי אדמות חקלאיות ואדמות מרעה, קשה מאוד לעצור אותה", הוא אמר ל-CNN.

 

ארגוני ופעילי איכות סביבה רבים התייחסו לשריפות. גרטה טונברג, פעילה בולטת למען כדור הארץ - העושה בימים אלה בסירה המופעלת באמצעות פנאלים סולארים מבריטניה לארצות הברית, צייצה: "אפילו כאן ,באמצע האוקיאנוס האטלנטי, אני שומעת על שריפות ההרסניות באמזונס. המחשבות שלי הן עם אלה שנפגעו. המלחמה שלנו בטבע חייבת להסתיים". הנערה בת ה-16 עושה את דרכה לעצרת האו"ם, שתדון בין היתר בשינויי האקלים ולאחר מכן תמשיך לצ'ילה, שם תתקיים בסוף השנה ועידת האקלים.

 

ברזיל שריפות ב אזור ה אמזונס תמונת לוויין (צילום: MCT)
השריפות - לא בגלל תנאי אקלים(צילום: MCT)

 

לפי נתונים של המכון הלאומי של ברזיל לחקר החלל, ולפיהם מספר השריפות ביערות האמזונס הגיע השנה לגובה חסר תקדים: מ-72,843 שריפות שפרצו השנה ביערות ברזיל יותר ממחצית פרצו באזור האמזונס. במכון הברזילאי ציינו עוד כי יותר מ-9,500 שריפות זוהו מאז יום חמישי בשבוע שעבר, ורובן השתוללו באזור האמזונס. בתקשורת המקומית דווח כי ענן עשן שכיסה ביום שני את העיר סאו פאולו מקורו באמזונס, יותר מ-2,700 קילומטר משם, אבל לפי CNN יש מטאורולוגים הסבורים שהעשן הזה הגיע משריפות גדולות בפרגוואי, הקרובה בהרבה לעיר. בתמונות לוויין נראה עשן סמיך מכסה גם את מדינת המחוז הצפונית ביותר של ברזיל, רוראימה.

 

מדענים מזהירים שהשריפות ביערות האמזונס, שמייצרים 20% מהחמצן באטמוספרה שלנו ועוזרים להאט את ההתחממות הגלובלית, עלולות לפגוע קשות במלחמה בשינויי האקלים. האזור עשיר גם במגוון של צמחים ובעלי חיים, וחיים בו יותר ממיליון ילידים.

ברזיל שריפות ב אזור ה אמזונס תמונת לוויין (צילום: רויטרס)
שחור בברזיל(צילום: רויטרס)

 

נשיא צרפת עמנואל מקרון התייחס לנתונים המדאיגים הללו וצייץ בטוויטר בצרפתית ובאנגלית: "הבית שלנו בוער. פשוטו כמשמעו. יערות הגשם באמזונס – הריאות שמייצרות 20% מהחמצן בכדור הארץ – עולים באש. זהו משבר בינלאומי". מקרון, שארצו תארח את פסגת מדינות ה-G7, קרא לקיים דיון חירום בנושא במהלך הפסגה שתיפתח ביום שבת בעיר ביאריץ.

 

כריתת יערות ושריפות במשך שנים

בשנים האחרונות ירד שטח היערות באמזונס, בין היתר על ידי שריפות ובין על ידי כריתת יערות. כריתת העצים ביערות הגשם באמזונס היא אחד הסמלים הגדולים של הרס המערכות האקולוגיות בכדור הארץ. כמעט שני שליש מיערות אלה נמצאים בשטחה של ברזיל, שאחראית למעשה לשמירה על פלא הטבע הזה - הריאה הירוקה הגדולה ביותר של כדור הארץ.

ברזיל שריפות ב אזור ה אמזונס תמונת לוויין (צילום: רויטרס)
אש במוקדים רבים באמזונס(צילום: רויטרס)

ברזיל שריפות ב אזור ה אמזונס תמונת לוויין (צילום: EPA)
כך נראות השריפות מהחלל(צילום: EPA)

 

הסיבות העיקריות לבירוא היערות הן יצירת שטחי מרעה לגידול בקר ושדות לגידול סויה (שמשמשת להאבסת בקר ומאכל לאדם), שימוש בעץ לתעשייה ופיתוח מכרות. ביערות הגשם קיים עושר מינים שאין לו שני בעולם, ולכן בירוא היערות מביא להכחדת מינים רבים יותר מבכל מקום אחר בעולם. בירוא הצמחייה הצפופה גורמת גם לשחרור גזי חממה רבים, ומונעת קליטה חזרה של פחמן דו-חמצני ובכך בסופו של דבר - שריפת וכריתת היערות גורמים גם הם להתחממות כדור הארץ.

 

כך נעלמים יערות הגשם באמזונס    (צילום: נאס"א)

כך נעלמים יערות הגשם באמזונס    (צילום: נאס"א)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בשנים האחרונות פקדו את אגן האמזונס בצורות ושיטפונות חמורים לסירוגין, שנותנים הצצה על ההשפעה האקולוגית הצפויה של השינוי שעובר על האזור. האקלים ביערות הגשם עובר כבר עכשיו תהליכי הקצנה, ובשני העשורים האחרונים העונה היבשה אכן הלכה והתארכה.

 

לפני כשנה פורסם מחקר המראה על החשיבות של יערות הגשם בדרום אמריקה. לפי המחקר, עונה אחת של בצורת ביער הגשם של האמזונס עלולה להפחית את הספיגה של הפחמן הדו-חמצני של היער למשך שנים, גם לאחר שהגשמים חוזרים. צוות מחקר ממעבדת ההנעה הסילונית של נאס"א בפסדינה שבקליפורניה ומוסדות נוספים השתמשו במחקר בנתוני לידר (טכנולוגיית מדידת מרחק בעזרת לייזר) ולוויין למיפוי נזק ותמותת עצים שנגרמה על ידי בצורת חמורה ב-2005.

 

בשנים של מזג אוויר ממוצע, יער גשם ללא הפרעה יכול להוות מעין "כיור" טבעי לפחמן דו חמצני, כשהוא סופג יותר דו-תחמוצת הפחמן מהאטמוספירה מאשר מחזיר לתוכה. אבל החל משנת הבצורת של 2005 ועד לשנת 2008, השנה האחרונה שבה קיימים נתוני לידר זמינים, אגן האמזונס איבד בממוצע 270 מיליון טון של פחמן בשנה. כמו כן, אין סימן שהוא הצליח לזכות מחדש בפונקצייה שלו כ"כיור פחמן".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שריפות הענק באמזונס
צילום: רויטרס
מומלצים