עריפת הראשים של בני האינקה
הציגו לראווה ראשי נשים וילדות על מוטות מחודדים כדי להטיל טרור על האויבים: כך שלטו בדרום אמריקה לפני 500 שנה
הם הציגו לראווה ראשי נשים וילדות כדי להטיל אימה על האויבים: חוקרים חשפו כיצד אנשי אימפריית האינקה הציגו ראשים ערופים לראווה לפני כ-500 שנה, כחלק מהניסיון לשלוט ולהטיל טרור על בני העמים שכבשו.
במהלך המאה ה-16, אימפריית האינקה השתרעה על שטחים בדרום אמריקה שכיום שייכים לפרו, בוליביה, אקוודור וצ'ילה. "התפשטות האינקה לדרום הרי האנדים הובילה לשינויים פוליטיים וסימבוליים חשובים בקהילות המקומיות", הסבירו פרנסיסקו גארידו וקטלינה מוראלס מהמוזיאון הלאומי בצ'ילה, במחקר שפורסם במגזין Latin American Antiquity.
בני האינקה, למשל, שינו בעמק קופיאקו בצ'ילה של היום את תהליך הכרייה ואת התשתית הלוגיסטית. במקביל התפתח תחת שלטון האינקה סוג חדש של "אלימות אידיאולוגית". לדברי החוקרים, "זה כלל עריפת והצגת ראשים, דבר שלא נראה לפני כן באזור".
בכפר הצ'יליאני איגלסיה קולוראדה התגלו ב-2003 כמה ראשים ערופים, ביניהם של צעירות, והחוקרים ציינו זאת כעדות למנהג המזוויע. הראשים נטמנו ללא אביזרי קבורה לצדם, והושלכו סמוך לבית עלמין מקומי. "זה היה ניסיון להשליט אידיאולוגיה באמצעות הצגת עוצמה והבטחת הציות", אמרו החוקרים, וציינו כי כפר זה היה כנראה מעוז התנגדות לאינקה, גם עקב היותו מרוחק מאוד ממרכז האימפריה.
ארבע גולגולות נשים נמצאו במקום, שלוש מהן שייכות לצעירות והרביעית לילדה כבת 11. בגולגולות נוקבו חורים, כנראה כדי שיהיה ניתן לקשור אותן בחבל. לפי המחקר, שצוטט ב"ניו יורק פוסט", הגולגולות הושלכו בסופו של דבר לערימת זבל. בנוסף נכתב כי אותרו גם פתחים בגולגולת וסימני הפרדה בלסת התחתונה, מה שחיזק את ההערכה שהוצבו על מוטות מחודדים כ"ראשי שלל".
לפי ה"סמיתסוניאן", בתרבויות אחרות ראשים ערופים הוצגו לראווה כשלל בתהליך מחריד שכלל את הורדת השיער והעור מהגולגולת ובישול הראש. החוקר גארידו ציין כי מוזיאונים רבים הציבו בעבר בתצוגות "ראשים שכווצו עד לחמישית מהגודל המקורי, הוגדרו על ידי מקומיים כ'שלל' והיו שייכים בעיקר ללוחמים שהובסו בקרב". מוזיאונים מודרניים, עם זאת, מעדיפים לרוב להימנע מלהציב בתצוגות חפצים או חלקי גוף שכאלה.