שתף קטע נבחר
 

אנשי הרחובות: תערוכת הצילום של חסרי הבית

תערוכה חדשה מציגה את הרחוב מנקודת מבטם של אלה שגרים בו. במקום הכי נמוך בתל אביב, בין מזרקים ואלימות, צלמי המיזם הבינלאומי בארץ מספרים מה הרוויחו מהחוויה ומבקשים להעביר מסר: "החיים ברחוב אכזריים. לא הגענו לתחתית של החיים מתוך בחירה". צפו

 

ריאיון עם משתתפי תערוכת דרי הרחוב    (כתב: אסף קמר | צילום: אורי דוידוביץ)

ריאיון עם משתתפי תערוכת דרי הרחוב    (כתב: אסף קמר | צילום: אורי דוידוביץ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

כיצד נראה הרחוב מעיניו של מי שגר בו? כיצד נראה בית מעיניו של מי שחסר אותו? תערוכת צילומים חדשה ומסקרנת בשם People of the Streets מנסה לענות על השאלות הללו ובו בזמן לייצר מרחב שכונתי אחר וקהילתי יותר. את התמונות בתערוכה שנפתחה אתמול (ד'), צילמו חסרי בית השוהים במקום הכי נמוך בתל אביב.

 

"צילמתי הרבה ברחוב, צילמתי אנשים ישנים ורגעים פחות נחמדים", מספר אנדריי מלניקוב, "אני לא מחשיב את עצמי כצלם זה היה מורכב ולא פשוט בכלל, אבל זאת הייתה התנסות ממש נחמדה. כשנגמר שלב הצילום ושמתי לב שכל התמונות שצילמתי הן לא שמחות, הכרחתי את עצמי לחזור לרחוב ולצלם גם דברים שמחים".

 

 

תערוכת צילום של חסרי בית (צילום: אנדריי מלניקוב)
מתוך התערוכה(צילום: אנדריי מלניקוב)

מלניקוב, חסר בית בן 27, עלה לארץ בגיל 7. "הייתי עולה חדש ולא הסתדרתי עם המשפחה שלי, חוויתי אלימות ובגיל 16 עזבתי את הבית. יצא לי לישון ברחוב בגיל צעיר והתחלתי להתעסק בסמים ולמכור סמים עד שנעצרתי". מלניקוב שהשתחרר לאחרונה מבית הסוהר, נמצא בימים אלה במעצר בית בדירת שיקום לחסרי בית של עמותת "אכפת - למען דיירי הרחוב".

 

אנחנו נפגשים עם מלניקוב וצלמים נוספים בפרויקט בסמטת עכו - רחוב נסתר, אפל ומלא בכאב אנושי, המגלם במרוכז, את הגיהינום עלי אדמות - על כל הקלישאות: נרקומנים מעולפים שוכבים על הרצפה מדממים והמחט עדיין תקועה להם בווריד; סוחרי סמים אלימים מכים באכזריות אישה מבוגרת ובוכייה בעזרת ארגז פלסטיק ירוק ומכנים אותה זונה; עשרות מזרקים ושאריות קונדומים מציפים את המדרכה השבורה וחסרי בית ומכורים לסמים מציצים מכל חור.

תערוכת צילום של חסרי בית (צילום: אסף קמר)
מלניקוב ומייקובסקי ממשתתפי הפרויקט(צילום: אסף קמר)

 

הלוקיישן המטריד לריאיון, אזור של זנות, סחר ושימוש גלוי בסמים, מהווה מקור לאי נעימות גוברת בקרב המרואיינים וצוות הצילום. יש חשש לביטחון האישי שלנו והאלימות, הסבל והאכזריות סביבנו חודרים לנו לעמוד השדרה ומשפיעים על מצב הרוח.

 

"גרתי ברחוב במשך שנים ארוכות מתוך בחירה. גם כשהיה לי כסף לשכור דירה העדפתי לחיות ברחוב - שם יש את כל האקשן. אתה לא רוצה לפספס, אתה מפחד שמשהו יברח לך", משתף אותנו בלי פילטרים גרי, חסר בית ותיק ובעל עבר פלילי, שהפצעים ברגליו מעידים על אורח חייו הטראגי ברחוב. "האנשים שגרים ברחוב הם אנשים של סמים וכל האקשן מתבצע פה בתחנה המרכזית. כשאתה חי ברחוב אתה סובל מחוסר בהיגיינה, יש לך פצעים וכל מי שעובר לידך רואה את זה, קשה להסתיר את העובדה שאתה חי ברחוב מהאנשים הנורמטיביים".



תערוכת צילום של חסרי בית (צילום:  דניאל מייקובסקי)
"ברחוב יש את כל האקשן"(צילום: דניאל מייקובסקי)

צלם חסר בית נוסף, שהיה אמור להתראיין לכתבה קיבל רגליים קרות ושנייה לפני שהמצלמה נדלקת, מוותר על הריאיון והחשיפה, אבל מבקש להעביר את המסר שלו, "החיים ברחוב מאד קשים, אכזריים. לא הגענו לתחתית של החיים מתוך בחירה. כל מי שנמצא ברחוב עבר התעללות בילדות וקושי עם המשפחה, אם אתם רואים חסר בית מסכן מבקש כמה שקלים - בבקשה תעזרו לו".

 

People of the Streets הוא מיזם חברתי בינלאומי הפועל במספר ערים בעולם. במהלך הפרויקט קהילות של חסרי בית עוברות הכשרה בצילום, אשר בסופה הם מקבלים מצלמות אנלוגיות חד פעמיות, על מנת לתעד את חייהם. התמונות מוצגות בתערוכות פופ-אפ, גלריות ומרחבים ציבוריים, מועמדות למכירה וההכנסות מהמכירות מושקעות בתהליכים השיקומיים של חסרי הבית. הפרוייקט הייחודי זכה להכרה בינלאומית והיצירות המסקרנות הגיעו לאחרונה גם אל לב הממסד האמנותי במוזיאון TATE Gallery בלונדון.

תערוכת צילום של חסרי בית (צילום: גרגורי סללוב)
"החיים ברחוב אכזריים"(צילום: גרגורי סללוב)

תערוכת צילום של חסרי בית (צילום: אליהו שוקון)
(צילום: אליהו שוקון)
  

מי שאיתר את חסרי הבית המתאימים לפרויקט האמנותי פורץ הדרך בארץ הוא היזם והפעיל החברתי דוד אגייב מעמותת "אכפת - למען דרי הרחוב", עמותה רשומה המפעילה דירות מקלט למען שיקומם של אנשי הרחוב התל אביביים. "חיפשתי בעיקר אנשים שיש להם מוטיבציה, שיש להם רקורד אמנותי והם רוצים להביא את הרחוב אל האמנות", אגייב מספר. "יש גם את החשש לתת למישהו את המצלמה והוא ילך לרחוב וימכור אותה. תהליך הבחירה היה מאד מורכב ואני שמח וגאה על התוצאה".

 

תמר שמש, יזמת התערוכה בישראל מספרת כיצד התחיל הניסוי האמנותי המעניין, "הפרויקט התחיל לפני שלוש שנים באנגליה. הרעיון היה להגיע לאוכלוסיות שלא נשמעות והביטוי שלהם לא מספיק נוכח במדיה ובתקשורת. נעשה ניסיון מוצלח להכשיר דרי רחוב בצילום, לתת להם מצלמות ולהגיד להם - בוא תספרו לנו מי אתם ומה אתם ואיך החיים שלהם נראים - כדי שנדע יותר טוב".

 

 

מתוך התערוכה (צילום: חברת VENN)
מתוך ערב פתיחת התערוכה(צילום: חברת VENN)

התערוכה תציג ב-Heaven, ברחוב בר יוחאי 53 בתל אביב, בשיתוף עם חברת Venn שפועלת בשכונת שפירא ומציעה פלטפורמה ליצירה, שכנות טובה והשפעה על המרחב השכונתי לחברי הקהילה שלה, דרך מרחבים משותפים בשכונה, תוכן ואירועים ופעילות קהילתית. החברה בחרה להשתתף במיזם מתוך אמונה כי אמנות על שלל סוגיה היא כלי לשינוי חברתי והכרה בכוח של חברי הקהילה לשנות את המרחב בו הם חיים ולהפוך אותו למקום חיובי יותר.  

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גרגורי סללוב
תערוכת דרי הרחוב
צילום: גרגורי סללוב
לאתר ההטבות
מומלצים