לא רק האמזונס: "הריאה השנייה" בוערת באפריקה
השריפות באמזונס העלו לסדר היום את מצב יערות הגשם באגן הקונגו, הריאה הירוקה השנייה של העולם. צילומי לוויין תיעדו שריפות רבות במרכז אפריקה. באזור מאשימים את מזג האוויר והחקלאות, נזהרים מהשוואה לברזיל ונוקטים צעדים להגן על היערות: "חשובים למאבק בהתחממות הגלובלית"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בפסגת G7 השבוע בצרפת הסכימו מנהיגי המדינות המתועשות לסייע לברזיל לאור השריפות באמזונס. ברזיל, כך פורסם הבוקר, דוחה את הסיוע. עמנואל מקרון, שאירח את הפסגה, הזכיר גם את השריפות ביערות במרכז אפריקה ואת חשיבותו של סיוע דומה מהמדינות המתועשות. הדאגה של מקרון אמנם לגיטימית, אך לפי המומחים השריפות ביערות הגשם במרכז אפריקה הן בדרך כלל עונתיות וקשורות לשיטות חקלאות מסורתיות – ופחות לבירוא יערות או למדיניות ממשלתית כמו בברזיל.
ליערות הגשם באגן הקונגו יש חשיבות גדולה לאקלים העולמי. היערות במרכז אפריקה מכונים בדרך כלל "הריאה הירוקה השנייה" של העולם אחרי האמזונס. השטח שלהם הוא 3.3 מיליון קמ"ר והם נמצאים בשטחן של כמה מדינות: שליש בשטח קונגו והשאר בגבון, הרפובליקה של קונגו, קמרון והרפובליקה של מרכז אפריקה.
בדיוק כמו באמזונס, היערות והביצות באגן הקונגו סופגים טונות של פחמן דו חמצני, מה שלפי המומחים הכרחי למאבק בהתחממות הגלובלית. בנוסף חיים ביערות הגשם זנים נדירים בסכנת הכחדה.
לפי הפרשנים רוב השריפות שמתועדות בצילומי הלוויין של נאס"א באפריקה נמצאות מחוץ לאזורים הרגישים ביערות הגשם. לכן ההשוואה למצב בברזיל מורכבת. "השאלה כרגע היא לאיזה היקף אפשר להשוות את זה", אומר פיליפ ורבלן, חבר בארגון גרינפיס שפועל למען היערות באגן הקונגו. "שריפה באפריקה היא דבר די שכיח. היא חלק מהמעגל. בעונה הצחיחה אנשים מציתים שיחים ולא יערות גשם צפופים ולחים".
גיום לקויה, מומחה אפריקאי במכון הצרפתי לחקלות "סיראד", טוען שרוב השריפות שמתועדות בצילומים של נאס"א הן מחוץ ליערות הגשם. ממשלת אנגולה קוראת גם כן לנהוג באיפוק. ואומרת שהשוואות פזיזות לאמזונס גורמות ל"דיסאינפורמציה של מוחות פזיזים".
במשרד הסביבה האנגולי אמרו שהשריפות שכיחות בסוף התקופה הצחיחה של הקיץ. "זה קורה בתקופה הזו של השנה, בחלקים גדולים במדינה שלנו. השריפות נגרמות על ידי חקלאים שהאדמה שלהם נמצאת בשלב ההכנה שלה, לקראת העונה הגשומה שמתקרבת".
ובכל זאת, גם היערות באגן הקונגו ניצבים בפני סכנות. "היערות נשרפים באפריקה אבל לא מאותן סיבות", אומר טוסי מפאנו מפאנו, שליח קונגולזי לענייני אקלים. "באמזונס היערות נשרפים בעיקר בגלל בצורת ושינויים אקלימיים. במרכז אפריקה זה בעיקר בגלל שיטות חקלאיות".
בקונגו רק ל-9% מהאוכלוסייה יש גישה לחשמל ואזרחים רבים משתמשים בעצים לבישול והפקת אנרגיה. נשיא קונגו, פליקס צ'יסקדי, הזהיר שיערות הגשם נמצאים בסכנה אם המדינה לא תשפר את היכולת ההידרואלקטרית שלה. וכמו באמזונס, גם בקונגו ובגבון חוששים מבירוא יערות ומנזק של פרויקטים בתחום הכרייה והנפט.
חלק מהמדינות מיישמות כעת מדיניות סביבתית קפדנית יותר. גבון הגדירה בחוק 13 אזורים ירוקים, שמהווים 11% מהשטח שלה, כפארקים לאומיים. קונגו הפסיקה להנפיק רישיונות לכריתת עצים תעשייתית. הדבר לא עצר את חוטבי העצים, שאותם יכולים התעשיינים לנצל. "אנחנו צריכים להגן על היערות שעדיין לא נפגעו ברובם", אמר ורבלן מגרינפיס. הוא הוסיף שליערות האלה יש "חשיבות גדולה במאבק בהתחממות הגלובלית בעתיד".