שתף קטע נבחר

 

במקום מורים: הילדים שילמדו אצל גבנים, שפים ובעלי אורוות

במועצה האזורית רמת נגב נפתח לראשונה בית ספר תיכון, ושם החליטו שהתלמידים יתלוו למנטורים במשך שלוש שעות בשבוע. בין המלווים החדשים לתלמידים: בעלי קייטרינג, בעלי חוות עזים ואנשי רשות הטבע והגנים

לבונה בבוץ (צילום: תום אלקלעי)
התלמידים עם מנטורים ברמת נגב(צילום: תום אלקלעי)

במועצה האזורית רמת נגב פתחו השנה בית ספר תיכון במתכונת קצת אחרת. זאת לאחר שנים בהם למדו התלמידים בבית הספר לחינוך סביבתי בשדה בוקר או בנופי הבשור באשכול. זאת לאחר שיצאו בקול קורא ובו נכתב: "מחפשים תושבים אשר ירצו ללוות תלמידים במקום עבודתם וללמד אותם דרך הידיים והרגליים דרך ארץ מה היא".

 

בשנת הלימודים יבחרו התלמידים נושאים שמעניינים אותם, וגם יבחרו את המנטורים שלהם. בחודשים נובמבר עד פברואר התלמידים יגיעו אל המנטור פעם בשבוע למשך שלוש שעות ויתלוו אליו או אליה לעשיה היומיומית.

 

בין המתנדבים הראשונים לשמש כמנטורים היו יצרני גבינות, חקלאים, מגדלי תולעים, בונים בבוץ ואפילו ראש המועצה ערן דורון. "התוכנית היא אמצעי אפקטיבי לחיבור בין תלמידי בית הספר, לקהילה ולחיים האמיתיים. זו הדרך הנכונה לעשות חינוך רלוונטי ומשמעותי במאה ה- 21. מבחינתי ככה נגדל את דור המנהיגים הבא", אמר דורון.

הדמיות לבית הספר החדש (קרדיט: Totem הדמיות)
הדמיה. בית הספר תוכנן על ידי משרד אליקים אדריכלים(קרדיט: Totem הדמיות)

הדמיות לבית הספר החדש (קרדיט: Totem הדמיות)
(קרדיט: Totem הדמיות)

תלמידי המועצה יזכו להתלוות לבעלי אורוות, חוות עיזים, לעובדים בארכיון בן גוריון, עובדי רשות הטבע והגנים, נפחים, בעלי קייטרינג ועוד. התוכנית יושמה בתחילה ביישוב מצפה רמון, שם הצטרפו התלמידים לבעלת כרם זיתים מקומי, לשף והקונדיטור הראשי של מלון "בראשית", לאמנים ומשוררים ועוד.

 

יעל גביש (49), תושבת מצפה רמון ויוזמת התוכנית "שוליה בקהילה", סיפרה כי "זו תוכנית שמוציאה את הילדים מבית הספר לחיים האמיתיים. הם יצטרפו למנטור ליום העבודה שלו, כשוליות. זו תוכנית שמחברת את הילדים ללמידה כמו בחיים. גם אם לומדים בבית הספר תחום כמו נגרות, כשעובדים אצל נגר בנגריה לומדים כישורי חיים אחרים. כמו איך לבנות תקציב, איך לעבוד מול לקוחות. זה דבר שפחות בא לידי ביטוי במהלך הכיתה".

 

לפרויקט ברמת נגב הצטרפה גם ענת אגבר-קורנמל (56), בעלת חוות קורנמל. ענת הסבירה כי הקמת בית הספר התיכון הראשון הוא חגיגה עבורם: "זה מרגש אותי. אנחנו חולבים עיזים, מייצרים גבינה ויש לנו מסעדה שמגישה את תוצרת החווה. ילדים שיצאו מהכיתה ויבקרו ברחבי המועצה יחוו את החיים האמיתיים. זה אומנם רק כמה שעות בשבוע אבל לבני הנוער זה ייתן חלון להבין שיש עוד המון דברים שניתן ללמוד. זה ייתן להם משהו אחר. לא רק לשבת בכיתה ולשמוע. הוא אולי לא יידע לגבן, אבל ייצא ילד סקרן".

 

ערן דורון ראש המועצה האזורית רמת נגב (צילום: דפנה כהן)
ערן דורון ראש המועצה האזורית רמת נגב(צילום: דפנה כהן)
 

מנטורים נוספים הם רוני הלוי ותום אלקלעי מפתחת ניצנה, בעלי צימר שבונים בבוץ בשיטה ייחודית. "כל הרעיון הוא לייצר גשר בין החינוך היומיומי לבין החיים שלנו. בראש ובראשונה חשוב שיהיה להם היכולת לבחור, לעבור תהליך עם עצמם שבו הם יבחרו במה להעמיק בו. אנחנו נהיה מוכנים להעניק להם מגוון של סוגי ידע", אומרת רוני.

 

"אצלנו בני הנוער יבנו במגוון שיטות באדמה. אפשר ללמוד קודם כל את המלאכה עצמה, בשיטות העתיקות ביותר שנבנו בהם בתים בעולם. אנחנו עובדים בתור זוג ומגדלים ילדים, וזה יכול להיות שיעור בהתנהלות, איך להיות עצמאי. זה לא דבר פשוט במדינה שלנו".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תום אלקלעי
התלמידים עם המנטורים ברמת נגב
צילום: תום אלקלעי
מומלצים