שתף קטע נבחר

 

בלעדי: הישראלי שיוביל משלחת פליטים באל' העולם באתלטיקה

רותם גנוסר, מנהל מועדון "הסמטה" בת"א המאגד מבקשי מקלט, מונה לראש המשלחת לתחרות בדוחא: "לא חשבתי על האפשרות שהג'ודוקא סעיד מולאי יהיה במשלחת לאולימפיאדה"

"אייצג את נבחרת הפליטים הבינלאומית ואת כל מי שברח ממדינתו בגלל משטרים מדכאים, אבל לא פחות מזה אייצג את מועדון 'הסמטה' ואת ישראל. פה החיים שלי". כך הגיב בהתרגשות ג'מאל עבדלמאג'י מוחמד (26), מבקש מקלט מדראפור לאישור הרשמי מטעם ההתאחדות הבינלאומית לאתלטיקה להשתתפותו בנבחרת הפליטים באליפות העולם בקטאר, בסוף החודש.

 

אחרי הסיפור הבלעדי שפורסם אודותיו ב"ידיעות אחרונות" התברר ההמשך לעלילה. מבקש מקלט נוסף בישראל, תחלואיני (לואי) מלקה (20) מאריתריאה המשתייך להפועל עמק חפר, קיבל אישור דומה ויצטרף למסע המופלא בקטאר.

  

צפו בג'מאל עבדלמאג'י

צפו בג'מאל עבדלמאג'י

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

השניים, הנכללים בתוכנית "הפליטים" של התאחדות האתלטיקה הבינלאומית, מקבלים מלגה חודשית בסך 1,500 דולר כל אחד כחצי משרה. בעוד ג'מאל משלים הכנסה בניקיון חוף הים בהרצליה, תחלואיני אינו עובד והוא מעביר את זמנו בפנימיית "הדסה נעורים" שקלטה אותו למרות קשיים בירוקרטיים, לומד ומתאמן. יש לו משפחה מאמצת, אילת דדון-פילוסוף ובעלה אורן, שמטפלת בענייניו הבירוקרטיים.

 

המועדונים אליהם משתייכים השניים, "הסמטה" ת"א והפועל עמק חפר, שלחו אותם על חשבונם למחנות אימון באתיופיה, שם הם משתתפים בימים אלה בתקווה להפוך את המסע החלומי גם לבעל תוכן ספורטיבי אמין.

 

בנוסף, ההתאחדות החליטה למנות את רותם גנוסר (36), מנהל מועדון "הסמטה" בתל אביב המאגד מבקשי מקלט, עולים וגם צברים למנהל משלחת הפליטים בדוחא. בכתב ההזמנה לדוחא מוזכרת האפשרות שעבדלמאג'י ומלקה יופיעו גם באולימפיאדת טוקיו 2020.

 

ג'מאל עבדלמאג'י מוחמד (צילום: עוז מועלם)
חולם על גמר. ג'מאל עבדלמאג'י(צילום: עוז מועלם)

 

"עוד לא חשבתי על אפשרות שהג'ודוקא האיראני מולאי יהיה באותה משלחת איתנו", אמר גינוסר. "אני מבין שבאולימפיאדה יופיעו פליטים במספר ענפים, כמו בריו. אני יודע שג'מאל חושב על טוקיו, אבל קודם לכן יצטרך לעבור את דוחא". אמו של רותם, רות גנוסר (זלוצ'נקו), הייתה בעברה אלופת ישראל בקפיצה לגובה. 

 

גינוסר הוסיף: "הרעיון לכלול את ג'מאל במשלחת לקטאר, ובהמשך גם את תחלואיני, נולד בזמן השתתפותו של ג'מאל באליפות העולם לבוגרים במרוצי שדה במרץ האחרון בדנמרק. אחרי שהרשים ביכולת ולא נפל מרצים מפורסמים, הסתעיינו בז'ק כהן מאיגוד האתלטיקה המקושר שנים רבות עם ההתאחדות הבינלאומית. בלי ספק, תמיכתו השפיעה לטובה על סיכוייו של ג'מאל להגיע לדוחא".

 

תחלואיני, כמו ג'מאל, נמלט מארצו אריתריאה לפני שמונה שנים והגיע ארצה באמצעות מבריחים בדרך שכללה בין היתר את סודן, מצרים וסיני, לפני שנכלא בכלא "סהרונים". ליאור שרון, מנהל הפועל עמק חפר, מספר כי מי שגילה את תחלואיני היה המאמן אלמיו פלורו, שהביאו לפנימיית נעורים ורשם אותו במועדון.

 

מארו טפרי ומאחוריו תחלואיני מלקה (צילום: דניאל קמחי)
גם הוא יהיה שם. מלקה (בצהוב)(צילום: דניאל קמחי)

 

רותם גנוסר (צילום: טיבור יגר)
רותם גנוסר(צילום: טיבור יגר)

 

"מאחר שהוא מבקש מקלט, דרג הנמוך מפליט, התקשינו להשאיר אותו ב'נעורים'", טוען שרון. "רק אחרי מאמצים רבים העניין הוסדר. בניגוד לג'מאל, שכבר שהה כמה פעמים בחו"ל כאתלט, עבור תחלואיני זו היציאה הראשונה מהארץ עם תעודת המעבר. למעשה, מתוך מספר אפשרויות שאותן בחן, רק אתיופיה הסכימה שיגיע אליה למחנה אימונים".

 

מאחר תכנית הפליטים מנוהלת בצורה מקצועית והוחלט שרק ששה מתוכם יטוסו לדוחא הבחירה נעשתה לפי הישגים. ג'מאל, שבינתיים סיים במקום השני באליפות ישראל בריצת 5000 מטר, הבטיח מראש את השתתפותו. תחלואיני, שנמצא במתח רב, קיבל את האישור רק בימים האחרונים. ג'מאל ותחלואיני יחזרו ארצה בסיום מחנותיהם באתיופיה ויטוסו ביחד לקטאר.

 

היום הגדול שלהם אמור להיות ב-27 בספטמבר, יום פתיחת האליפות. שניהם יתחרו בריצות המוקדמות ל-5000 מטר. ג'מאל, בעל שיא אישי של 13:54 דקות, מאמין שיפתיע ויגיע לגמר. "אני חולם על גמר, אבל מוכן לכל דבר", אמר. "בריצה יש יום טוב ויום רע. אני מקווה שארוץ טוב". כשאומרים לו שהאפשרות שיעלה לגמר קלושה הוא מגיב: "ברחתי מרצח עם, עכשיו אני באליפות העולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טיבור יגר
רותם גנוסר
צילום: טיבור יגר
מומלצים