מלחמת הסחר: "המאבק של ארה"ב וסין עלול לפגוע ביצוא הישראלי"
קרבות העלאת המכסים בין נשיא ארה"ב לנשיא סין לא מותירות את הכלכלנים בישראל אדישים. באולפן ynet הזהיר פרופ' שלום שירמן מאוניברסיטת חיפה מפני הסכנה הצפויה: "מלחמת הסחר תשנה לחלוטין את התהליכים הכלכליים הבינלאומיים - וזה ישליך על כל מדינה בעולם"
מלחמת הסחר שהולכת ומחריפה לא מותירה את הכלכלנים הישראלים אדישים: לאחר סוף שבוע מתוח בין המעצמות, פרופ' שלום שירמן, ראש תוכנית MBA בינלאומית באוניסיטת חיפה, מסביר באולפן ynet על הנזק שעלול להיגרם לכלכלה העולמית והמקומית מהידרדרות היחסים הכלכליים בין ארצות הברית לסין: "היום כל הכלכלות תלויות זו בזו, לכן אין שום ספק שמלחמת הסחר תשנה לגמרי את התהליכים הכלכליים הבינלאומיים, ולזה יהיו השלכות בכל מדינה ומדינה. המצב הזה יכול להוביל אותנו למצב עוד יותר חמור ממה שיש כבר עכשיו, כי זה יכול לפגוע בצורה רצינית בתהליך הגלובליזציה".
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
מלחמת הסחר: ארה"ב וסין מגדילות את ההימור
ירידות חדות בניו יורק על רקע החרפת מלחמת הסחר
סין תטיל מכסים על מוצרים אמריקניים בהיקף 75 מיליארד ד' - טראמפ הגיב בזעם
הסכסוך עלה מדרגה ביום ו' האחרון, כאשר סין החליטה להגיב בצעדים חסרי תקדים למהלכי העלאות המכסים שיזם נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ. שירמן טוען כי "לא מדובר בהתקפות הדדיות מצד שני הצדדים - זאת התקפה אמריקנית שהסינים מנסים למצוא הגנה רק נגדה".
מה עומד בבסיס ההחלטה של טראמפ ללכת למלחמות האלה?
"יש שתי אפשרויות לפרש את זה ואין בהכרח סתירה בין שתי האפשרויות - האחת, לפרש את הצורה של טראמפ לנהל משא ומתן, להפעיל לחץ גדול מאוד כדי להביא את הצד השני לשולחן המשא ומתן ואז להתפשר ולהיות נחמד כפי שהוא עשה עם הצפון קוריאנים, בשלב זה בלי הרבה הצלחה מבחינתו.
"האפשרות השנייה, שלדעתי היא יותר חשובה ויותר מדויקת, היא שארה"ב ולא רק הממשל הנוכחי אלא ארה"ב בכלל, מפחדת לאבד את ההגמוניה שלה, הן בתחום הכלכלי והן בתחום הפוליטי, ומנסה לעצור את המעצמה שעולה ושכנראה תתפוס או לידה או לבדה את ההגמוניה באזורים".
איך זה ישפיע על מדינת ישראל?
"מדינת ישראל מאוד תלויה ביצוא, ואין שום ספק שהצעדים שננקטים כרגע הן על ידי והן על ידי ארה"ב יפריעו לפיתוח היצוא של כל מדינה בעולם. על פי מה שאתם התקשורת מדווחים בשבועות האחרונים, הלחץ של האמריקנים על ישראל כבר התחיל בתחום הכלכלי.
"האמריקנים מבקשים שאנחנו, אם לא נעצור לגמרי, לפחות נפקח מקרוב על ההשקעות הסיניות במדינת ישראל. זה לא באינטרס של מדינת ישראל זה באינטרס של ארה"ב, וישראל תצטרך לשכנע את ארה"ב שהיא צריכה לקחת בחשבון את האינטרסים לטווח ארוך של מדינת ישראל בתחום הכלכלי".
למרות זאת, לדברי שירמן, הפגיעה בישראל תהיה באופן עקיף יחסית: "הפגיעה בישראל תהיה יחסית לחשיבות הכלכלית של ישראל בעולם, והחשיבות הזאת היא לא בסדר גודל דומה לאירופה, לאוסטרליה, ליפן. זה לא כל כך עניין של האם היא הכלכלה בישראל מספיק חזקה כדי לעמוד בזה".
סוף שבוע סוער בין המעצמות
החשש הגדול בארצות המובילות את הכלכלה העולמית כיום, ובראשן ארה"ב, יפן, גרמניה, בריטניה, צרפת וסין, הוא שהעולם מצוי בפתח מגמה של האטה כלכלית גלובלית, העלולה לגלוש במהרה למיתון עולמי, שלא יפסח גם על ישראל. סוף השבוע, כאמור, זימן שני מהלכים בהיקפים עצומים, שמובילים את העולם להחרפת מלחמות הסחר.
הנשיא טראמפ, שזורע בחודשים האחרונים אנדרלמוסיה בכלכלה העולמית, הכריז על הטלת מכסים נוספים על התוצרת הסינית, הכובשת כיום את העולם: 5% תוספת למס על מוצרים שתחילה נקבע להם מכס של 10% והעלאת המס ל-15%, ותוספת של 5% על מוצרים שהמכס עליהם נקבע תחילה על 25% והעלאתו ל-30%, כל זאת יחל ב-1 באוקטובר, ועל חלק מהמוצרים כבר ב-1 בספטמבר. היקף הטלת המסים החדשים עצום ועומד על 550 מיליארד דולר.
סין, מצדה, דחתה בתוקף את ההחלטה האמריקנית להטיל מכסים על הסחורות הסיניות - והזהירה את ארה"ב מהשלכות חמורות: "פרוטקציוניזם מסחרי מתריס, תוקפני וחד צדדי מפר את הקונצנזוס שהושג על ידי ראשי המדינות, מפר את הכבוד והרווח ההדדיים ופוגע קשות במערכת המסחר. סין מזהירה את ארה"ב שלא להמעיט בחומרת המצב ובנחישות של האומה הסינית".
להחלטה הדרמטית של טראמפ קדמה החלטה קשה של סין, שהודיעה על מיסים חדשים של 5% ו-10% על מוצרים בהיקף של 75 מיליארד דולר, המיובאים מארה"ב. הסינים אף נקבו במספר המדויק והודיעו שהמכסים יוטלו על 5,078 מוצרים, החל מ-1 ו-15 בספטמבר. וזה לא נגמר שם: כמחווה של רצון טוב, סין הפחיתה לפני חודשים אחדים את המכסים על מכוניות מתוצרת ארה"ב בשיעור של 25%. ביום ו' הודיעו הסינים שהמס הזה יוחזר לקדמותו החל בחודש דצמבר השנה. כמו כן, יוטל מס בשיעור של 5% על חלקים למכוניות מתוצרת ארה"ב.
ובין שתי ההודעות הדרמטיות הללו, התווסף גם הנאום של מי שטראמפ אולי שונא כיום הכי הרבה, אבל לא יכול לפטר אותו, נגיד הבנק האמריקני המרכזי, ג'רום פאוול. פאוול אמר שהבנק יהיה מוכן להתערב בשוק אם יהיה בכך צורך, והזהיר שוב מהמשך והסלמת מלחמת הסחר בין וושינגטון לבייג'ינג וסכנותיה לכלכלה העולמית. בוושינגטון פירשו זאת כעוד סחבת ואי רצון למהר ולהוריד עוד יותר את הריבית.
על רקע כל אלה צריך לזכור שישראל איננה אי, ולכן מושפעת בהתאם. השקל הולך ומתחזק, הבורסה מגיבה באופן שבועי לשיאים ולנפילות השערים הנרשמים בוול סטריט, ומחירי המוצרים מגיבים לסערות. וכך, לצד גירעון ענק שהולך וגדל, אינפלציה נמוכה מדי, שיעור אבטלה בעלייה ומחירי דירות ששבים לעלות, נוספה כדאגה גם מלחמת הסחר העולמית, שאולי מתרחשת רחוק מכאן - אבל עלולה לגרום ליוקר המחיה כאן להחמיר עוד.