אינדונזיה בחרה מיקום לבירתה החדשה
הנשיא ג'וקו ווידודו הכריז שהעיר שתחליף את הבירה השוקעת ג'קרטה תוקם במזרח בורנאו, אחד האיים הפחות מיושבים של המדינה. הבנייה תתחיל בשנה הבאה. פעילים חוששים: "המעבר יאיים על מינים בסכנת הכחדה"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
יותר מעשרה מיליון בני אדם מתגוררים בג'קרטה שבחוף הצפוני של האי ג'אווה – האי המרכזי והצפוף ביותר באינדונזיה. ג'קרטה ממוקמת על אדמות ביצות וחלקים מעיר שוקעים – כ-25 ס"מ בשנה.
בורנאו הוא אחד האיים הפחות מיושבים באינדונזיה. האזור המוצע לבירה החדשה נמצא בסמוך לערים בליקפפן וסמרינדה, המשתייכות לשני אזורים לא מפותחים יחסית, קוטאי קרטנגרה ופנג'אם פאסר אוטרה.
ווידודו מסר שהאזור נמצא בסיכון "מינימלי" לאסונות טבע, והממשלה כבר מחזיקה שם בכ-180,000 דונם. הוא לא חשף מה יהיה שמה של הבירה החדשה המתוכננת.
"המיקום אסטרטגי מאוד, הוא נמצא במרכז אינדונזיה וקרוב לאזורים עירוניים", אמר ווידודו בנאום טלוויזיוני. "הנטל שג'קרטה נושאת כרגע כמרכז הממשל, העסקים, הכספים, המסחר והשירותים הוא כבד מדי".
ההכרזה שמה קץ לחודשים של ספקולציות בשאלה האם ווידודו ימשיך בתוכנית ארוכת השנים, שהוצעה לראשונה על ידי נשיאה הראשון של אינדונזיה העצמאית, אחמד סוקרנו, לפני יותר מחצי מאה.
הצעת החוק לאישור המהלך תוצג בקרוב בפני הפרלמנט, אמר ווידודו. הבנייה צפויה להתחיל בשנה הבאה, והיא תכלול הקמת מעון נשיאותי חדש, כבישים מהירים ותשתיות, בניינים למשרדי הממשלה וכן דיור לעובדי הממשלה. לפי התוכנית, כ-1.5 מיליון עובדי מדינה יעזבו את ג'קרטה השוקעת ויעברו לבירה החדשה עד שנת 2024. עלות הפרויקט כ-33 מיליארד דולר.
בורנאו ידוע ביערות הגשם שבו, והוא אחד המקומות הבודדים בכדור הארץ עם אורנגאוטנים שחיים בסביבתם הטבעית. פעילי איכות הסביבה חוששים שמעבר עיר הבירה לאי יאיים על מינים בסכנת הכחדה. "על הממשלה לוודא שהבירה החדשה לא תוקם במתחם שימור או מוגן", אמרו בארגון "גרינפיס".
האזור גם אפוף עשן ואובך משריפות היער השנתיות שהורסות שטחי אדמה עצומים. "זה הופך את קלימנטן ללא מתאים כמועמד לעיר הבירה החדשה", אמר נירוונו ג'וגה, מומחה לתכנון עירוני. "המהלך לא בהכרח ישחרר את ג'קרטה מבעיות כמו שיטפונות, פקקים ועיור מהיר".
אינדונזיה אינה המדינה הראשונה שמעבירה את בירתה. מיאנמר ומלזיה העבירו שתיהן את מקום מושבן של הממשלות שלהן. גם ברזיל, פקיסטן וניגריה הן בין המדינות שהחליפו את ערי הבירה שלהן.