כבוד לארדואן ברוסיה, עוד סוללת S-400 בדרך
נשיא טורקיה היה אורח הכבוד של פוטין בתערוכת כלי טיס ליד מוסקבה. הם הציצו יחד לקוקפיט של Su-57 וליקקו גלידה. נשיא רוסיה כינה את ארדואן "ידידי היקר" והודיע שהבוקר החלה העברת עוד סוללה של מערכת ההגנה לידי הטורקים, למרות התנגדות ארה"ב ונאט"ו
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ועמיתו הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן הפגינו היום (ג') את היחסים הקרובים ביניהם כשפתחו יחד סמוך למוסקבה תערוכה ענקית של כלי טיס. פוטין הזמין את ארדואן להיות אורח הכבוד בטקס הפתיחה של תערוכת MAKS, והשניים אף הציצו יחד לתוך תא הטייס של מטוס הקרב החדש ביותר של רוסיה, ה-Su-57, שנחשף בתערוכה זו.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בפגישתם היום כינה פוטין את ארדואן "ידידי היקר" והביע תקווה שהפגישה תיצור "הזדמנויות חדשות" לשיתוף פעולה". ארדואן מצדו הדגיש את "הדיאלוג הכן והקרוב" בין טורקיה לרוסיה ואמר שמספר התיירים הרוסים הבאים לנפוש בארצו הגיע לשיא, וצפוי לעמוד על כשישה מיליון ב-2019.
קשריה הצבאיים של טורקיה עם רוסיה מעוררים בשנים האחרונות דאגה בארה"ב ובנאט"ו, ארגון הברית הצפון אטלנטית, שטורקיה עצמה חברה בו. הדאגה הזו רק גברה בעקבות החלטת טורקיה לקנות מרוסיה את מערכת ה-S-400 להגנה מפני טילים – רכישה שהובילה את ארה"ב להשעות את טורקיה מתוכנית מטוסי הקרב F-35 ולאיים עליה בסנקציות.
סוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס" דיווחה כי במהלך הפגישה עם ארדואן היום אמר פוטין לנשיא טורקיה שהבוקר החל תהליך העברתה של סוללת S-400 נוספת, שנייה במספר, מרוסיה לטורקיה. משרד ההגנה הטורקי העריך שההעברה תימשך כחודש.
הממשל האמריקני חושש שמערכת ה-S-400 תשמש לאיסוף מידע על היכולות של ה-F-35, ושהמידע שייאסף יגיע לידיים רוסיות. טורקיה קראה בעבר להקים ועדה בהשתתפות בכירים בנאט"ו שתבחן את הטענה האמריקנית על סיכונים אפשריים.
למרות הלחץ האמריקני הדגישה טורקיה כל העת כי לא תחזור בה מהעסקה עם הרוסים. ארדואן גם אמר לאחרונה שממשלתו מקווה לייצר בעתיד במשותף מערכות נשק מתקדמות עם רוסיה – ובכך התריס עוד יותר נגד ארה"ב ושאר החברות בנאט"ו.
טורקיה היא גם יצרנית וגם לקוחה בתוכנית מטוסי ה-F-35. היא ייצרה יותר מ-900 רכיבים למטוס. לפי משרד ההגנה האמריקני, תהליך סילוקה הסופי של אנקרה מהתוכנית אמור להיות מושלם עד 31 במרץ.
את ביקורו של ארדואן ברוסיה מקווים פוטין והוא לנצל גם כדי להגיע להסכמות בעניין הלחימה בצפון-מערב סוריה, שם מנסה משטר אסד, בעל בריתה של מוסקבה, לכבוש את מעוז המורדים הגדול האחרון, מחוז אידליב. בחודש הבא תיערך באנקרה ועידת פסגה שבה ישתתפו מנהיגי הכוחות הזרים המרכזיים המעורבים במלחמה בסוריה – רוסיה, טורקיה ואיראן.