בלארוס מתרחקת מרוסיה ומחזרת אחרי ארה"ב
רוסיה הייתה בעלת הברית הגדולה של בלארוס ואפילו חתמה איתה על הסכם איחוד. עימות סביב מחירי הנפט גרם לקרע ביחסים. שליט בלארוס לוקשנקו, "הרודן האחרון באירופה", רוצה להתקרב לארה"ב. היום אירח את ג'ון בולטון והעניק לו שוקולד ומתנות שימסור לטראמפ: "מעריץ אותו, נפתח דף חדש"
היועץ של דונלד טראמפ לביטחון לאומי ביקר היום (ה') בבלאורס, וזכה לקבלת פנים נלהבת משליט המדינה, שמואשם על ידי המערב בהפרת זכויות אדם ובפגיעה בדמוקרטיה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
נשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו, ששולט ביד רמה במדינה כבר רבע מאה, אירח במינסק את ג'ון בולטון. בתקופה של דעיכה ביחסים עם רוסיה אמר לוקשנקו שבלארוס מוכנה "לפתוח דף חדש" ביחסיה עם וושינגטון. "לא ראינו אישים בכירים כאלה כאן כבר הרבה זמן", אמר לבולטון. "זה הופך את הביקור שלך להיסטורי".
השליט הבלארוסי ביקש מבולטון למסור בשמו מתנות לדונלד טראמפ ולרעייתו מלניה – פגיון של חיל הים הבלארוסי לנשיא, ומפות ומפיות מפשתן לגברת הראשונה. הוא הוסיף שהוא היה "מעריץ" של טראמפ עוד לפני הניצחון בבחירות ב-2016 ושמח מאוד על בחירתו. לבולטון העניק הנשיא הבלארוסי קופסת שוקולד וספר על התרבות העממית בבלארוס.
ארה"ב והאיחוד האירופי מגנות לעיתים קרובות את הדיכוי של ממשלת בלארוס נגד האופוזיציה, וטוענות שהבחירות במדינה אינן הוגנות. המערב קידם סנקציות נגד ממשלתו של לוקשנקו. חלק מהן הוסרו בשנים האחרונות כשלוקשנקו, שכונה בעבר "הרודן האחרון באירופה", התחייב לשנות את המצב במדינה שבה חיים 10 מיליון איש.
בתום שיחות שהיו אמורות להימשך כשעה בלבד ונמשכו שלוש שעות אמר בולטון שזו הייתה "הזדמנות מצוינת לדון על כמה נושאים חשובים מאוד – ביטחון אזורי ושיתוף פעולה דו צדדי". הוא הוסיף: "ההיסטוריה לא עומדת מנגד. מספיק זמן עבר מאז קריסת הגוש הסובייטי. המצב הגיאו-פוליטי השתנה. הוא משתנה אפילו בזמן שאנחנו מדברים. לכן יש אג'נדה אזורית. יש גם עניינים שקשורים לכמה מדינות מרוחקות שגם להן יש השפעה על המצב כאן".
רוסיה נחשבת לבעלת ברית של בלארוס ולספקית המשאבים העיקרית שלה, אך היחסים בין המדינות הידרדרו בעקבות מחלוקות בנושאי סחר. לוקשנקו בעבר הצליח "לכופף" את מוסקבה כשחיזר אחרי המערב. הפגישה שלו עם בולטון, אולי, היא עוד צעד טקטי שנועד לקבל ויתורים מרוסיה.
בסתיו שעבר העלתה רוסיה את מחירי הנפט שלה והנחיתה מכה קשה על בלארוס, שגרפה רווחים גדולים מייצוא מוצרי נפט שהופקו מנפט גולמי זול מרוסיה. לוקשנקו מתח ביקורת על עליית המחירים ואמר שמדובר בחלק מהניסיון של רוסיה לגרום לארצו לאבד את עצמאותה.
רוסיה ובלארוס חתמו על "אמנת איחוד" בשנת 1997 שביססה את הקשרים ההדוקים ביניהן, אך לא הפכו למדינה אחת. בבלארוס יש כאלה שחוששים שהקרמלין עלול להגיב להתקרבות לאמריקה במחשבות על מיזוג מלא. לוקשנקו אמר ששתי המדינות יכולות לחזק את הקשר הכלכלי, אבל שבלארוס תישאר מדינה עצמאית.
כשבולטון נשאל על אפשרות של מיזוג בין בלארוס לרוסיה הוא השיב שהבלארוסים לא מעוניינים בכך. "השאלה היא מה האנשים בבלארוס רוצים", אמר לכתבים. "אני חושב שהם רוצים עצמאות".