איומי השביתה: בית המשפט שלח את המורים והאוצר לשולחן המו"מ
בתום דיון בבקשת המדינה להוציא צו מניעה נגד הסתדרות המורים ולפתוח את שנת הלימודים כסדרה, החליטה השופטת כי הצדדים יחלו במו"מ על נושאי המחלוקת וידווחו על תוצאותיו ביום שישי. האוצר: "נעשה הכול כדי להבטיח שההורים והתלמידים לא ייפגעו"
המורים והאוצר ייכנסו למשא ומתן על הנושאים השנויים במחלוקת וידווחו על תוצאותיו ביום שישי ב-9:00 בבוקר. כך הורה אמש (יום ד') בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב בדיון בבקשת המדינה למתן צו מניעה נגד הסתדרות המורים, המאיימת להשבית את הלימודים בגני הילדים, בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים.
שופטת בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב אסנת רובוביץ-ברכש החליטה כי "יש צורך שהצדדים ינהלו מו"מ בנושאים שבמחלוקת וזאת כדי לנסות ולהגיע להסכמות שיאפשרו הכרעה בבקשה הנידונה החל מהיום עד יום שישי בשעה 09:00. זכות השביתה קיימת לא רק ב-1 בספטמבר אלא גם ב-10 בספטמבר".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "מתוך דאגה להורים ולתלמידים ובמטרה לפתוח את שנת הלימודים כסדרה, ימשיך משרד האוצר במשא ומתן עם ההסתדרות בימים הקרובים. משרד האוצר יעשה הכול כדי להבטיח שההורים והתלמידים לא יפגעו. צר לנו שהסתדרות המורים אינה מסירה את איום השביתה חרף דברי בית הדין כי דרישות ההסתדרות אינן מהוות עילה לשביתה".
הדיון התנהל על רקע הוצאת צו המניעה לארגון המורים העל-יסודיים בצהריים בבית הדין הארצי לעבודה בירושלים, בעקבות עתירת המרכז לשלטון מקומי ועיריות תל אביב-יפו, חיפה וירושלים, שבכך קבע כי שנת הלימודים בתיכונים צפויה להיפתח כסדרה.
בבקשת משרדי החינוך והאוצר, העומדים מאחורי הבקשה, צוין כי דרישות ההסתדרות הן "ניסיון פסול ובלתי מידתי לשבש את מערכת החינוך בישראל, להפעיל לחץ ולכפות על המדינה בעיקר מתן הטבות כלכליות חדשות בתקופה רגישה, שבה מצויה המדינה מצויה בימי בחירות".
"אני פונה באופן אישי, בשם כל ציבור עובדי ההוראה בישראל, לבית הדין שיפסיק או ישקול בחיוב את השביתה שלנו ולא ייתן לנו צו מניעה", אמרה בדיון מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד. "לא יכול היות שעובדי ההוראה יהיו בני ערובה בפני המדינה - וימנעו את זכותו הדמוקרטית. היד שלי תרעד לחתום על הסכם שבו עובדי ההוראה לא יקבלו את הפנסיה שמגיעה להם".
איומי השביתה - ידיעות נוספות:
באשר לרפורמת החינוך המיוחד, אשר בגינו הכריזה הסתדרות המורים על סכסוך עבודה, טענה בדיון עו"ד ארנה לין המייצגת את ההסתדרות כי על אף ההשפעה העצומה של הרפורמה על עובדי ההוראה - בפועל לא התייעצו עמם והם לא היו שותפים לתכנון לתכנונה. "במסגרת הרפורמה ייאלצו מורים ללא הכשרה בחינוך מיוחד להתמודד עם ילדים מהחינוך המיוחד בכיתות הלימוד", אמרה.
להסתדרות שלושה סכסוכי עבודה פעילים שבגינם היא מאיימת להשבית את הלימודים: חישוב ימי המחלה, חישוב ימי הפנסיה של המורים הפורשים, ורפורמת החינוך המיוחד שצפויה לצאת לדרך באופן חלקי בשנת הלימודים הקרובה.
לאחר הדיון שנערך אתמול, בית הדין דחה כאמור את כל הטענות של ארגון המורים - וכן את כל העילות להכרזה לסכסוך העבודה. גורם במשרד האוצר אמר ל-ynet כי החלטת בית הדין היא "איתות משמעותי" להסתדרות המורים, המאיימת גם היא בשביתות.
העיריות פירטו באריכות מדוע יו"ר הארגון רן ארז אינו יכול להשבית לפי חוק את הלימודים בתיכונים, כפי שאיים שיעשה במידה ודרישותיו שבגינן הכריז על כמה סכסוכי עבודה לא ייענו, וכינו את התנהלות הארגון "חוסר תום לב קיצוני".
אחת הטענות המרכזיות שעולות מהבקשה היא העובדה שהארגון חתום על הסכם שכר קיבוצי עד פברואר 2022 שבמסגרתו התחייב ל"שקט תעשייתי" על רקע מיצוי דרישותיו.
יו"ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס, מסר בתגובה להחלטת בית הדין הארצי בירושלים כי "עם ישראל לא יהיה בן ערובה בידי יו"ר ארגון המורים המנהל אג'נדה אישית ללא כל קשר להסכמים שהוא חתום עליהם ולמציאות בשטח".