על רקע הדריכות בצפון: מאמץ ישראלי-אמריקני לחזק את יוניפי"ל
מועצת הביטחון תדון בחידוש המנדט של כוח שמירת השלום בדרום לבנון. ישראל וארה"ב דורשות: חופש תנועה מלא לפקחים ודיווח בזמן אמת על תקריות. תיעוד מהשנה שעברה: אנשי חיזבאללה תקפו את הפקחים שנסו על נפשם
על רקע המתיחות הגבוהה בגבול ישראל-לבנון, תדון היום (יום ה') מועצת הביטחון של האו"ם בחידוש המנדט של כוח שמירת השלום של האו"ם בדרום לבנון, יוניפי"ל. ישראל וארצות הברית מובילות קו תקיף שדורש להכניס שינוי במנדט האו"ם, כך שיכלול דגש על חופש התנועה של פקחי יוניפי"ל וחובת דיווח בזמן אמת על תקריות והפרות מצד חיזבאללה. הדיון יתחיל בשעה 15:00 וההצבעה עשויה להתקיים ביום שישי.
עושים סדר: מה התפוצץ בסוריה ובלבנון - ומה יכול לקרות בצפון
בישראל טוענים שבשל אופיו של המנדט הנוכחי, נמנעת גישה של פקחי האו"ם לאזורים מסוימים שבהם יש חשד כי מתנהלת פעילות טרור - כזו שמפירה את החלטת מועצת הביטחון 1701 שהביאה לסיומה של מלחמת לבנון השנייה. הגישה נמנעת על-ידי פעילי חיזבאללה בדרכים אלימות ולפעמים בטענה שקרית שמדובר ב"שטח פרטי". בישראל אומרים כי חיזבאללה מסתיר כך את מה שהוא לא רוצה שהכוח יגלה ואז ידווח עליו לאו"ם ולעולם.
על רקע טענות אלו, פרסמה רשת "פוקס ניוז" תיעוד מאוגוסט אשתקד, שבו נראים אנשי חיזבאללה תוקפים את פקחי האו"ם בלבנון. מדובר בכוח של פקחי יוניפי"ל מבוסניה, שצילמו תמונות של אנשי חיזבאללה, ליד הגבול עם ישראל.
אנשי חיזבאללה, חלקם חמושים, חסמו באותה תקרית עם מכוניותיהם את כלי הרכב המשוריינים של פקחי האו"ם. הם הציתו את אחד מכלי הרכב המשוריינים, ניסו לשבור החלונות עם אבנים ופטישים ותקפו את הפקחים המבוהלים – שנמלטו מהרכבים המשוריינים כשאחד מהם אף מסר את נשקו לאנשי חיזבאללה. פקחים אחרים ביצעו ירי באוויר, כדי להרחיק את אנשי ארגון הטרור, אך ללא הועיל.
הדיון יתקיים כאמור בזמן שבגבול שוררת מתיחות רבה, בעקבות תקיפת צה"ל בסוריה
ומתקפת הרחפנים
בדרום ביירות. בלבנון הפנו אצבע מאשימה כלפי ישראל, ובחיזבאללה איימו בתגובה. מזכ"ל הארגון, חסן נסראללה, טען
כי מדובר במתקפה הראשונה של ישראל בלבנון מאז 2006. סגנו, שייח נעים קאסם, אמר כי הארגון יגיב – אך הוסיף כי לא צפויה לפרוץ מלחמה
בעקבות התקיפה: "אין אווירת מלחמה, אך תהיה תגובה. הכל יוחלט כשיגיע הזמן".
לקראת הדיון היום אמר שגריר ישראל לאו"ם, דני דנון: "האינטרס הישראלי בא לידי ביטוי בהחלטה, אך עדיין נדרש מכוח יוניפי"ל לקחת אחריות ולפעול בנחרצות בשטח המנדט שלו. ישראל רואה בממשלת לבנון כאחראית הבלעדית לפעילות הטרור של חיזבאללה בשטחה".
בעקבות המתיחות צה"ל הגביל תנועת כלי רכב צבאיים סמוך לגבול עם לבנון והשטח האווירי, ממרחק של שישה ק"מ מהגבול, נסגר לטיסות אזרחיות. מטוסי ריסוס שעובדים בשגרה בשטחים חקלאיים סמוך לגבול נדרשים לקבל אישור פרטני לפני המראה. עדות למתיחות הרבה השוררת גם בצד השני של הגבול הגיעה אמש בדמות ירי של חיילי צבא לבנון לעבר רחפנים ישראליים, שלפי צה"ל לא נפגעו.
האירוע שבגינו מאיימים בחיזבאללה להגיב ב"מתקפה מחושבת" קרה בלילה שבין שבת לראשון, שעות ספורות לאחר המתקפה של צה"ל בדרום דמשק, זו שסיכלה את פיגוע רחפני הנפץ שתכננן כוח קודס האיראני. שני רחפנים נפלו אז ברובע הדאחייה בדרום ביירות, מעוזו של חיזבאללה, ותחילה דווח כי נגרם נזק קל ל"מרכז מדיה". אבל לפי פרסום בעיתון הבריטי "טיימס", היעד של שני הרחפנים היה אסטרטגי: ציוד איראני שמשמש ל"פרויקט דיוק הטילים".
לפי גורמי המודיעין שצוטטו בעיתון, היעד היה מחסן שנמצא באזור שבו התרסקו הרחפנים, ובו ציוד תעשייתי מתקדם לערבוב דלקים, שנועד לדייק טילים לרמה גבוהה. תמונות שהפיצו תושבים בביירות מעידות על כך שנזק משמעותי נגרם לאחד הרכיבים החשובים – המערבל שמשמש לערבוב הדלקים, ומיוצר באיראן. רכיב נוסף, המשמש לשליטה ממוחשבת, הושמד לחלוטין.