בית המשפט ביטל את האירוע לגברים בלבד בחיפה
ביהמ"ש המחוזי קיבל את עתירת שדולת הנשים ואסר על אירוע לגברים בלבד שתוכנן מחר - במימון העירייה. השופט: "ההחלטה התקבלה בחוסר סבירות קיצוני, שהעירייה תלמד את הנחיות היועמ"ש". סגן ראש העיר: ייתכן שנערער
בית המשפט המחוזי בחיפה קיבל הערב (יום א') את עתירת שדולת הנשים והחליט לבטל את ההופעה לגברים בלבד, שהייתה אמורה להתקיים מחר במרכז הקונגרסים בעיר. ההחלטה מגיעה על רקע "הקווים המנחים" שפרסם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט לקיום אירועים ציבוריים בהפרדה - והתנגדותו לאירוע שתוכנן בחסות ובמימון עיריית חיפה.
לפסק הדין המלא - לחצו כאן
סגן נשיא בית המשפט המחוזי, השופט אברהם אליקים, מתח ביקורת חריפה בהחלטתו על העירייה. "שוכנעתי כי הליך קבלת ההחלטה על קיום האירוע נעשה בחוסר סבירות קיצוני וללא תשתית עובדתית מינימלית", כתב בפסק בדין. "למצער העירייה במעין התנשאות לא סברה כי יש להציג בפני בית המשפט מידע כל שהוא, היא הסתפקה בסיסמאות ואמירות כלליות ללא נתונים".
השופט הזכיר את התנגדות היועמ"ש לקיום האירוע בחיפה, בטענה שהעירייה לא הצליחה להצדיק את ההפרדה המגדרית שבו. "מוטב כי עיריית חיפה תלמד את הנחיות היועץ המשפטי לממשלה ותשקול לפעול בהתאם לאמור בהם", הוסיף השופט אליקים.
נכון להיום בצהריים נרכשו כ-1,300 כרטיסים עבור המופע, מתוך כ-2,000 בסך הכול. מ"מ וסגן ראש העירייה, מיכי אלפר, אמר לאחר הדיון כי ייתכן שיוגש ערעור על ההחלטה לבית המשפט העליון. באירוע אמורים היו להשתתף הזמרים החרדים מרדכי בן דוד ומוטי שטיינמץ - שעמד החודש במרכז סערת ההפרדה בהופעתו בעפולה.
עורכי הדין חגי קלעי, גלי זינגר ומרים זלקינד, שייצגו את שדולת הנשים בעתירה, בירכו על פסק הדין: "בעשרות מקרים לאחרונה ראינו איך נשים מסולקות מהמרחב הציבורי - נערה הורדה מהאוטובוס בגלל אורך המכנסיים שלבשה, ילדים וילדות בגן יבנה הופרדו בכפייה בעלייה על מתקני שעשועים ובעפולה נכפה על נשים לעמוד באירוע מאחורי המחיצה. הדרת נשים היא מפלצת שאינה יודעת שובע. טוב עשה בית המשפט שעצר את המגמה המסוכנת והבהיר באופן חד משמעי: 'שיוויון הוא נשמת אפה של מערכת מִנהל ציבורית'. נשים אינן ולא תהיינה אזרחיות סוג ב' בישראל".
הקווים המנחים של היועמ"ש
על רקע סערת ההפרדה בעפולה, ביום חמישי שעבר פרסם כאמור היועמ"ש שורת המלצות, שאותן הגדיר "קווים מנחים" לכל הנוגע לקיום אירועים בהפרדה מגדרית. בלשכתו של מנדלבליט אמרו כי ההמלצות גובשו אחרי מה שכונה "דיון דחוף", במטרה לקבוע "עמדת ביניים מהירה, עד קיומו של דיון עקרוני, מקיף ויסודי בסוגיית ההפרדה המגדרית".
היועמ"ש ציין כי "נקודת המוצא של סיכום הדיון היא עיקרון השוויון, העומד בליבת השיטה הדמוקרטית ומעוגן בחוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו. מכאן, שהכלל הוא קיום האירוע במעורבות רשות ציבורית ללא נקיטת צעדים מצד הרשות שנועדו לכפות הפרדה מגדרית. עם זאת, ייתכנו הקשרים מיוחדים בהם תתאפשר הפרדה מגדרית, לתכליות ציבוריות מסוימות ובלבד שההפרדה מקיימת את אמות המידה החוקתיות".
לדבריו, אם רשות מקומית מעוניינת לקיים אירוע בהפרדה מגדרית עבור ציבור שמעוניין בכך, עליה לבחון אם לאור מאפייני התושבים וסוג האירוע המדובר ניתן לקיים הפרדה וולנטרית, ועל כל מקרה יש להעדיף אותה ככל שניתן על פני הפרדה מתוכננת.
לפני כשלושה שבועות פסק בית המשפט המחוזי בנצרת כי יש למנוע הפרדה בין גברים לנשים חרדים בעפולה. בהמשך ערערה תנועת ש"ס על הפסיקה, ובית המשפט הפך את החלטתו ואישר את קיום האירוע. שדולת הנשים ערערה על ההחלטה לבית המשפט העליון, שפסק בעיצומו של האירוע לפני כשבועיים כי בית המשפט המחוזי חרג מסמכותו ופסק דינו מבוטל.
בהחלטת העליון צוין: "שקלנו את טיעוני הצדדים ומקובלת עלינו עמדת המערערות והיועץ המשפטי לממשלה כי בית המשפט לעניינים מנהליים לא הייתה סמכות. האירוע נמצא בעיצומו. יודגש כי בנסיבות האמורות איננו נדרשים למחלוקת לגוף הצדדים ואין אנו מביעים לגביה עמדה".