שתף קטע נבחר

 

שני בני-מצווה רוצים לקרוא את אותה פרשה. מה עושים?

כיצד פותרים מצב שבו יש שני חתני בר מצווה בבית כנסת אחד, שרוצים שניהם לעלות לתורה ולקרוא את ההפטרה? סבא וסבתא עם שמחה כפולה מחפשים תשובה

שאלה:

יש לנו שני נכדים שנולדו בהפרש של יומיים. שניהם רוצים לעלות לתורה ושניהם רוצים לקרוא את ההפטרה. האם זה אפשרי?

 

 

<< לכל השו"תים במדור החדשו"ת >>  

 

תשובה:

יש מנהגים שונים כיצד פותרים מצב כזה. הרב משה פיינשטיין הציע: "וצריכין באופן זה ששניהם רוצים בדווקא לקרות הכול שיצאו עשרה בני אדם אחר קריאת התורה, קודם קריאת ההפטרה, ואז יקרא השני בתורה תחילה, ואחר כך ההפטרה. ובוודאי שיש בזה משום טירחא דציבורא אבל צריכין למחול על זה כדי שלא יבואו למחלוקת" (שו"ת "אגרות משה", אורח חיים חלק א, סימן קב).

 

כלומר, שילד אחד יעלה למפטיר והפטרה, ובזמן זה ייצאו עשרה אנשים עם הילד השני. אחרי שהראשון יסיים, ייכנסו אלו שיצאו, ויקראו שוב את המפטיר וההפטרה. אולם לעניות דעתי זה נראה לי טירחה מרובה של הציבור, כפי שהוא עצמו כותב שם.

 

אני מציע שאחד הילדים יעלה את אחת העליות הרגילות (שישי או שביעי) ויקרא בתורה. השני יעלה למפטיר, יברך את ברכות ההפטרה, ויקרא מחצית מהפסוקים. השני ימשיך את קריאת החצי השני של ההפטרה (ובאותו הזמן הראשון יקרא בלחש), ולאחר סיום ההפטרה, יאמר שוב השני את הברכות שאחרי ההפטרה.

 

באופן זה, כל אחד עולה לתורה, כל אחד קורא חצי הפטרה - ולציבור אין טירחה מרובה (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר).

 

  • לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.
  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: רויטרס
    שניים אוחזין
    צילום: רויטרס
    מומלצים