שתף קטע נבחר

מפת הקנאביס בישראל: איפה צורכים הכי הרבה ואילו מחלות מובילות

יותר גברים מנשים, יותר תל־אביבים מירושלמים. 50 אלף מטופלים, הסובלים מכאבים עזים, מחזיקים ברישיון לקנאביס רפואי בישראל - כך עולה מדו"ח של משרד הבריאות. היכן ניתנים הכי הרבה רישיונות, מה המינונים המקובלים, ואיך מתמודדים החולים עם רפורמת הקנאביס החדשה?

בלעדי: עשרות אלפי בני אדם בישראל המתמודדים מדי יום עם כאבים בלתי נסבלים צורכים קנאביס רפואי המקל על סבלם. מיהם אותם מטופלים ובמה הם חולים, היכן בארץ הונפקו הכי הרבה רישיונות חדשים ב־2018, וכיצד מתמודדים הצרכנים עם הרפורמה החדשה בקנאביס הרפואי שגוררת אחריה לא מעט ביקורות וזעם.

 

קיראו עוד

ליצמן למגדלי הקנאביס: שחררו המוצרים לבתי המרקחת - ולא, רישיונכם יישלל

נזקי רפורמת הקנאביס: בן ה-8 לא מפסיק לפרכס

בשורה למטופלי הקנאביס: יוגבל התשלום לרופא לחידוש רישיון

  

מנתונים רשמיים של היחידה לקנאביס רפואי (יק"ר) במשרד הבריאות שהגיעו לידי ynet ו"ידיעות אחרונות" עולה כי בישראל 50,152 מטופלים המחזיקים ברישיון לקנאביס רפואי, 60 אחוז מהם גברים (29,776 איש) ו־40 אחוז נשים (20,376).

 

קנאביס (צילום: shutterstock)
קנאביס רפואי. 50 אלף מטופלים מחזיקים ברישיון(צילום: shutterstock)

 

קנאביס רפואי הוא התרופה הנפוצה ביותר בקרב חולי סרטן, ומכאן שאחד מכל חמישה אשר מחזיק ברישיון הוא חולה סרטן. רוב המטופלים בקנאביס רפואי, סובלים ממחלות כרוניות. 8 אחוזים מבין מחזיקי הרישיונות סובלים מהפרעת דחק פוסט־טראומטית, 4 אחוזים סובלים ממחלות נוירולוגיות, ביניהן פרקינסון, טרשת נפוצה, תסמונת טורט ואפליפסיה, ואילו יתר מחזיקי הרישיונות מוגדרים כחולים סופניים, חולי קוליטיס, מחלות זיהומיות, ועוד.

 

  ()

 

ובאילו מקומות בארץ ניתנים הכי הרבה רישיונות? באופן לא מפתיע מי שמככבת בראש היא העיר תל־אביב, שבה יש 13,181 צרכני קנאביס רפואי. במרכז נמצאים מרבית מחזיקי הרישיונות - 14,016 צרכני קנאביס (לא כולל תל־אביב). בצפון הארץ 6,011 מטופלים מחזיקים ברישיון, בדרום הנתון דומה ועומד על 5,840 מטופלים, ובמחוז ירושלים - רק 4,024 מטופלים בקנאביס רפואי. בתחתית הרשימה ניצב מחוז יהודה ושומרון עם 1,429 רישיונות קנאביס רפואי.

   

  ( )

 

ומה בנוגע למינונים? מרבית הרישיונות המונפקים הם עבור מינון נמוך מאוד של קנאביס. מינון זה, של בין 11 ל־20 גרם לחודש, ניתן לקצת יותר משליש מהמטופלים. המינון השני בשכיחותו עומד על 21־30 גרם לחודש והוא נרשם ל־13,841 בני אדם. הכמות הגבוהה ביותר של קנאביס רפואי לחודש עומדת על 110 גרם ומעלה, ובארץ ישנם 115 חולים הזכאים למינון זה.

  

  ( )
יקיר עמר. לא רוצה לדמיין מה היה קורה אם הייתי בהתקף

 

בשבוע שעבר הצהיר משה פייגלין שפרש מהמרוץ לבחירות כי הגיע להסכם עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, לפיו ידרוש לבטל את רפורמת הקנאביס ולאפשר "לגליזציה של הקנאביס הרפואי לחולים". אולם מאחורי ההצהרות הפוליטיות והנתונים היבשים ישנם גם בני אדם, אלו הזקוקים לחומר הירוק כמו אוויר לנשימה. יקיר עמר, בן 28, חולה קרוהן מבאר־שבע, הוא אחד מהם.

 

"כבר חצי שנה שאני לא מקבל את התרופה שלי, אני מגיע לבתי מרקחת עם המרשם שניתן לי, אבל אין את הזן בשום מקום אז אני פשוט נשאר בלי כלום", הוא מספר על המצב הקשה אליו נקלע בעקבות הרפורמה החדשה, המבקשת להסדיר את הייצור והאספקה של קנאביס רפואי ומוצריו. "למזלי, המחלה שלי נמצאת בתקופה שהיא 'לא פעילה', אבל אני לא רוצה לדמיין מה היה קורה אם הייתי בהתקף. לאחרונה המצב השתפר בעקבות כמה החלטות של משרד הבריאות, אבל בהנחה שההסכם לבטל את הרפורמה אכן ייצא לפועל, זאת תהיה בשורה לחולים. אני לא מאמין שזה באמת יקרה, אני ועוד רבים כבר נכווינו לא מעט פעמים מהבטחות שווא שלא מומשו".

 

 "מאז הרפורמה אין תרופה למטופלים". פולק  ( )
"מאז הרפורמה אין תרופה למטופלים". פולק
 

  

גם דביר פולק, בן 39 מכפר־סבא, שעבר אירוע מוחי וזכאי לקנאביס רפואי, סובל מתוצאות הרפורמה שנכנסה לתוקפה לפני כארבעה חודשים. "מאז הרפורמה אין תרופה למטופלים בקנאביס במדינת ישראל, התחושה היא שזה הולך ונהיה יותר קשה", הוא מודה בייאוש. "הבירוקרטיה הפכה מורכבת, אנחנו מתקשרים ומגיעים לבתי מרקחת ואין להשיג את החומר. המינון שלי גבוה ועומד על 80 גרם, ולכן חוויתי גם את עליית המחירים. אם לפני כן שילמתי כ־400 שקלים בחודש, עכשיו אני צריך לשלם כמעט 2,000 שקלים. יש זנים שמטופלים זקוקים להם ונעלמו, היו לא מעט מטופלים שסבלו מחומר עם עובשים, למזלי זה קרה לי רק פעמיים ומאז הדברים הסתדרו".

 

  ( )

על עליית המחירים טוען יוסי בורנשטיין - מייסד ושותף בחברת Cann10 המשווקת את מותג מוצרי הקנאביס Cannareet: "למרות הטענות שעולות על עליית המחירים, הנתונים דווקא מצביעים על כך שהמינון הממוצע בשוק עומד על כ־33 גרם לחולה בחודש, כלומר הוא משלם מחיר דומה לזה שהיה משלם עד היום. התפתחותה של תעשיית הקנאביס הרפואי היא מהפכה של ממש בישראל, ואנו גאים לקחת בה חלק. שיעור המטופלים ימשיך לטפס, ומחירי המוצרים צפויים לרדת בהתאם". נתונים נוספים צפויים להתפרסם לראשונה בכנס הקנאביס הבינלאומי cannx שייערך ב־9־10 בספטמבר בתל־אביב.

  

מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב התייחס לביקורת הציבורית על הרפורמה בקנאביס הרפואי ואמר: "חשוב לציין כי אין ראיות שקנאביס מרפא סרטן. הוא מקל על תסמינים של כאב, אבל צריך לומר זאת לציבור בבירור: קנאביס לא מרפא סרטן. עם זאת, יש מקום לשקול הכנסת שמן קנאביס רפואי לסל התרופות עבור ילדים עם אפילפסיה".

  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קנאביס רפואי. תל אביב מובילה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים