מנהל מגזר החקלאות בשער הנגב: "חייבים להיערך לדור הבא"
באולפן ynet מסביר חיים חרמוני כי הדור הבא של החקלאים עומד בפני דילמה קשה בגלל היצע מאוד רחב של תחומי עניין. החדשות הטובות: כניסת טכנולוגיות חדשות לענף יאפשר לאנשי הייטק צעירים להצטרף ולחזק את התחום. על המחירים: "ברגע שהחקלאים יעבדו כגוף אחד - המחירים לא יעלו". צפו בריאיון
"חייבים להיערך לדור הבא של החקלאים". כך אומר היום (ה') חיים חרמוני, מנהל חקלאות שער הנגב, בריאיון באולפן ynet על רקע הנתונים שפורסמו אתמול ולפיהם החקלאים בישראל מזדקנים ודור ההמשך הולך ופוחת.
ענף הולך ונעלם: ירידה דרמטית במספר החקלאים בישראל
משרד החקלאות נגד החקלאים: מבקש לייבא ירקות ופירות ללא קשר למחסור
התוכנית להורדת מחירי הפירות: תמיכה ישירה בחקלאים
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
"הדור השלישי של החקלאים", הוא אומר, "ניצב מול דילמות די קשות של היצע מאוד רחב, גם של דברים אחרים, רמות עניין גבוהות ותחומים רחבים - ואז החקלאות גם מתחרה מול עולם אחר לגמרי".
באמת אין כוח אדם צעיר שנכנס לתחום הזה?
המילה 'אין' היא קצת מוגזמת. זה לא נכון שאין, אבל אנחנו חייבים להיערך למה יהיה בדור הבא".
אתם חוששים שבעוד עשור לא יהיו כאן חקלאים?
"אנחנו רואים את הבעיה של הדור הבא בחקלאות ולכן עוסקים בזה. באזור שלנו אנחנו כבר כמה שנים מטפלים במרחב שלם של פעילויות ופתרונות כדי שהדור הבא גם יעסוק בחקלאות. צריך להבין שהחקלאות עוברת שינויים גדולים מאוד ברמה של הכנסת טכנולוגיות חדשות ומודרניזציה. כל מה שקשור היום להייטק הוא לא רק בתחום התעשייה אלא גם בחקלאות ובזה אנחנו פחות חוששים. בכל התחום הטכנולוגי ברור לנו לגמרי שיש צעירים ויהיו צעירים".
לפי נתוני אגף הכלכלה של התאחדות חקלאי ישראל המבוססים על נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס), רוב החקלאים בארץ כיום בני 55 ומעלה, בזמן שילדיהם מעדיפים לעסוק במקצועות רווחיים יותר ופיזיים פחות. בין השנים 2013 ל-2018 ירד מספר החקלאים בישראל בכ-30% מ-17,100 ל-12,100. כ-7,800 חקלאים, 64% מכלל החקלאים, הם בני 55 ומעלה, רבע מהחקלאים בני 65 ומעלה, לעומת 15% בלבד ב-2013.
אתה היית ממליץ לבן או לבת להיכנס לתחום הזה?
הבן שלי החליט אחרי הרבה שנים שלא היה בקיבוץ לחזור לקיבוץ ולהשתלב בענף החקלאות. יש לנו בית אריזה לגזר והוא מתעסק במה שאמרת. הוא לא בן 22, אבל הוא גם לא בן 60. זו דוגמה נקודתית".
מה אתה מעריך שיקרה כאן לצורך העניין ב-2030, כשיהיו פחות חקלאים? המחירים יעלו? יהיה מחסור?
"אני לא חושב שיהיה מחסור כי בארץ אפשר לייצר כמעט את כל הצריכה החקלאית שאנחנו צורכים. אני לא מדבר על גרעינים - גרעינים אין לנו אפשרות לייצר את כל הצריכה הישראלית אבל בכל הנושא של ירקות ופירות אפשר לייצר את הכל. היום יש לנו עודף כושר ייצור ולכן אנחנו מייצאים למדינות אחרות".
המחירים יעלו?
"זה תלוי מאוד מה יעשו החקלאים. הפתרון שאנחנו צריכים לעשות הוא להתאחד כמה שיותר, היום אנחנו לא מספיק מאוחדים. ברגע שהחקלאים יעבדו כגוף אחד מלוכד אז יהיה לו גם כושר עמידה טוב אל מול רשתות השיווק, היום זה הרבה פחות טוב. אם נדע לעמוד ביחד ויהיה לנו כוח - אז המחירים לא יעלו. אם נמשיך להיות מפוצלים, תהיה לנו בעיה".