סוף למלחמה הארוכה ביותר? טיוטת הסכם בין ארה"ב לטליבאן
שליח ארה"ב לשיחות עם הטליבאן הציג לנשיא אפגניסטן טיוטת הסכם שלום עם ארגון הטרור. הוא אמר שהצדדים נמצאים על סף הסכם לסיום המלחמה שהחלה ב-2001. טראמפ רוצה להחזיר חיילים הביתה עד הבחירות
בתום חודשים של מו"מ ניסחו ארה"ב וטליבאן טיוטת הסכם לסיום מלחמת אפגניסטן - המלחמה הארוכה ביותר בתולדות ארה"ב. השליח האמריקני לשיחות הציג את טיוטת ההסכם לנשיא אפגניסטן, ואמר שארה"ב נמצאת "על סף הסכם" עם הטליבאן.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
"הגענו להסכם עקרוני עם הטליבאן, אבל בוודאי שעד שנשיא ארה"ב לא מסכים על זה הוא לא סופי", אמר השליח האמריקני. במסגרת ההסכם, סיפר השליח זלמאי חלילזאד, יעזבו את אפגניסטן בשלב הראשון 5,000 חיילים בתוך פחות מחמישה חודשים. הצבא האמריקני יעזוב חמישה בסיסים באפגניסטן. "הסכמנו שאם התנאים ימשיכו לפי ההסכם אנחנו נעזוב בתוך 135 ימים חמישה בסיסים שבהם אנחנו נמצאים כרגע", אמר חלילזאד. נכון להיום יש באפגניסטן בין ל-13 ל-14 אלף חיילים אמריקנים.
ההסכם קובע ששני הצדדים יכריזו על הפסקת אש ונסיגה הדרגתית של ארה"ב, בתמורה להתחייבות של הטליבאן שהיא לא תאפשר שאפגניסטן תשמש מקום מקלט לג'יהאדיסטים שיתכננו פיגועים נגד ארה"ב ובנות בריתה. ההסכם לא שם קץ לקרבות בין הטליבאן לממשלת אפגניסטן, וקובע שבין הצדדים יתקיימו שיחות "בין-אפגניות" שיפתרו את הסכסוך.
עד כה סירב הטליבאן לנהל מגעים ישירים עם הממשלה האפגנית ואמר שמדובר ב"שלטון בובות" בלתי לגיטימי. גורמים רבים בממשלת אפגניסטן התרעמו על כך שנציגי הממשלה הודרו מהשיחות שהתקיימו בין ארגון הטרור לארה"ב.
השליח האמריקני זלמאי חלילזאד, שנולד באפגניסטן, נפגש בקאבול עם הנשיא אשרף גאני אחרי סבב שיחות בדוחא. הדובר של גאני אמר שהנשיא לומד את פרטי ההסכם ויחווה את דעתו ב-48 השעות הקרובות. הדובר הדגיש: "עבורנו, הסכם משמעותי או הדרך להסכם משמעותי זה לשים סוף לאלימות ולנהל מו"מ ישיר עם הטליבאן".
חלילזאד, שסיים תשעה סבבים של שיחות עם נציגי הטליבאן, אמור להיפגש השבוע עם מנהיגים אפגנים בקאבול כדי לבסס קונצנזוס סביב ההסכם לפני החתימה עליו. בינתיים מינה נשיא אפגניסטן משלחת של 15 חברים לשיחות עם נציגי הטליבאן, לשיחות שאמורות להתקיים בשבועות הקרובים בנורבגיה.
השיחות שמנהל חלילזאד בקאבול מתקיימות בצל אלימות קשה של הטליבאן. הארגון ביצע בסוף השבוע שתי מתקפות גדולות בערים קונדוז ופולי חומרי. כוחות הביטחון הרחיקו את הלוחמים של הטליבאן משתי הערים, אך היום מחבל מתאבד התפוצץ בקונדוז והרג לפחות שישה שוטרים. 15 נפצעו. בתקריות נוספות הרג הטליבאן שישה חיילים אפגנים במחוז גאזני במרכז המדינה. אתמול נהרגו חמישה בני משפחה בירי טיל של הטליבאן על בית במחוז לגמאן במזרח המדינה.
ארה"ב, נזכיר, פלשה לאפגניסטן ב-2001 ופתחה במערכה נגד הטליבאן אחרי מתקפת הטרור ב-11 בספטמבר. שלטון הטליבאן נפל, אך מאז הגדיל הארגון את כוחו וכיום הוא שולט כמעט בחצי משטח אפגניסטן.
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לא הסתיר את רצונו להחזיר את החיילים האמריקנים הביתה עד הבחירות בשנה הבאה. טראמפ אמר בשבוע שעבר ל"פוקס" שהוא מתכנן בשלב הראשון להוריד את מספר החיילים ל-8,600 ומשם להמשיך הלאה.
בקרב גורמי ביטחון אפגנים ואמריקנים יש חשש שהנסיגה האמריקנית תגרום למלחמת אזרחים ותסייע לטליבאן לשוב ולשלוט באפגניסטן. הם חוששים שג'יהאדיסטים זרים, מדאעש למשל, יגיעו אליה כדי למצוא מקלט.
מזכיר המדינה מייק פומפאו אמר שהוא מקווה שהסכם השלום ייחתם לפני 1 בספטמבר, לקראת הבחירות באפגניסטן ב-28 בחודש.