שתף קטע נבחר

 

ההישגים, הפשרות – והאתגר הבא: ההסכם שהציל את הלימודים

בתום מו"מ קדחתני, הסתדרות המורים והאוצר הגיעו להסכם שיאפשר ל-2.3 מיליון תלמידים לחזור לבתי הספר בראשון. מההישגים בתחום ימי המחלה ועד הפשרה בסוגיית הפנסיה: אלו פרטי ההסכם שהציל את פתיחת הלימודים. וגם: מה האתגר הבא שעלול לסכנם?

 

מזכ"לית הסתדרות המורים: "הישג גדול שמפסיק את גזל עובדי ההוראה"    (צילום: דוברות הסתדרות המורים )

מזכ"לית הסתדרות המורים: "הישג גדול שמפסיק את גזל עובדי ההוראה"    (צילום: דוברות הסתדרות המורים )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הישג למורים הפורשים, דחיית ההכרעה בשאלת החינוך המיוחד: בתום משא ומתן קדחתני שארך יותר מ-24 שעות – הושגו אמש (שישי) ברגע האחרון ההבנות בין הסתדרות המורים ומשרד האוצר, שמנעו את השבתת הלימודים ביום ראשון הקרוב. קודם לכן נרשם פיצוץ במו"מ בין הצדדים, ואולם בישורת האחרונה, ורגע לפני שמשרד האוצר פנה לבקשת צווי מניעה נגד שביתת המורים – הודיעה ההסתדרות כי היא מסירה את איום ההשבתה. כתוצאה מכך, יחזרו ביום ראשון 2.3 מיליון תלמידים לבתי הספר.

 

בחינת הפרסומים על פרטי ההסכם מעלה כי הסתדרות המורים רשמה הישג משמעותי בכל הנוגע לדרישותיה בעניין ימי המחלה והפנסיה. מנגד, דרישות אחרות של ההסתדרות ובהן עיגון התגמולים למורים שיהיו חלק מרפורמת החינוך המיוחד, או הפחתת העומס איתן מתמודדות מורות אשר נאלצות לעבוד עם ילדים בעלי צרכים מיוחדים במספר בתי ספר ('מורות נודדות') – נותרו פתוחות.

לימודים שביתה בית ספר כיתה  ()
2.3 מיליון תלמידים יחזרו ביום ראשון לבתי הספר

פרטי ההסכם בין הסתדרות המורים לבין משרד האוצר ()

  ()
מזכ"לית הסתדרות המורים, מנכ"ל משרד האוצר ונציגים נוספים לאחר ההסכם

  (צילום: דוברות משרד האוצר)
הפיצוץ ברגע האחרון לא מנע את ההסכם(צילום: דוברות משרד האוצר)

במענה לשאלת ynet בעניין העלות הכללית של יישום ההסכם, השיב משרד האוצר כי מדובר בסכום של 170 מיליון שקלים. המשרד לא השיב לשאלתנו בעניין המקור התקציבי של סכום זה.

 

"זהו הישג גדול מאוד שמפסיק סופסוף את גזל עובדי ההוראה, לאחר שנתיים שבהם האוצר גרר רגליים", אמרה לאחר הסיכום על ההבנות מזכ"לית הסתדרות המורים, יפה בן דויד. "זה לא היה קורה ללא ההתלכדות המופלאה של כלל העובדים שהחליטו שלא לשתוק יותר. זהו רק תחילתה של דרך לשדרוג משמעותי של עובדי ההוראה בישראל".

הפגנה של הסתדרות המורים, מוזיאון תל אביב (צילום: מוטי קמחי)
אלפיים מחו. ההפגנה של הסתדרות המורים בת"א לפני ההסכם(צילום: מוטי קמחי)

הפגנה של הסתדרות המורים, מוזיאון תל אביב (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

הפגנה של הסתדרות המורים, מוזיאון תל אביב (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

"אני מברך על ההבנות שהושגו אתמול, שהן פרי של עבודה משותפת ודיונים אינטנסיביים של השבועות האחרונים", אמר שר האוצר משה כחלון. "על כך יש לברך את אנשי משרד האוצר והסתדרות המורים. הבטחנו לעשות הכל, יחד עם הסתדרות המורים, כדי ששנת הלימודים תתחיל ב-1 בספטמבר לטובת הילדים, ההורים ועובדי ההוראה – והצלחנו".

 

אלו הן תוצאות המו"מ:

ימי מחלה: דרישת הסתדרות המורים לנכות יום אחד עבור כל יום שנלקח ולא יותר מזה, התקבלה במלואה. הסיבה לחישוב הקודם היא שמשרד האוצר תמך בניכוי על פי שעות ולא על פי ימים קלנדריים. בנוסף, מענק חד פעמי בגובה 2,000 שקלים יוענק לכל עובד הוראה שפרש משנת 1986, כפיצוי על פדיון ימי מחלה שנוכו על פי החישוב הישן. עם זאת, לא עוגן לחלוטין החזר רטרואקטיבי עבור מורים שעדיין עובדים בגין פדיון ימי מחלה ולצורך כך תוקם קרן ייעודית. כמו כן, לא ברור כעת מה יהיה תקציב הפעילות של הקרן או הקריטריונים המוסכמים לקבלת ההסכמים. ממשרד האוצר נמסר כי "הדברים יחודדו בנהלים בהמשך".

 

פנסיה: גם בעניין זה התקבלה דרישת הסתדרות המורים בנושא חישוב הפנסיה והוא ייגזר מהשכר האחרון של המורה הפורש. על פי ההסכם, 80% מהשכר האחרון ישולמו למורים הפורשים ועוד 0.45% על כל שנה מאז החלת רפורמת 'אופק חדש'. יש לציין כי בעניין זה התפשרה ההסתדרות על גובה התוספת השנתית, כמו גם על אחוז החישוב של המשכורת האחרונה. הסדר זה צפוי לחול על כ-55 אלף מורים פורשים.

יפה בן דוד  (צילום: מוטי קמחי)
יפה בן-דויד, מזכ"לית הסתדרות המורים (צילום: מוטי קמחי)

רפורמת החינוך המיוחד, המורות הנודדות ומנהלי מרכזי המחוננים: רפורמת החינוך המיוחד צפויה לצאת לדרך באופן חלקי בשנת הלימודים הקרובה (במחוז צפון בלבד). במסגרת הרפורמה, צפויים להשתלב יותר ילדים מהחינוך המיוחד בכיתות הרגילות. הסתדרות המורים טענה לאחרונה כי המהלך לא נעשה תוך התייעצות עם נציגיה וכי יישומו עלול להביא להכבדה על עובדי ההוראה. בנוסף, דרשה ההסתדרות תגמול עבור מורים בחינוך הרגיל אשר עובדים בכיתות המשלבות. בעניין זה לא הושגה כל הסכמה. ועדה משותפת תתכנס בנושא בחודש נובמבר ותפרסם מסקנותיה עד ינואר 2020.

 

גם באשר למורות אשר עובדות בין היתר עם לקויי ראייה ושמיעה, ופועלות במספר בתי ספר – לא ברור כעת כיצד ייראה ההסכם שיעגן את דרישות ההסתדרות להפחית בעומס איתו הן נאלצות להתמודד ולהוריד את היחס בין מספר המורות למספר מוסדות החינוך בהם הן עובדות. באשר לדרישת ההסתדרות לגבי עיגון הסכם העסקה למנהלי מרכזי המחוננים נמסר כי הדבר צפוי להיפתר בהקדם.

 

האתגר הבא: העלאת שכר המורה המתחיל

שנת הלימודים אמנם תיפתח כסדרה, אך הסתדרות המורים נערכת בימים אלו כבר למאבק הבא שלה: חידוש הסכם הסכר 'אופק חדש', ההסכם הקיבוצי של הגננות, מורי בתי הספר היסודיים ומורי חטיבות הביניים.

 

"תנו בנו אמון": הפגנת עובדי ההוראה בת"א    (צילום: שחר גולדשטיין)

"תנו בנו אמון": הפגנת עובדי ההוראה בת"א    (צילום: שחר גולדשטיין)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

האתגר המרכזי מבחינת הסכם זה הוא העלאת שכרו של המורה המתחיל שהוא כיום 6,300 שקלים למורה במשרה מלאה. לשם השוואה, שכרו של מורה מתחיל בחטיבות העליונות, כפי שנקבע בהסכם 'עוז לתמורה' של ארגון המורים הוא 8,000 שקלים. השוואה לסכום זה או השגת סכום גבוה יותר צפויה להיחשב כהישג, ופחות מזה יהווה כישלון.

 

"מיד לאחר הבחירות והקמת ממשלה חדשה ניכנס למו"מ על הסכם שכר חדש שבו נאבק על שדרוג שכר, כדי שעובדי הוראה טובים ירצו להצטרף וותיקים ירצו להמשיך להיות חלק מהמערך החינוכי של מדינת ישראל", אמרה אתמול בן דויד.

 

בהפגנה הגדולה של הסתדרות המורים בתל אביב היא התייחסה באופן מפורט יותר לעניין: "נטפל בשכרו את המורה המתחיל. להגדיל אותו כדי שנביא איכות מצוינת להוראה ושיישארו במקצוע ההוראה".


פורסם לראשונה 30/08/2019 23:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים