שתף קטע נבחר

מגפת שפעת קשה באוסטרליה, מאות מתו: איך נערכת ישראל?

אוסטרליה מקדימה בכל שנה את העולם בעונת השפעת, והשנה המגפה הייתה מהקשות שידעה היבשת עם מאות אלפי נדבקים ומאות נפטרים, וילדה אחת הסובלת משיתוק. האם המגפה בדרך אלינו, וכיצד נערכות הקופות?

החורף הקרוב עלול להיות מהקשים שידענו, לפחות בכל הקשור לשפעת: כך מראים הסימנים המוקדמים ממגפת השפעת שפוקדת את אוסטרליה. סוכנויות החדשות ביבשת מדווחים על מאות אלפי נדבקים ומאות נפטרים. ילדה אחת נדבקה בשפעת ונותרה משותקת.

 

קיראו עוד:

שפעת קטלנית: זינוק במס' החולים שמתו השנה מהמחלה

אבחנו עצמכם: יש לי שפעת או רק הצטננות?

הרופא של ynet מקבל חיסון נגד שפעת

 

מגפת השפעת בדרום אוסטרליה מקדימה את המערב, מתחילה באפריל ומסתיימת באוקטובר. בשל כך נוהג ארגון הבריאות העולמי לעקוב אחר התחלואה שם, ולהתאים את החיסון במערב על פי הזנים שתקפו שם.  

 

השנה נראה, כאמור, שהמגפה באוסטרליה היא מהקשות שהיו: בתי החולים מלאים עד אפס מקום במאושפזים. מעל 217 אלף איש אובחנו בשפעת, ועל פי ההערכות מאות אלפים נוספים נדבקו בנגיפי השפעת. המחלה הותירה גם מאות קורבנות: עד כה נמסר על 430 איש שמתו מהמחלה, והמומחים מעריכים שמספר המתים כתוצאה משפעת אף גבוה מכך.

 

אחד ממקרי התחלואה הקשים שדווחו הוא של הילדה היילי הנווד בת 3, שנדבקה בשפעת בחודש יוני האחרון, וסבלה משיתוק חלקי לאחר שהנגיף גרם לדלקת קרום המוח. היא אושפזה ביחידה לטיפול נמרץ, וצפויה לעבור תהליך שיקום ארוך, בתקווה שישפר את מצבה כך שהיא תוכל לשוב וללכת.

 

 

לקראת שפעת קשה. חיסון עשוי להפחית התחלואה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לקראת שפעת קשה. חיסון עשוי להפחית התחלואה(צילום: shutterstock)

 

"החיסון מפחית את הסיכון להידבק"

ד"ר ביביאנה חזן, ראש היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים העמק טוענת כי "התחלואה הגבוהה  קשורה בגורמים רבים, החל משיעור ההתחסנות וכלה בתגובה של כל מטופל לחיסון".

 

לדברי ד"ר חזן, ייתכן ששיעור ההתחסנות באוסטרליה היה נמוך השנה, או שאלה שנדבקו בשפעת היו בעלי תגובה חלשה לחיסון, כך שלא היו מוגנים באופן אופטימלי. "ארגון הבריאות העולמי לרוב עוקב אחרי התחלואה באוסטרליה ומתאים את הרכב החיסון לזנים שתקפו שם", היא מסבירה, "כך שהחיסון צפוי להיות אפקטיבי בזנים הנכונים.

 

"אין ספק שהחיסון לשפעת  מפחית משמעותית את הסיכון להידבק ולסבול מסיבוכי המחלה הקטלניים", מסבירה ד"ר חזן, "בניסוי שערכנו עם עשרות אנשי צוות רפואי, מצאנו שחצי מהם שהתחסנו לשפעת - לא נדבקו כלל במחלה אך נדבקו בווירוסים אחרים, בעוד שכל אנשי הצוות בקבוצה השנייה שלא התחסנו לשפעת, נדבקו בשפעת וגם בווירוסים אחרים.

 

"החיסון מגן מפני מחלת השפעת בשיעור של 60%-70%, בקרב אנשים עם תגובה חיסונית טובה, וככל שיותר יתחסנו, כך תגבר ההגנה שלו", היא מסבירה.

 

הקופות מצטיידות בחיסונים

קופות החולים בישראל כבר החלו להיערך למבצעי החיסונים שיחלו בתחילת נובמבר. כל הקופות ייתנו חינם את החיסון בזריקה, המגן מפני ארבעה זני שפעת. החיסון ניתן ישירות אצל אחיות המרפאות, ללא מרשם, ללא הפניה וללא תור. לאלה החוששים מזריקה, מעל גיל שנתיים יינתן החיסון בתרסיס לאף, בתשלום.

 

בקופת החולים מכבי התחסנו אשתקד כ-420 אלף איש, השנה הזמינה הקופה 450 אלף חיסונים. במאוחדת התחסנו אשתקד 226,119 איש, והשנה הוזמנו 250 אלף חיסוני שפעת בזריקה. קופת החולים לאומית הזמינה השנה 115 אלף חיסונים, כשבשנה שעברה התחסנו 105 אלף איש. שירותי בריאות כללית הזמינה השנה מיליון ו-100 אלף חיסונים, כשאשתקד חוסנו כמיליון מבוטחים.

 

חיסונים נגד השפעת. ינתנו חינם בקופות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חיסונים נגד השפעת. ינתנו חינם בקופות(צילום: shutterstock)
 

 

האיגוד לרפואת ילדים האמריקני פרסם אף הוא את הנחיותיו לחיסון לשפעת, וכך יינתנו החיסונים:

  • החיסון בזריקה יינתן מגיל 6 חודשים ואילך, חיסון בתרסיס יינתן מגיל שנתיים ואסור לחולי אסתמה ולאלה בדיכוי חיסוני.
  • כדי להגן על תינוקות מתחת לגיל חצי שנה, על נשים בהיריון להתחסן לשפעת במהלכו או לפניו. נשים שילדו וטרם חוסנו, צריכות לקבל את החיסון לשפעת לפני השיחרור מבית החולים. ניתן להתחסן גם לאחר השיחרור ובמהלך תקופת ההנקה.
  • ילדים בגיל 9 שנים ומעלה צריכים מנה אחת בלבד של חיסון לשפעת.
  • ילדים בגילאי חצי שנה עד 8 שנים כולל, שלא חוסנו בשנה שעברה, צריכים חיסון שפעת בשתי מנות בהפרש של חודש זה מזה.
  • ילדים הסובלים מאלרגיה לביצים יכולים לקבל את החיסון בזריקה ללא חשש.


צפו: הרופא של ynet מתחסן

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חיסון לשפעת. לקראת המגפה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים