האמון נסדק? "טראמפ מדיר את בולטון מדיונים"
גורמים בצמרת הממשל האמריקני אמרו ל"וושינגטון פוסט" כי הנשיא לא משתף את היועץ לביטחון לאומי בפגישות על מדיניות החוץ של ארה"ב בשל עמדותיו הנציות. "לבולטון יש מוניטין של מדליף", טען אחד הגורמים
בתחילת החודש התכנסו בכירי הבית הלבן לדיון מיוחד על הכוחות האמריקניים שמוצבים באפגניסטן, אך כשההזמנה המקורית נוסחה - שמו של היועץ לביטחון לאומי, ג'ון בולטון, לא נכלל בה.
עוד סיפורים מעניינים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
לפי גורמים בממשל האמריקני ששוחחו עם ה"וושינגטון פוסט", לא מדובר בטעות. בולטון פעל במשך זמן רב להרחבת הכוחות האמריקניים ברחבי העולם, וברקע הסכם השלום המתגבש עם הטליבאן, היועץ העקשן הפך למטרד במסדרונות הבית הלבן.
בדיווח שפורסם היום (שבת) בעיתון האמריקני נכתב כי התנגדותו לנסיגת הכוחות מרגיזה את הנשיא דונלד טראמפ, מה שהוביל להדרת אנשי המועצה לביטחון לאומי מהדיונים בנושא. "זה כל כך לא בסדר שלא מערבים אותו, אבל אמון זה דבר חשוב", אמר בכיר אמריקני.
באותה הפגישה שאליה בולטון לא הוזמן, נכחה צמרת הממשל האמריקני. ממזכיר ההגנה מארק אספר, דרך הרמטכ"ל דנפורד, מזכיר המדינה פומפאו, סגן הנשיא פנס וראש ה-CIA ג'ינה האספל. לפי הדיווח, בולטון ואנשיו לא הוזמנו מחשש שיתנגדו להסכם עם אפגניסטן - וידליפו את הפרטים לתקשורת. "לצוות של בולטון יש מוניטין של מדליפים", טען אחד מבכירי הממשל שהיה מעורה בפרטי הפגישה.
לפי הדיווח, בולטון הצליח בסופו של דבר לשריין לעצמו כיסא בישיבה המדוברת. אחד מעוזריו פנה לראש הסגל בבית הלבן, מיק מולבני, ובולטון ביטא את עמדותיו המנוגדות לשאר חבריו בממשל על אפגניסטן.
בולטון נוהג לדחוף את טראמפ לנקוט מדיניות אגרסיבית. עמדותיו של בולטון הנצי עלו על חברי הקבינט, ואופיו, השש אלי קרב, פגע ביחסיו עם עמיתיו. כעת, כשטראמפ מגיב בסלחנות לשיגורי הטילים בצפון קוריאה ולא שולל פגישה עם נשיא איראן חסן רוחאני בניגוד לעמדתו של בולטון - רמת ההשפעה שלו על הנשיא עומדת בסימן שאלה.
הדרתו של בולטון מהשיחות על אפגניסטן הגיעה לשיאה לאחר שטראמפ הזמין את בכירי הממשל לאחוזת הגולף שלו בניו ג'רזי לדיון בנושא. לפי ה"וושינגטון פוסט", בולטון ביקש לאחרונה את טיוטת הסכם הפסקת האש עם הטליבאן, אך הפקיד שמוביל את המו"מ, זלמאי חאלילזאד, אמר כי יסכים להעביר לו אך ורק בנוכחות של בכיר נוסף. אחד הגורמים שהתראיין אמר כי הדבר הרתיח את בולטון, אך גורם אחר אמר כי לבסוף הטיוטה נשלחה לכל אנשי המועצה.
היועץ לביטחון לאומי דחה את הטענות ואמר בתגובה כי מעולם לא שוחח עם התקשורת - וכך גם אנשיו. "מי שטוען את הדברים האלה צריך להביט במראה", אמר בולטון.
כאמור, גיבוש ההסכם עם אפגניסטן אינו היחיד שבולטון מתנגד אליו נחרצות בכל הנוגע למדיניות של טראמפ. למרות שבשנים האחרונות בולטון קרא להחלפת השלטון האיראני ודחף להטלת סנקציות חדשות גם במחיר של עימות צבאי - טראמפ אמר השבוע כי הוא מוכן להיפגש עם חסן רוחאני ושלל כל אפשרות להתערבות במבנה המשטר באיראן.
גם בכל הנוגע לצפון קוריאה, טראמפ לא הכניס את בולטון למפגשים עם בכירי המשטר המבודד. במועצה לביטחון לאומי אמרו כי היועץ שהתנגד לניסויי הטילים של פיונגיאנג וכינה אותם הפרת ההחלטות של האו"ם, "ימשיך לתמוך בעמדתו של טראמפ".
היועץ עדיין מצליח להוציא לפועל את עמדותיו, נטען בדיווח. למרות חילוקי הדעות בקבינט, בולטון הצליח לשכנע את טראמפ לסגת מהסכמים בינלאומיים שבעיניו פוגעים בעליונות האמריקנית, כמו ההסכם לפירוק נשק גרעיני לטווח בינוני. בנוסף, אנשיו של בולטון טוענים כי החלטתו של טראמפ לקצר את הפסגה עם קים בהאנוי ברגע האחרון קשורה לבולטון, המתנגד לניסיון לפרק את צפון קוריאה מגרעין רק באופן חלקי.