המלצות חדשות: אלו ערכי הכולסטרול החדשים שיאומצו בישראל
המטרה: להפחית את שכיחות אירועי הלב. ההמלצה: להוריד עבור חולים בסיכון את יעד הכולסטרול. המשמעות: ההמלצות יאומצו בקרוב בישראל וכדאי למטופלים להיפגש עם הרופא כדי לקבל הנחיות
בשני העשורים האחרונים מחלות לב הן הסיבה השנייה בשכיחותה למוות בישראל, כך על פי דו"ח משרד הבריאות שהופץ בחודש האחרון.
קיראו עוד
כולסטרול: מה תפקידו ומהן הדרכים הבריאות לאיזונו בדם
מחקר ישראלי ענק: עד כמה צריך להוריד כולסטרול כדי למנוע התקף לב
על פי ההנחיות המקצועיות שהופצו אמש (שבת), לאחר שהעדכון האחרון להן נעשה בשנת 2014, נקבעו יעדים חדשים ונמוכים יותר לרמת כולסטרול.
הנחיה נוספת נוגעת למטופלים שעברו אירוע לבבי פעם אחת בחייהם, ולהם ממליץ האיגוד טיפול במעכבי PCSK9 עוד בזמן האשפוז, בשל יעילותם הגבוהה בהנמכת ערכי כולסטרול.
בסל התרופות הקרוב יעלו על שולחן הוועדה שתי תרופות עבור חולים שעברו אירוע לבבי אחד, ומשתייכות למעכבי PCSK9 - אחת מהן היא זריקה בשם 'פרלואנט' שהוכיחה במחקר הפחתה בתמותה אצל חולים עם כולסטרול גבוה, שנמצאים בסיכון לחוות אירוע לבבי נוסף. תרופה נוספת היא 'רפאטה' שהוכחה כיעילה בהורדת כולסטרול ומניעת אירועי לב.
כולסטרול גבוה מעלה הסיכוי להתקף לב ושבץ
אחד מכל ארבעה אנשים מעל גיל 45 בישראל (כ־1.5 מיליון אנשים) סובלים מיתר כולסטרול. מחקרים רבים מצביעים על כך שכולסטרול גבוה מעלה באופן משמעותי את הסיכון לסבול מאירועי לב ושבץ מוחי. על כן הרופאים ממליצים להפחית את רמת הכולסטרול כדי להקטין את התחלואה במחלות לב וכלי דם.
נשיא האיגוד הקרדיולוגי בישראל וראש מערך הלב בבית החולים סורוקה, פרופ' דורון זגר: "ההנחיות החדשות מצדיקות קיום שיחה של מטופלים רבים עם הרופאים שלהם לדיון מחודש באשר לדרך הטובה ביותר להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם".
השינוי בהנחיות של האיגוד האירופי מתייחס לחולים בסיכון גבוה: חולים עם סוכרת (ללא גורם סיכון נוסף) או חולים עם יתר כולסטרול משפחתי, וכן לחולים בסיכון גבוה מאוד: חולים לאחר אירוע לב או חולים עם סוכרת ובנוסף עוד גורם סיכון (יתר לחץ דם/השמנה וכו').
הודות להתפתחות הטכנולוגית, בשנים האחרונות שיעור החולים ששורדים אירוע לבבי הולך וגדל. אולם אותם מטופלים נמצאים בסיכון מוגבר לאירוע נוסף בשנים הראשונות אחרי התקף הלב. לרוב, אירוע לבבי שכזה יהיה קשה יותר וקטלני. לכן, ההמלצה הרפואית החדשה לאותם מטופלים היא להקפיד מעתה על ערכי כולסטרול נמוכים אפילו עוד יותר משאר האוכלוסייה וזאת כדי להגן עליהם ולהקטין את הסיכון לתמותה.
יעדי הכולסטרול נמדדים גם במדדי האיכות של קופות החולים וקיימת סבירות גבוהה שבעקבות ההמלצות החדשות של האיגוד האירופי לקרדיולוגיה יאומצו ההמלצות גם על ידי האיגודים המקצועיים בישראל בחודשים הקרובים.
מהאיגוד הקרדיולוגי בישראל נמסר: "מסמך ההמלצות החדש מדגיש כי ההחלטה על טיפול היא תמיד אינדיבידואלית וצריכה לקחת בחשבון את כל מאפייני המטופל ובהם גיל ומין, וכן גורמי סיכון נוספים כגון: עישון, היסטוריה משפחתית, משקל, פעילות גופנית ועוד".