שתף קטע נבחר

פריצת דרך: ישראלית ילדה תינוק בעקבות השתלת שחלה על ידי רובוט

לפני 7 שנים נלקחה מגופה של ישראלית שלקתה בסרטן רקמת שחלה, כדי שתוכל להרות בעתיד. כשהבריאה והחליטה להרות, צוות רופאי בילינסון בסיוע רובוט השתילו בגופה את השחלה ולפני שבועיים היא ילדה תינוק בריא

  

 

 

פריצת דרך מרגשת: אישה הצליחה ללדת תינוק בריא בבית החולים בלינסון, לאחר שחלתה בסרטן, בשל העובדה שרופאי בילינסון הצליחו להשתיל בגופה רקמת שחלה. הרקמה נלקחה מגופה לפני כשבע שנים כשחלתה, נשמרה במעבדה, ונקלטה חזרה. התוצאה: לפני שבועיים היא ילדה את בנה בכורה.

 

לפני שבע שנים: א' (השם המלא שמור במערכת, א.ג) התבשרה כי לקתה בסרטן ועליה לעבור סדרות של טיפולי כימותרפיה והשתלת מח עצם, שעלולים להוביל לעקרות. הרופאים הסבירו לה כי הדרך היחידה לשמר את הפוריות היא ליטול מגופה רקמת שחלה, שבה אין תאים ממאירים, ולהחזירם לגופה לאחר שתבריא.

 

שבע שנים לאחר פרוץ המחלה שבה א' אל רופאי בילינסון, לאחר שהתחתנה. הרופאים הציעו לה השתלה מחודשת של מקטעי השחלה שהוקפאו. א' הסכימה, וצוות נרחב החל להיערך למבצע המורכב, שבוצע לראשונה בישראל באמצעות רובוט.

 

"השתמשנו בניתוח ברובוט שאיפשר מגע עדין עם הרקמות", מספר פרופ' אבי בן הרוש, מנהל השירות לשימור פוריות בבית החולים בילינסון, "השתלנו את מקטעי השחלה בחלל הבטן באזור האגן, באזור השחלה המקורית שנכרתה ולצדי הרחם".

 

  ( )

"הישג גדול לנו ולטכנולוגיה"

"הרובוט מאפשר פעולות מאוד עדינות ומדויקות באזורים צפופים וקטנים בצמוד לכלי דם, עצבים ומערכת שתן", מפרט פרופ' רם איתן, מנהל היחידה לגינקולוגיה אונקולוגית בבילינסון, "אנחנו עושים שימוש ברובוט בניתוחים מורכבים בתחום הגינקואונקולוגי ובתחומים אחרים, ולכן בחרנו ברובוט גם הפעם".

 

הרקמות שהופשרו מהקפאה הובאו לחדר הניתוח, והוכנסו לבטנה של א'. למחרת הניתוח שנמשך מספר שעות, שוחררה המטופלת לביתה כשהיא במצב טוב.

 

לאחר שבועות של מעקב, כשהרופאים ביצעו לא' בדיקות אולטרסאונד ובדיקות דם, הם החלו לזהות פעילות נמרצת של השחלה. לאחר חודש, כבר נצפה ביוץ בשחלה, ובמקביל א' החלה להתלונן על כאבי בטן. "עשיתי לה אולטרסאונד וזיהיתי שהיא בהריון", מספר פרופ' בן הרוש, "זה היה רגע מאוד מרגש, היא ובעלה הסתכלו עליי כלא מאמינים. הסתובבתי במחלקה עם צילום האולטרסאונד כמו אבא גאה", הוא מספר בסיפוק רב.

 

"בעולם החלו להקפיא רקמות שחלה לפני כ-15 שנים, ובספרות הרפואית מתועדות כ-140 לידות כתוצאה מהקפאה כזו. "תמיד רצינו להיות חלק מזה", אומר פרופ' בן הרוש, "ההריון במקרה הנוכחי גרם לנו להתרגשות גדולה, כיוון שרק 20% מהשתלות השחלה שבוצעו בעולם הביאו לכלל לידה. מבחינתנו זה הישג גדול שלנו ושל הטכנולוגיה.

 

"הטכנולוגיה מתפתחת כל הזמן, ובעתיד עשויה לשמש לא רק חולות סרטן שעוברות טיפולים, אלא גם נשים בריאות", הוא מסכם, "לא מן הנמנע שנשים שיבקשו בעתיד להאריך את חיי הפוריות שלהן, יבחרו להשתיל רקמת שחלה, ויוכלו אחרי שנים להרות בהצלחה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניצן דרור
רובוט שהשתיל את רקמת השחלה
צילום: ניצן דרור
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים