במושב משחזרים את בהלת הנ"ט: "רעדתי ובכיתי"
טילי הקורנט נפלו ליד בתי מושב אביבים: "ענן אש עבר מעל הראש". ביישובי גבול הצפון דורשים מהממשלה להשלים את פערי המיגון: "את חיזבאללה לא מעניין תקציב המדינה או הבחירות"
תושבים באביבים התקשו להתאושש מהתקרית החמורה שאירעה אתמול אחר הצהריים (יום א') בקרבת המושב. טילי הנ"ט שירה חיזבאללה חלפו בקרבה רבה לחלק מהתושבים - שלא קיבלו שום התרעה על האירוע - ונפלו בשטח שבין היישוב לקיבוץ יראון הסמוך. ברוב הבתים קיימים מרחבים מוגנים ולצד כמה מהם יש מקלטים, אך בגלל מיידיות האירוע תושבים לא הצליחו להגיע למיגון הנדרש בזמן אמת.
דליה ביטון בישלה בעת ירי הטילים. "יצאתי לכניסה של הבית כשענן של אש עבר מעל הראש שלי. התחלתי לצרוח, לצעוק, נהדפתי לתוך הקיר, ואחרי כמה שניות אנחנו רואים שזה נפל מאחורי הלול", שחזרה ביטון. "אני חוזרת לכיוון הבית, ופתאום 'בום' מהצד השני. הרגשתי שאני עומדת להשתגע, בכיתי ורעדתי. עד עכשיו אני לא מצליחה להתאפס ולחזור לעצמי".
ביטון סיפרה כי "לא הייתה אזעקה ולא התרעה, כלום. היה מפחיד. ראיתי את הכול עולה באש ולא הבנתי מה קורה. נכנסתי לתוך השירותים, נעלתי את עצמי ובכיתי. כשראיתי את העשן והאש וזה הדף אותי, זו טראומה. זה שלא קרה לי כלום, זה היה נס גלוי. אבא בורא עולם, תודה לך ה' שלא קרה כלום. הוא נמצא פה איתנו, עוזר לנו, זה לא ייאמן".
אוֹרי ביטון (12) סיים את יום הלימודים הראשון ויצא לאסוף ביצים בלול המשפחתי. "מעל הלול עברו שתי קטיושות", סיפר הילד. "הן נחתו ליד יראון שם על הכביש. איך שהן נחתו - צילמתי את זה. נעלתי את הלול וברחתי עם הטרקטורון. "לא נפגעתי אבל היה לי דופק לב מאוד גבוה, והרגשתי את השריקות מעל הלול וזה היה ממש קרוב. כשיצאתי מהלול נסעתי לבית של חברה של אמא שלי, אמרו לי להישאר שם, נשארתי שם בממ"ד שעה ומשהו. אחרי שהודיעו שאפשר לצאת חזרתי הביתה".
יעקב ביטון, נהג הסעות במושב, היה בדרכו עם פועלים מקיבוץ מלכיה ליישוב גוש חלב. "היה פיצוץ אדיר שנשמע כמו רעם, משהו לא שגרתי, מפחיד לגמרי. הגעתי למפעל וביקשתי מהפועלים לצאת כמה שיותר מהר לפני שהמצב יהיה יותר גרוע. נסעתי לגוש חלב וקיבלתי עדכונים בדרך, כלתי נבהלה מאוד, בחודש התשיעי להריונה, היא רצה לממ"ד והכניסה את הנכדה שלי. חוץ מבהלה לא היו נפגעים, תודה לבורא עולם. לגיטימי שאנשים יפחדו, לא היה מזמן ירי כזה לכיוון שלנו".
"להתחיל מיד את תוכנית המיגון"
ראשי הרשויות בגבול הצפון הביעו כעס על העובדה שתוכנית ממשלתית למיגון יישובי הצפון, בהשקעה של חמישה מיליארד שקל, לא יושמה. התוכנית אושרה בתקופה שבה כיהן אביגדור ליברמן כשר ביטחון, ובפועל נגנזה עם עזיבתו את המשרד.
ראש המועצה האזורית גליל עליון, גיורא זלץ, אמר: "חמור מאוד מבחינתנו, כראשי רשויות, שרק כ-130 מיליון שקל יצאו לפועל. בגליל העליון 11 בתי ספר, עם 7,500 תלמידים, 116 בתי ילדים מלידה עד גיל 3, אף אחד מהם לא ממוגן. יש מקלטים ישנים, יש מספר קטן מאוד של מקלטים שנבנו בשנים האחרונות. באזור שלנו, כשזמן ההתרעה הוא אפס, ברגע שאתה לא במרחב מוגן - אתה צריך לשכב על הרצפה ולכסות את הראש עם הידיים. אני משתמש באירוע הקשה של היום כדי לקרוא לממשלה לא לחכות. לפעול ולהתחיל מיד את תוכנית המיגון בצפון".
ראש מועצת שלומי, גבי נעמן, הוסיף: "הארועים היום מדגישים עד כמה המעבר משגרה מבורכת לחירום הוא נפיץ ומיידי. קיימים פערי מיגון משמעותיים. ראינו היום שאת החיזבאללה לא מעניין לא תקציב המדינה ולא הבחירות. אנו ראשי קו העימות דורשים את השלמת המיגון לאוכלוסייה האזרחית בהקדם, כפי שכבר הוחלט על ידי ממשלת ישראל".
זלץ אמר כי בשעות הערב חזר האזור לשגרה מוחלטת. "בתי הספר ייפתחו. כל הפעילויות שמתוכננות בכל הרמות ובכל סדרי הגודל ייקרו. ההחלטה לסגור את היישובים נועדה בעיקר לאפשר לצבא לפעול בשטח ללא הפרעה. התושבים נשארו בתוך היישובים, לא במקלטים, פשוט בשביל לאפשר לצבא לעשות את עבודתו.
"אני עוד לא יכול לקבוע שהאירוע הסתיים, אבל זו האמירה הברורה מאוד של הצבא: שהאירוע הסתיים ויש חזרה מלאה לשגרה, ואני בהחלט מאמין וסומך על הצבא שיודע מה הוא אומר וכנראה ערוך מספיק טוב על מנת לאפשר לנו שגרה מלאה".