"אין לו מה להפסיד": ההימור של מקרון בפסגה העולמית
נשיא צרפת הזמין במפתיע את שר החוץ האיראני לפגישה בשולי ועידת ה-G7 בתקווה להפחית את המתיחות מול טהרן, והסתכן בעימות ישיר עם ארה"ב. "אם הוא יצליח זה ניצחון אדיר. ואם לא, אף אחד לא יאשים אותו"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בחודשים האחרונים ניסה מקרון למלא את תפקיד המגשר העיקרי בין המערב לבין איראן, אחרי שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ פרש בשנה שעברה מהסכם הגרעין ואיראן הגבירה את פעילותה הגרעינית. רק ביום שישי האחרון אירח מקרון את זריף בארמון האליזה שבפריז לשיחות נדירות בבירה המערבית.
אבל גם אם לא היה שום מפגש ישיר ומרהיב עם טראמפ בביאריץ, הגעתו של זריף הייתה דוגמה מובהקת לנטייתו של מקרון לדיפלומטיה בעלת נראות גבוהה ומחוות שכובשות כותרות.
"זה לא סיכון עצום עבור מקרון", אמר רוברט מאלי, ראש ארגון International Crisis Group. "מה יש לו להפסיד? בצד החיובי, אם הוא יצליח להפחית את המתיחות, זה ניצחון אדיר מבחינתו. ואם הוא לא יצליח, אנשים לא יאשימו אותו". הוא הוסיף כי "אני חושד שהצרפתים זהירים כמוני".
ניסיונות העבר של מקרון לתווך במלחמת האזרחים בלוב לא הצליחו לייצר התקדמות. במקביל, הוא גם נאבק להביא להתקדמות במאמצים לסיים את המלחמה בסוריה.
במקרה של איראן, על כף המאזניים מונח הסכם הגרעין שמומחים רבים הכריזו על מותו בימים שלאחר פרישת טראמפ. ההסכם שנחתם ב-2015 נתפס כציון דרך חשוב בקשרים בין וושינגטון לטהרן, אחרי ניתוק היחסים בעקבות המהפכה האיסלאמית ב-1979 שבה הודח השאה הפרו-מערבי.
עם הזמנתו של זריף, מקרון הסתכן ביצירת עימות ישיר עם טראמפ, עמו ביקש בשנתיים האחרונות, בהצלחה מוגבלת, לטפח קשרים כבעל ברית. אולם גורם בצרפת הדגיש כי ההחלטה להזמין את זריף התקבלה "בהסכמה עם ארה"ב, בהרמוניה מושלמת".
המנהיג הצרפתי רוצה שאיראן תחזור לכבד לחלוטין את הסכם הגרעין לאחר שטהרן חידשה מוקדם יותר השנה את פעילותה הגרעינית, והתלוננה שאינה מרווחיה מההסכם. הרפובליקה האיסלאמית הייתה אמורה ליהנות מהשקעות ומסחר גדולים וחדשים.
פריז יודעת שאיראן, שכלכלתה מתנודדת תחת סנקציות בינלאומיות, רוצה משהו בתמורה אם היא תחזור לשולחן הדיונים. הדיפלומטים הצרפתים הציעו שארה"ב תסכים לוויתורים על סנקציות המשפיעות על יצוא הנפט האיראני ותאפשר לטהרן לקצור הטבות במזומנים מאחד המשאבים הגדולים ביותר שלה.
בכיר בצרפת תיאר את השיחות כחיוביות וזריף פרסם תמונה המציגה את המשלחות שהתגודדו בעליזות סביב שולחן, כשהזהיר כי "הדרך שלפנינו קשה, אך שווה לנסות". הוא פגש גם פקידים בריטים וגרמנים אך לא את האמריקנים.
מלכתחילה הבהיר מקרון שבכוונתו לארח "אחרת" את פסגת ה-G7, תוך שהוא זונח את הצהרת הסיום המסורתית. הוא גם הזמין מנהיגים עולמיים מרכזיים אחרים כמו ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי ונשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי.
אך איש לא ניבא את המראה של מטוס עם דגל איראן ועם עיטור הרפובליקה האיסלאמית נוחת בשדה התעופה בביאריץ, שהופעתו עוררה טירוף של התרגשות בקרב תצפיתני המטוסים. כשנשאלה על הביקור, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל הדגישה כי "מדובר באירוע מקביל באותו מקום, אך לא יוזמה של ה-G7".
בשבוע נסיעות תזזיתי קיים זריף את שיחותיו בפריז עם מקרון ביום שישי לאחר סיור בסקנדינביה ואז טס חזרה לאיראן לפני שיצא לביאריץ. כעת הוא צפוי להמשיך לסין. בריאיון ביום שישי אחרי הפגישה עם מקרון, זריף לא נתן שום רמז לכך שהוא מתכנן לבקר ב-G7. אבל הוא שיבח את ההצעות שהציג מקרון לשבור את הקיפאון בנושא הגרעין, ואמר שהם "מתקדמים בכיוון הנכון".