שתף קטע נבחר
 

להחזיר את מה שנגזל מהיהודים בחברון

90 שנה לאחר הטבח הגיעה העת להחזיר את הנכסים שאבדו עקב הרצחנות הערבית, ולאפשר את הגדלת והרחבת היישוב היהודי בעיר

 

בית המכפלה ( צילום: אוהד צויגנברג) ( צילום: אוהד צויגנברג)
בית המכפלה( צילום: אוהד צויגנברג)

ביום ראשון נכנסו כמה משפחות מהיישוב היהודי בחברון להתגורר ב"בית המכפלה" בעיר, שנרכש בעשור האחרון על ידי יהודים לאחר ש"הוועדה לרישום ראשון" אישרה את רישום רכישתו. מדובר בהליך סבוך ומפותל שמתנהל מאז 2012, ולמעשה עוד לא הסתיים לחלוטין.

 

 

תזמון הכניסה איננו מקרי: הוא קשור לעיתוי החלטת הוועדה לרישום ראשון, אך לא פחות מכך לעובדה בימים אלה אנו מציינים 90 שנה לפרעות תרפ"ט, שהתרחשו בחודש אב תרפ"ט, אוגוסט 1929. במהלך הפרעות רצחו ערביי חברון 67 יהודים מתושבי העיר ותלמידי הישיבה שפעלה במקום. הפרעות סימנו את תחילת הסוף של הקהילה היהודית שהתקיימה בעיר מאות שנים: התושבים היהודים עזבו את העיר, והמעטים ששבו אליה כמה חודשים לאחר הטבח עזבו אותה שוב כעבור כמה שנים.

 

אכלוס בית המכפלה הוא בהחלט אירוע סמלי, אך הוא גם מדגיש את האבסורד הגדול שקיים בחברון כבר יותר מ-50 שנה: אבסורד נכסי היהודים. מאות שנים, עד תרפ"ט, פעלה בעיר קהילה יהודית ספרדית, שאנשיה - שהיו עניים למדי - חסכו מפיתם כדי לרכוש ולגאול נכסים בעיר האבות. אחד הנכסים המשמעותיים ביותר שנרכשו, ושייכים עד היום ל"כוללות ספרדים מגן אבות", הוא מתחם השוק הסיטונאי הישן.

 

הגוף, שאיגד את בני הקהילה היהודית הספרדית בחברון, ספג מכה קשה לאחר ששניים מראשיו נרצחו על ידי הפורעים בתרפ"ט, אך הוא עדיין קיים, וגם כיום הוא מבקש לשכן יהודים בנכסים השייכים לו. אין חולק על כך שמתחם השוק שייך ליהודים, ועומד נטוש לאחר שעיריית חברון העבירה את פעילות השוק לאזור אחר בעיר. למרות זאת, העירייה טוענת שיש לה זכויות של "דייר מוגן" בשוק, לאחר שהשלטון הירדני – שהחזיק בחברון 19 שנה בלבד – השכיר לה את המקום, והיא עושה הכול למנוע את שיבת היהודים למתחם.

 

52 שנה של שלטון יהודי בחברון לא הספיקו כדי להשיב לידיים יהודיות את הנכסים שאותם רכשו היהודים בעיר כדת וכדין, על פי כל כללי המשפט והצדק. חוות דעת משפטית שהוציא בעניין לפני כמה חודשים היועץ המשפטי של מערכת הביטחון קובעת שניתן לאפשר בנייה ליהודים על השטח, בלי לפגוע בזכויות שיש לכאורה לעיריית חברון בתור "דיירת מוגנת".

 

אולם גם חוות הדעת הזו ממוסמסת על ידי הממשלה, כלומר על ידי העומד בראשה, ראש הממשלה ושר הביטחון בנימין נתניהו. וכך, בעוד המתיישבים מנהלים מאבק על ההכרה ברכישות הנכסים שנעשו בחברון בשנים האחרונות – כמו בית המכפלה, בית רחל ולאה ובית השלום – הנכסים הגדולים השייכים ליהודים בעיר עומדים שוממים.

 

90 שנה לאחר הטבח בתרפ"ט הגיעה העת להשיב את הגזילה. הגיע הזמן להחזיר ליהודי חברון את הנכסים שאותם איבדו עקב הרצחנות הערבית, ולאפשר את הגדלת והרחבת היישוב היהודי בעיר. זה לא תלוי במשפטנים ולא בפקידים, זה תלוי רק בממשלת ישראל ובעומד בראשה. בידיהם הכוח לעשות את הצדק ההיסטורי הקטן אך החשוב מאוד הזה בליבה של עיר האבות.

 

  • שלמה פיוטרקובסקי הוא עיתונאי

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים