שתף קטע נבחר
 

5 כללים חשובים לחולה הסוכרתי

אבחון של סוכרת אינו חייב להיות מכת גורל. שמירה על כמה כללים יכולה לאפשר חיים רגילים ומלאים

 

בשיתוף גפן מדיקל  

 

יש שמכנים אותה "המגיפה של המאה ה-21", תוצר מדאיג של אורח החיים המערבי ותרבות השפע אשר חדרו לחיינו ומקיפים אותנו מכל עבר. סוכרת מסוג 2 היא אחת מהמחלות המטבוליות השכיחות בעולם, וגם בישראל הנתונים אינם מעודדים. על פי הערכות רשמיות ישנם כחצי מיליון חולי סוכרת ידועים בישראל, אך מומחים מנבאים מספרים גבוהים בהרבה.

 

"מדובר במחלה שלא גורמת לכאבים, ואם לא עושים בדיקות סוכר פעמים רבות אפשר לפספס אותה לא לדעת שהיא קיימת", מסביר פרופסור חוליו ויינשטיין, מנהל יחידת הסוכרת בבית החולים וולפסון בחולון ורופא סוכרת בכיר במרכז DMC לטיפול בסוכרת. "אם נחבר את מספר חולי הסוכרת בישראל עם מספר החולים שטרם אובחנו ואלו אשר כבר פיתחו מצב של טרום סוכרת, נגיע למיליון אנשים בישראל שיש להם הפרעה כזו או אחרת במשק הסוכר".

 

הסוכרת מתפרצת איפשהו בגילאי ה-40, כאשר הגורמים העיקריים הם לרוב השמנה, לחץ דם גבוה ונטייה גנטית. בהיעדר אבחון וטיפול מוקדמים רמות הסוכר בגוף עולות ומביאות לפגיעה בכלי הדם בגוף.

תזונת ספורט ()
 

"אם נרצה לקצר את זה במשפט אחד - הסוכרת גורמת לטרשת עורקים מוקדמת וקשה", אומר פרופסור ויינשטיין, "פגיעה כזו בכלי הדם ובאיברים חיוניים כמו עיניים, כליות ורגליים פוגמת באיכות החיים ויכולה אף להביא לקיצורם".

 

על אף כל אלה קבלת תשובה חיובית לסוכרת אינה חייבת להיות מכת גורל או גזירה משמיים. על ידי שמירה על מספר עקרונות חשובים ניתן לחיות חיים רגילים ומלאים ולבלום את הידרדרות המחלה.

 

1. "הפצצה המתקתקת": בהנחה והסוכרת איננה מאוזנת, הדבר משול לפצצה מתקתקת שעלולה להתפוצץ בכל רגע. זאת מכיוון ומצב רפואי זה עלול להוביל לסיבוכים קשים כמו עיוורון, קטיעת גפיים, מחלות קרדיו-וסקולריות ועוד.

 

מסיבה זו חשוב כבר בתחילת הדרך למנוע נזק עתידי על ידי איזון נכון של רמות הסוכר. בעבר, בדיקת סוכר הייתה דבר מסובך - הדקירות הרבות וחוסר שיקוף מצב הסוכרת באופן מלא היו דבר שנראה היום רחוק עבור סוכרתיים רבים מסוג 2.

 

כיום ישנן לא מעט טכנולוגיות חדשות המקלות על תהליך מדידת רמות הסוכר, והופכות אותו למדויק וידידותי יותר. המהפכה העיקרית שחלה בשנים האחרונות בתחום הסוכרת הייתה פיתוח טכנולוגית פלאש לניטור סוכר, באמצעותה יכול הסוכרתי לבדוק את רמות הסוכר שלו באופן רציף ויעיל על ידי סריקה המחליפה את דקירת האצבע המוכרת, ללא צורך בביצוע כיולים. כך ניתן לנטר את רמות הסוכר ללא כאב והתעסקות מיותרים.

 

2. דעו את מצב הסוכרת שלכם: רמות הסוכר בגופנו משתנות תדיר באופן אינדיבידואלי לכל אדם ואדם, ולכן חשוב לדעת מהם הגורמים אשר מביאים לעליות או ירידות הסוכר: חוסר שינה, אכילת מזונות מסוימים, לחץ וכדומה. כמו כן חשוב להיוועץ עם הצוות הרפואי באופן תדיר אודות מצב הסוכרת.

 

המערכות החדישות מאפשרות להבין מגמות של שינוי ברמות הסוכר ונתונים על רמות הסוכר בשעות שלפני הסריקה. ככל שתבינו כיצד גופכם פועל בצורה מיטבית עם המחלה, כך תוכלו להיערך בהתאם ולהתאים את אורחות חייכם.

 

3. תזונה: שינוי תזונתי הוא אחד הדברים המרכזיים עבור סוכרתיים מסוג 2. יחד עם זאת, מרבית הסוכרתיים חושבים כי עליהם להפסיק לאכול מזונות שהם אוהבים - אך לא כך הדבר.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

כיום, בעידן של תזונה מותאמת אישית, ידוע כי לגורמים שונים כמו חיידקי מערכת העיכול וגם לגנים יש תפקיד בתגובה של רמת הסוכר בדם לאחר אכילה של מזונות שונים. המשמעות היא שפרוסת לחם מלא יכולה כמעט שלא להעלות את רמת הסוכר לאדם אחד - בעוד שהיא תקפיץ אותה לאדם אחר. בעזרת ניטור רמות סוכר באופן רציף ניתן ללמוד כיצד מאכלים ופעילויות שונות משפיעים על הגוף שלך ולהתאים את התפריט התזונתי.

 

4. פעילות גופנית: ראשית, אל דאגה. אין צורך להירשם למרתון הקרוב. יחד עם זאת, פעילות גופנית מומלצת כחלק מהטיפול הינה 150 דקות בשבוע, בפריסה של חמש פעמים בשבוע במשך 30 דקות בכל פעם.

 

מלבד העובדה שהפעילות מפיגה מתחים ומשפרת את מצב הרוח, היא גם מסייעת בירידה במשקל ובעניין עמידות הגוף לאינסולין. ניטור רמות הסוכר במהלך ואחרי הפעילות אף מאפשר להבין כיצד הגוף מושפע מכך.

 

5. טיפול תרופתי: ישנן מגוון תרופות שאפשר לתת לטיפול בסוכרת - כדורים שונים, זריקות שמגבירות את הפרשת האינסולין בגוף, וגם זריקות אינסולין במקרים שבהם הגוף אינו מייצר אינסולין בעצמו.

 

מה שחשוב במיוחד הוא להתאים את הטיפול באופן אישי לכל אדם, ולשלב אותו עם תזונה נכונה ועם הקפדה על זמני הארוחות. כמו כן, ישנן תרופות שעשויות להוריד את רמות הסוכר בצורה משמעותית (היפוגליקמיה) ולכן, כדאי להיות בבקרה ולנטר את רמות הסוכר.

 

בשיתוף גפן מדיקל

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים