80 שנה למלה"ע ה-2: נשיא גרמניה מבקש סליחה מהפולנים
בפולין מציינים את יום השנה לתחילת המלחמה בשורה של טקסים ואירועים. נשיא גרמניה בוויילון, העיר הראשונה שהופצצה על ידי הנאצים: "מרכין את ראשי בפני הקורבנות הפולנים של הרודנות הגרמנית ומבקש סליחה". ראש ממשלת פולין: "אנחנו צריכים לזכור, לדרוש את האמת ולדרוש פיצויים"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
פולין איבדה במלחמה כחמישית מאוכלוסייתה, כולל הרוב המכריע של יותר מ-3 מיליון אזרחיה היהודים. ויילון הייתה היעד הראשון להפצצות הקטלניות של גרמניה הנאצית. הטקס, בהשתתפות נשיא פולין אנדז'יי דודה, החל בשעה 4:40 בבוקר (שעון מקומי), השעה המדויקת שבה החלו ההפצצות הראשונות של המלחמה, על פי הניצולים, והרגו אזרחים. הטקס החל בדקת דומייה לזכרם של כ-2,000 קורבנות.
"אנחנו מודים לפולין על הושטת ידה במחווה של מחילה", אמר שטיינמאייר, שדיבר בגרמנית ובפולנית. "כנשיא גרמניה אני רוצה להבטיח לכם שלא נשכח. תמיד נזכור את זה. אנחנו רוצים לזכור ואנחנו לוקחים את האחריות הזו שההיסטוריה שלנו הטילה עלינו".
דודה הודה לעמיתו הגרמני ואמר שהשתתפותו בטקס היא סוג של מתן "פיצוי מוסרי". "אדוני הנשיא, תודה על נוכחותך ועל יחסך", אמר דודה. "אני יכול לראות אדם שהגיע בענווה, בראש מורכן כדי לחלוק כבוד, לחלוק את הכאב". דודה פנה לנוכחים בטקס ושאל: "אתם, שנאספתם כאן, חושבים שקל להגיע לעיר שהושמדה על ידי הגרמנים? להביט בעיניי אלה ששרדו?".
אירוע מקביל, בהשתתפות ראש הממשלה מטאוש מורבייצקי וסגן ראש הנציבות האירופית פרנס טימרמנס, נערך בעיר החוף גדנסק, בה התקיים אחד מהקרבות הראשונים של המלחמה. מורבייצקי דיבר על ההפסדים החומריים, הרוחניים, הכלכליים והפיננסיים האדירים שספגה פולין במלחמה.
"אנחנו צריכים לדבר על ההפסדים האלה. אנחנו צריכים לזכור, אנחנו צריכים לדרוש את האמת ולדרוש פיצויים", אמר מורבייצקי. חברים במפלגתו, מפלגת "החוק והצדק" (PiS), דרשו שוב ושוב לקבל פיצויים מגרמניה. ברלין אומרת שכל התביעות הכספיות הקשורות למלחמת העולם השנייה הוסדרו.
הזיכרון מזמן המלחמה הפך גם לנושא מרכזי בקמפיין של מפלגת PiS לקראת הבחירות הכלליות שייערכו ב-13 באוקטובר. במפלגת הימין השמרנית מאשימים את האופוזיציה בכך שלא הצליחה להגן על תדמיתה של פולין. סקרי דעת הקהל מנבאים ניצחון ל-PiS בבחירות.
פלישתם של הנאצים לפולין ב-1 בספטמבר 1939 ציינה את פרוץ מלחמת העולם השנייה. פולין נותרה תחת כיבוש גרמני במשך יותר מחמש שנים במהלכן נהרגו כשישה מיליון מאזרחיה. המלחמה פגעה בערים, בכפרים ובתעשייה. כיום גרמניה היא השותפה הקרובה ביותר של פולין באיחוד האירופי וגם בתחום הסחר והכלכלה.