ברזיל נגד צרפת, טראמפ עם בולסונרו: "עובד קשה באמזונס"
נשיא ארה"ב, שמרבה ללעוג למזהירים משינויי האקלים, התייצב לצד נשיא ברזיל, המואשם על-ידי ארגוני הסביבה בשריפות ביערות הגשם: "עושה עבודה נהדרת". בולסונרו נגד תרומת ה-G7: "ניקח את הכסף רק אם מקרון יתנצל". הברזילאים לפריז: "אל תחנכו אותנו, איפה שהייתם הותרתם הרס"
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ התייצב הערב (יום ג') לצד בעל הברית הראשי שלו בדרום אמריקה, נשיא ברזיל ז'איר בולסונרו. הוא התעקש כי בולסונרו עושה רבות למען האמזונס והבהיר כי יש לו תמיכה מלאה מארה"ב.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בולסונרו, שבעיני רבים נחשב לאיש ימין קיצוני ובמהלך המרוץ לנשיאות אשתקד כונה "טראמפ של ברזיל", מואשם על-ידי פעילים למען איכות הסביבה כי בשאיפתו לפתח את הכלכלה וההשקעות באזור האמזונס הוא מאפשר כריתת יערות משולחת רסן על-ידי חברות ותושבים המבקשים לפנות שטחים לטובת פעילות חקלאית. כמו טראמפ הוא מרבה לפקפק בנתונים הקשורים להתחממות הגלובלית ולשינויי האקלים.
בשבוע האחרון סופג בולסונרו ביקורת קשה גם מצד ממשלות בעולם, בעקבות נתוני הסוכנות הברזילאית לחקר החלל שלפיהם מספר השריפות שפרצו באמזונס מאז תחילת השנה גבוה ב-84% מבתקופה המקבילה אשתקד. אלפי שריפות כאלה פרצו רק בשבועיים האחרונים, ומעריכים שרבות מהן נובעות מהצתות מכוונות שמטרתן פינוי שטחים.
בולסונרו לעג לגברת מקרון
היום הודיעה ממשלת ברזיל כי היא מסרבת לקבל את 20 מיליון הדולרים שהציעו מדינות ה-G7, ארגון המדינות המתועשות, לתרום לה לצורך המאבק בשריפות באמזונס. אחר הצהריים הוסיף בולסונרו כי ברזיל תסכים לקבל את חבילת הסיוע הזו רק אם נשיא צרפת עמנואל מקרון, שאירח את פסגת ה-G7 השבוע, יתנצל על הצהרות שהשמיע נגד ברזיל ובולסונרו שאותן מחשיב הנשיא הברזילאי לפוגעניות.
בולסונרו האשים את מקרון בהטלת ספק בנוגע לריבונות של ברזיל באזור האמזונס, ואמר כי הנשיא הצרפתי כינה אותו שקרן. לדברי בולסונרו, מקרון חייב לחזור בו מכמה מהדברים שאמר, "ואז נוכל לדבר". נשיא ברזיל הוסיף שלארצו אין שום דבר נגד ה-G7, אלא רק נגד נשיא של מדינה ב-G7.
מקרון עצמו התייחס בביטול לסירוב הברזילאי לקבל את התרומה, והדגיש כי הכסף נועד לסייע לא רק לברזיל אלא לתשע מדינות באזור האמזונס, בהן קולומביה ובוליביה. גם צרפת רואה בעצמה מדינה שהיא חלק מאזור האמזונס, משום שהוא משתרע לתוך גיאנה הצרפתית, שהיא "מחוז שמעבר לים" של צרפת.
מקרון ובולסונרו החליפו בימים האחרונים עקיצות ועלבונות ברשתות החברתיות. בולסונרו שיתף בפייסבוק פוסט הלועג למראה ולגיל של בריז'יט מקרון, רעיית הנשיא הצרפתי: מוצגות בו בריז'יט בת ה-66 ורעייתו של הנשיא הברזילאי מישל בולסונרו בת ה-37, ומצורף לו הכיתוב "עכשיו אתם מבינים למה מקרון מתנכל לבולסונרו?". בולסונרו עצמו כתב עליו בתגובה: "אל תשפילו את הבחור, חה חה".
השריפות באמזונס, סיקור נרחב ב-ynet:
- היערות עולים באש, התמיכה בבולסונרו צונחת
- ברזיל למקרון: אל תחנך אותנו
- ברשת קוראים לג'ף בזוס להציל את האמזונס
- לא רק האמזונס: "הריאה השנייה" בוערת באפריקה
מקרון השיב כי הוא מקווה שבקרוב יהיה לברזילאים נשיא שכשיר לתפקיד: "זה עצוב. גם בשבילו וגם בשביל הברזילאים. הוא אמר דברים מאוד לא מכובדים על אשתי. הוא נהג בגסות יוצאת דופן. אני משוכנע שהברזילאיות מתביישות לקרוא לו הנשיא שלהן". הנשיא הצרפתי טען גם שלאחרונה החמיץ בולסונרו פגישה עם שר החוץ הצרפתי בגלל "תור במספרה", צעד מזלזל לכאורה.
ברזיל לצרפת: אל תתנו עצות
ראש הסגל של בולסונרו, קוניקס לורנזוני, עקץ היום את נשיא צרפת על השריפה בקתדרלת נוטרדאם בפריז: "מקרון לא יכול אפילו להתחמק משריפה שניתן היה לצפות מראש, בכנסייה שהיא אתר מורשת עולמית. למה הוא מתכוון לחנך את המדינה שלנו? ברזיל היא דמוקרטיה, מדינה חופשית שמעולם לא היו לה מנהגים קולוניאליסטיים או אימפריאליסטיים, כפי שייתכן שהנשיא מקרון מתכוון שיהיו".
הערב אמר גם אוגוסטו הלנו, בכיר ממשל ברזילאי, כי צרפת אינה יכולה לתת עצות לאיש, והוסיף כי בכל מקום שבו הייתה צרפת – היא הותירה הרס ואומללות. את התנהגותו של מקרון הגדיר "ילדותית".
ובתוך כך נורבגיה, שעד לאחרונה הייתה התורמת הראשית למלחמה בבירוא היערות באמזונס, קראה היום לחברות נורבגיות הפועלות בברזיל לוודא שהן אינן תורמות במעשיהן להרס יערות הגשם. שר האקלים והסביבה של נורבגיה, אולה אלבסטואן, נפגש עם נציגים של חברות נורבגיות שבהן מחזיקה המדינה הנורבגית ברוב המניות, וקרא להן לגלות ערנות בכל הקשור לשרשרת האספקה שלהן ולוודא שהן אינן עוזרות להשמדת העצים.
מדענים מזהירים שהשריפות ביערות אמזונס, המכונים בפי רבים "הריאה של כדור הארץ" בטענה שהם מייצרים 20-10 אחוזים מהחמצן באטמוספרה שלנו ועוזרים להאט את ההתחממות הגלובלית, עלולות לפגוע קשות במלחמה בשינויי האקלים. האזור עשיר גם במגוון של צמחים ובעלי חיים, וחיים בו יותר ממיליון ילידים.