הטכנולוגיה הסודית להשתלטות על רחפנים
חברת הסייבר ההתקפי NSO פיתחה טכנולוגיה שמאפשרת להתמודד עם רחפני טרור. החברה, שהתפרסמה לאחר ששתלה כלי ריגול בטלפונים של מתנגדי משטרים בעולם, מתרחבת לתחום חדש. תגובת NSO: "לא מדברים על הטכנולוגיה שלנו"
חברת הסייבר ההתקפי NSO פיתחה טכנולוגיה שמאפשרת להשתלט על רחפנים עוינים - כך נודע ל-ynet. החברה, שהתפרסמה בשנים האחרונות כמי שמוכרת טכנולוגיה לריגול אחר סמארטפונים למשטרים שונים בעולם, מסוגלת ככל הנראה גם לרגל אחר רחפנים ולדלות את המידע שהם אוגרים מבלי שמפעיליהם יבחינו בכך. מספר חברות ישראליות פיתחו טכנולוגיות בתחום זה, ועל רקע האירועים בסוריה ובלבנון שבהם היו מעורבים רחפנים למטרות טרור מתחזק הצורך להפעיל אמצעים שיוכלו לשבש את פעילותם של רחפנים אלה.
ככל הידוע, היכולת של NSO היא יכולת סייבר בעיקרה, והיא מאפשרת להשתלט על רחפנים לא באופן פיזי אלא באמצעות מערכת התקשורת שלהם. הטכנולוגיה הזו מנטרלת את הפיקוד של מפעיל הרחפן המקורי, מרחיקה את הרחפן מהאזור המוגן ואף מאפשרת להנחית אותו באזור שבשליטת המגינים ולתפוס אותו.
חברת NSO, שעברה שינויי בעלות בתחילת השנה, מבקשת כנראה להרחיב את פעילותה לתחום זה, בין השאר כדי להימנע מהצורך להתעמת עם ארגוני זכויות אדם שקראו לסגירתה ולהפסקת רישיון היצוא שיש לה מטעם מדינת ישראל. החברה רכשה לאחרונה טכנולוגיות חדשות בתחום ופיתחה טכנולוגיות נוספות בעצמה. החברה הצהירה בעבר כי היא מוכרת את שירותיה לגופים ממשלתיים בלבד, וכשמדובר בעסקאות בחו"ל היא נדרשת לקבל אישור יצוא ביטחוני לכל עסקה. בתגובה לפניית ynet סירבה החברה להתייחס לנושא.
שוק הטכנולוגיה להתגוננות מפני רחפנים נמצא בתקופה האחרונה ברתיחה - חברות מסחריות וארגונים ממשלתיים רבים בישראל ובעולם מבינים שסכנת הרחפנים העוינים הפכה למוחשית. האירועים האחרונים בסוריה ובלבנון רק ממחישים את הבעיה בתחום הביטחוני. אבל יותר מכך, רחפנים עלולים לשאת חומר נפץ למקומות כינוס כמו הופעות תחת כיפת השמיים, למקומות שבהם מנהיגים ישראלים מסיירים או נואמים באזורים פתוחים, או לשבש אירועי ספורט בינלאומיים שמתקיימים בישראל. לאחרונה התפרסמו תמונות של מאבטחי ראש הממשלה בנימין נתניהו כשהם מצוידים ברובה לנטרול רחפנים באמצעות שיבוש תדרים.
סכנת הרחפנים מעוררת דאגה גם בקרב ארגונים אזרחיים ופרטיים. בין השאר בשירותי בתי סוהר, שמתמודדים עם הברחת סמים ומכשירי טלפון לתוך בתי כלא באמצעות רחפנים, רשויות שדות תעופה שנאלצות לסגור נמלי תעופה בגלל רחפנים שחודרים לתחומי השדה ומסכנים את המטוסים, חברות המבקשות להגן על שדות נפט ועל אסדות ימיות לקידוח נפט או גז ועוד.
מספר חברות ישראליות פעילות בתחום ההגנה מפני רחפנים עוינים, בהן גם התעשיות הבטחוניות וחברות סטארט-אפ. הטכנולוגיות שנמצאות בשימוש כוללות זיהוי של הרחפן עוד לפני שהגיע לאזור המוגן, שיבוש התדר שבאמצעותו הוא מופעל ולאחר מכן ניסיון לפגוע בו ולחסל אותו, אם באמצעי ירי או קרן לייזר ואם באמצעי סייבר כמו אלה שמפעילה חברת NSO. היו גם מקרים שבהם טילים נורו כדי להשמיד רחפן. עם זאת, בישראל הטכנולוגיות לא נמצאות בשימוש מסודר, וטרם אופיינו דרישות מבצעיות ברורות, אף שישראל היא מטרה לטרור ואיומים מכיוונים שונים ולמרות דו"ח מבקר המדינה בנושא זה מ-2017, שקבע כי יש להיערך לסכנת הרחפנים ולבנות תפיסת הפעלה בנושא.
יוסי גופר, סמנכ"ל שיווק בחברת אורד המייצרת גם היא מערכת הגנה מפני רחפנים, אומר שהמערכת נמצאת בשימוש מבצעי בשדות תעופה ובמתקנים אסטרטגיים באיטליה, ספרד, תאילנד ועוד אך לא בישראל. בשיחה עם ynet הוא אומר: "אני מתריע על זה כבר כמה שנים - יש פתרון, עשינו ניסויים מוצלחים עם גופים שונים, היינו בדיונים בכנסת, והם לא זזים עם זה". לדבריו, צה"ל הצטייד במוצר פשוט מתוצרת סין, שאותו הוא מכנה "פתרון מצחיק, כמו שקונים בחנות צעצועים".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "השימוש של ארגוני טרור ברחפנים הוא תופעה שקיימת במספר זירות, בשל זמינותם הרבה וקלות הפעלתם. ישנו מאמץ מתואם ברמה המטכ"לית לשיפור המענה ההגנתי בתחום".