גל פשיעה בברצלונה, תושבים עוזרים לתיירים
זינוק במספר הגניבות ומקרי השוד בברצלונה, בשיא עונת התיירות, מפחיד את התושבים ומלחיץ את העירייה. רוב הקורבנות הם תיירים, ובעיר קמו ארגונים אזרחיים שמזהירים אותם מכייסים ותופסים על חם את השודדים. הרשויות לא מרוצות: "לקחת את החוק לידיים זה לא הפתרון"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
ביום רביעי הזהירה הקונסוליה האמריקנית בברצלונה את אזרחיה מ"עלייה בפשיעה האלימה בעיר" ודרשה מהאמריקנים להסתיר פריטים שמעידים על עושר כמו "שעונים או תכשיטים יקרים". ההתרעה האמריקנית פורסמה ימים ספורים אחרי ששגריר אפגניסטן בספרד נפצע קל כשחבורת שודדים ניסתה לגנוב ממנו את השעון במרכז העיר. במקרה אחר צרפתייה בת 91 אושפזה בבית החולים. היא נפלה כששודים לקחו את השרשרת מצווארה.
בברצלונה, אחד ממוקדי התיירות הגדולים באירופה, היו בחודש יולי שמונה מקרי רצח – נתון חריג לעיר הים תיכונית. חודש קודם לכן עובד מדינה דרום קוריאני מת מפצעיו אחרי שהותקף בשוד.
באיגוד המלונות בברצלונה הזהירו מפגיעה קשה מאוד במוניטין של העיר. אלברט באטלה, סגן ראש העיר שאחראי על בטיחות התושבים, הכיר בעבודה שיש "משבר בטיחותי" אך קרא לבחון בצורה רגועה ואחראית על הבעיה.
לפי נתוני המשטרה מספר הגניבות ומקרי השוד האלימים בברצלונה, שבה 1.6 מיליון איש, זינקו ב-28 אחוזים בין 2016 ל-2018. המגמה נמשכה גם השנה עם עלייה של 31% במקרי השוד האלימים במחצית הראשונה של 2019. במקביל חלה ירידה בפשעים האלימים שאינם קשורים למקרי שוד. שיעור מקרי הרצח בברצלונה נמוך מבערים גדולות אחרות באירופה כמו לונדון, ברלין או בריסל.
"ברצלונה ממשיכה להיות עיר בטוחה מאוד", אומרת סוניה אנדולז, מומחית למדיניות בטיחות. היא אומרת שהעלייה בפשיעה לא מספיקה כדי להצדיק את ההתרעות האחרונות. אנדולז אמרה שהתיירות בברצלונה נמצאת בעלייה עקבית מאז אירוח האולימפיאדה ב-1992. "תיירות תמיד מושכת כייסים", היא מוסיפה.
מספר התיירים ששהו בבתי מלון בברצלונה זינק מ-1.7 מיליון ב-1990 ל-8.8 מיליון ב-2017. עוד מיליונים מגיעים בהפלגות נופש או משכירים דירות ב-Airbnb. כמעט 60% ממקרי השוד והגניבות מתרחשים בשתי שכונות שאהובות במיוחד על תיירים – אישמפלה, שבה נמצאים אתרים היסטוריים כמו כנסיית סגרדה פמיליה, וסיוטט וולה במרכז העיר.
גוסטבו אקוויה, בעלים של חנות אמפנדס בסיוטט וולה, מספר שלאחרונה הוא נשדד שלוש פעמים בלילה אחד. הוא מתלונן שהרשויות מפקירות את השכונה, ומשאירות את התושבים "בידי אלוהים". לדבריו "יש עוד ועוד בעיות. עוד דקירות, הרבה גניבות". רבים מאשימים במשבר את ראש העיר השמאלנית אדה קולאו. הם אומרים שמאז שנכנסה לתפקיד ב-2015 המדיניות שלה סלחנית מדי.
העירייה העלתה לאחרונה את התקציב של המלחמה בפשיעה. הממשלה האזורית שלחה יותר שוטרים לרחובות. לפי המשטרה רק עשירית מהעצורים במקרי השוד האלימים ב-2018 ו-2019 הלכו לכלא.
בתגובה למצב ולהתנהלות הרשויות החליטו תושבים בברצלונה לצאת ל"סיורים אזרחיים" ולהיאבק בפשע בעצמם. התושבים מחזיקים שלטים בשפות שונות, מסיירים ברחבי העיר ובתחנות הרכבת ומזהירים את התיירים מכייסים. כשהתושבים מאתרים גנב הם שורקים במשרוקיות שלהם וצועקים עד שהוא מסתלק מהמקום.
"אתה רואה כל כך הרבה חוסר ביטחון, כל כך הרבה חרדה, ואז אתה אומר: 'או שנעשה משהו להציל את ברצלונה או שהעיר תהפוך לעיר דרום אמריקאית", אומרת אליאנה גררו, אישה ממוצא קולומביאני שמשתתפת בסיורים האזרחיים. "זה לא קרה פה קודם. היו מקרי שוד, אבל לא הייתה האלימות שיש היום", הוסיפה גררו, סוכנת נדל"ן שלא הצליחה לעשות הסבה מקצועית לשוטרת.
הרשויות בברצלונה והמומחים מודאגים מהסיורים האזרחיים. "לקחת את החוק לידיים זה לא הפתרון", אומרת אנדולז. "אזרח ללא הכשרה, ללא מדים וללא שליטה כלשהי לעולם לא יוכל לעשות את התפקיד הזה".