סין מזהירה את ארה"ב: "חדלו מהצעדים השגויים, או שיהיו השלכות"
פסגת ה-G7 מתחילה ברקע מתקפות טראמפ על סין - ואיומים של סין על ארה"ב בתגובה להטלת מכסים נוספים. אתמול הקניט טראמפ את יו"ר הבנק המרכזי והורה לחברות אמריקניות שלא לייצר בסין. נשיא המועצה האירופית דונלד טוסק אמר כי מלחמות הסחר יהפכו את הפסגה ל"קשה באופן בלתי רגיל"
סין הזהירה היום (שבת) את ארצות הברית מפני "השלכות" אם היא לא תפסיק את "צעדיה השגויים". זאת, בתגובה להחלטת הנשיא דונלד טראמפ להעלות את שיעור המכס שיוטל על מוצרים סיניים ב-550 מיליארד דולר. בהודעה של משרד המסחר הסיני נמסר כי "על ארצות הברית לא לטעות בהבנת המצב או להמעיט בנחישות של העם הסיני".
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
מוקדם יותר הגיע טראמפ לפסגת ה-G7 שנפתחה אמש בצרפת, לאחר שאתמול תקף לכל עבר אחרי שסין הודיעה שהיא מתכוונת להטיל מכסים נוספים על מוצרים אמריקניים בתגובה להחלטתו. נשיא המועצה האירופית דונלד טוסק אמר כי הפסגה השנה תהיה "קשה במיוחד" בשל מלחמות הסחר, שלטענתו יכולות להוביל למיתון גלובלי. בוועידה הקודמת בשנה שעברה חתם הנשיא האמריקני על הסכם סחר יחד עם שאר מנהיגי המדינות המתועשות, רק כדי לסגת ממנו כשהיה על המטוס בדרך לארה"ב.
אתמול הפכה מלחמת הסחר בין סין לארה"ב שנמשכת כבר תקופה ארוכה, לדו קרב אישי בין נשיא ארה"ב טראמפ לנשיא סין שי ג'ינפינג, לאחר שסין הודיעה שהיא מתכוונת להטיל מכסים נוספים על מוצרים אמריקניים בהיקף של 75 מיליארד דולר, וגרמה לנשיא ארה"ב לתקוף לכל עבר.
טראמפ התחיל את המתקפה בציוץ בוטה על יו"ר הבנק המרכזי (הפד), ג'רום פאוול, כשכתב "כרגיל, הפד לא עשה כ ל ו ם! יש לנו דולר חזק מאוד ופד חלש מאוד. אעבוד בצורה 'מדהימה' עם שניהם, וארה"ב תצליח...יש לי רק שאלה אחת, מי האויב הגדול יותר שלנו, ג'יי פאוול או הנשיא שי?".
As usual, the Fed did NOTHING! It is incredible that they can “speak” without knowing or asking what I am doing, which will be announced shortly. We have a very strong dollar and a very weak Fed. I will work “brilliantly” with both, and the U.S. will do great...
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 23, 2019
לאחר מכן הורה לחברות המסחר האמריקניות להתחיל באופן מיידי לחפש אלטרנטיבה לייצור בסין - צעד שעוד לא ברור אם לנשיא האמריקני כלל יש סמכות לנקוט. בסופו של דבר הודיע על העלאה נוספת של שיעור המכסים שתטיל ארה"ב. טראמפ טען שהעלאת המכסים מצד סין היא "פעולה פוליטית" שנועדה "לנצל" את ארה"ב. "למרבה הצער, ממשלים קודמים אפשרו לסין להתרחק בצורה משמעותית מהסכם הוגן, כך שהדבר נעשה לנטל גדול על משלם המיסים האמריקני. לא ארשה זאת יותר", צייץ.
ב-2018 אמר טראמפ כי "מלחמות סחר הן טובות וניתן לנצח אותן בקלות", אך המהלכים האחרונים מסמנים כי מדובר במלחמה שרק הולכת ומחריפה ברקע מצבה הלא יציב של הכלכלה האמריקנית לקראת הבחירות הבאות, בהן יתמודד טראמפ לכהונה נוספת. המלחמה והחלה בעקבות טענותיה של וושינגטון כי בייג'ינג נוקטת שיטות פראיות כגון גניבת סודות מסחריים ואילוץ חברות זרות למסור לידיה טכנולוגיה, בניסיון להשיג עליונות טכנולוגית על ארה"ב.
Our Country has lost, stupidly, Trillions of Dollars with China over many years. They have stolen our Intellectual Property at a rate of Hundreds of Billions of Dollars a year, & they want to continue. I won’t let that happen! We don’t need China and, frankly, would be far....
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 23, 2019
לפני שבועיים קישר הנשיא האמריקני בין פתרון המחאה הממושכת בהונג קונג לבין השיחות בין וושינגטון לבייג'ינג על הסכם הסחר. "ברור שסין רוצה להגיע להסכם. תנו להם לפתור קודם באופן הומניטרי את (סוגיית) הונג קונג!", צייץ. הנשיא טען אז בהקשר זה כי סין תתגמל את ארה"ב על הדחייה שעליה הכריז, בהטלת מכסים בגובה 10% על סחורות סיניות מסוימות, עד לדצמבר הקרוב. דבריו אלו היו מנוגדים לטענת פקידים בכירים בממשלו, שאמרו כי לא היו פשרות מצד סין בתמורה לדחיית המכסים הללו.
בנוסף, בתחילת החודש הוריד פאוול את הריבית במשק האמריקני ב-0.25% לאחר לחצים רבים של טראמפ וביקורת חריפה על המדיניות המוניטרית של הבנק. טראמפ טען כי על פאוול להוריד את הריבית, ושרמתה הנוכחית היא הרסנית למשק האמריקאי. בסדרת ציוצים בטוויטר ביקר טראמפ את הפד על כך שהוא זהיר הרבה יותר, לשיטתו, מהמוסדות המקבילים בסין ובאירופה. "אירופה וסין ימשיכו להוריד את הריבית על מנת להזרים כספים למערכת שלהן, ובכך לסייע ליצרנים שלהן למכור מוצרים הרבה יותר בקלות. באותו הזמן, ומול אינפלציה נמוכה מאוד, הפד שלנו לא עושה כלום - וכנראה יעשה מעט מאד בהשוואה. חבל מאוד", צייץ הנשיא.
טראמפ המשיך במתקפה ארוכה בשני ציוצים רצופים: "הפד העלה ריבית הרבה יותר מדי מוקדם והרבה מדי. הצמצום הכמותי שלו היה עוד טעות גדולה. בזמן שהמדינה שלנו מצליחה מאוד, הפוטנציאל ליצירת עושר נוסף, שאותו החמצנו, במיוחד כשמודדים אותו מול החוב שלנו, הוא מזעזע. אנחנו מתמודדים עם מדינות אחרות, שיודעות איך לשחק את המשחק נגד ארה"ב. זו הסיבה מדוע נוצר האיחוד האירופי. עד עכשיו, ארה"ב היתה 'טרף קל', הפד עשה את כל המהלכים הלא נכונים, הורדת ריבית קטנה היא לא מספיקה, אבל אנחנו ננצח בכל מקרה".
טראמפ ימשיך במתקפה גם בצרפת?
הנשיא האמריקני הגיע כאמור לצרפת כדי להשתתף בפסגה הכלכלית, שם הוא צפוי להפגש עם מנהיגי המדינות המתועשות, שגם על הסכמי הסחר עם מדינותיהם התלונן בעבר. טוסק אמר בפתיחת הפסגה כי אם טראמפ יממש את איומו ויטיל מכסים על יין מצרפת האיחוד האירופי יגיב. "הדבר האחרון שאנחנו צריכים הוא עימות עם בעלת בריתנו ארה"ב, אך צרפת יכולה לסמוך על נאמנות האיחוד".
בפסגה הקודמת חתמו המנהיגים, בין היתר, מקנדה, צרפת גרמניה ובריטניה, על הסכם לפיו יילחמו במדיניות של הטלת מכסים על מוצרי ייבוא לשם העצמת ייצור עצמי. גם טראמפ חתם על המסמך - אך לאחר מכן, כשהיה במטוס אייר פורס וואן בדרך לסינגפור לפסגה עם קים ג'ונג און, צייץ כי הוא חוזר בו מהתמיכה בהצהרה ותקף את ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו.
בתמונה שפרסמה אז קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, נראו היא, נשיא צרפת עמנואל מקרון, ראש ממשלת יפן שינזו אבה וראש ממשלת בריטניה תרזה מיי - עומדים מול נשיא ארה"ב טראמפ, שישב על כיסא ונראה מתבצר בעמדתו. התמונה, שהציגה את הלחץ בין המדינות בנושא המסחר, עוררה סערה ברשתות החברתיות ובכלי התקשורת וזכתה לשיתופים רבים ולכותרות הומוריסטיות שונות.
הפעם הבאה שבה צפויים טראמפ ונשיא סין שי להפגש היא בפסגה שיתוף הפעולה הכלכלי באסיה שתתקיים בנובמבר, אך לאור האירועים האחרונים לא נראה כי עד אז יימצא פיתרון למלחמה שהולכת ומחריפה.