זעם בלבנון על חיזבאללה: "נסראללה מחליט אם לצאת למלחמה"
לצד התעמולה בכלי התקשורת של ארגון הטרור השיעי, שניסו לשדר "תמונת ניצחון" אחרי ההטעיה של צה"ל - הכעס כלפי חיזבאללה החל להישמע במדינת הארזים. האמצעים: ריאיונות של בכירים ברשתות עולמיות וקריקטורות נשכניות בעיתונות
אחרי התקיפות שיוחסו לה, בישראל ציפו השבוע בדריכות לתגובת חיזבאללה – והאם תגרור אותה לתגובה שתגרום לגזרה הצפונית להתלקח.
אלא שלא רק בירושלים ניתן היה להרגיש את המתח: גם בלבנון – ובעיקר בביירות – פעלו כלי תקשורת המזוהים עם ארגון הטרור השיעי מסביב לשעון, בראשם אל-מנאר ואל-מיאדין, כדי לגייס את אהדת הציבור לחיזבאללה באמצעות הפצת תעמולה.
עם זאת, ככל שנקפו השעות, החלו להישמע גם קולות ביקורתיים שתקפו הן את מזכ"ל הארגון חסן נסראללה והן את ממשלת לבנון - שמתירה לו לעשות ככל העולה על רוחו. האמצעים: התבטאויות חריפות של בכירים בריאיונות ברשתות עולמיות וקריקטורות נשכניות בעיתונים.
הכוננות בצפון - כתבות אחרונות
חיזבאללה הציג תיעוד: פיצוץ הטיל ליד הרכב הצבאי
נתניהו: "בחריין והאמירויות גינו את חיזבאללה - כמו ימות המשיח"
עם "דם" ותחבושות: תרגיל ההונאה של צה"ל בפינוי החיילים במסוק
לפני, בזמן ואחרי פעולת חיזבאללה ותגובת צה"ל, פעילים תומכי הארגון פרסמו ברשתות החברתיות הספדים לשני פעילי ארגון שנהרגו בתקיפה בסוריה. כמה מחבריהם פרסמו תמונות שלהם יחד – ואחת מהן, כך נראה, צולמה ימים ספורים לפני האירוע; פעיל אחר פרסם צילום מסך של שיחת וואטסאפ שקיים עם אחד המחבלים, כששמו מופיע על הצג כ"חסן איראן".
זאת ועוד, מיד לאחר תגובת חיזבאללה בדמות ירי טיל קורנט – שלא גרמה לנפגעים בצד הישראלי - פתחו ערוצי הטלוויזיה הלבנוניים, בדגש על שופרי התעמולה של נסראללה, בשידור "חגיגות הניצחון".
השידורים התרכזו בעיקר באזור דרום מדינת הארזים, אך חלק מכלי התקשורת הגיע עד לרובע הדאחייה שבדרום ביירות. בעיתונים המקורבים לארגון, דוגמת אל-אח'באר, התפארו הפרשנים ב"הישג המרשים" של חיזבאללה בפעולה.
להטעיה של צה"ל והצהרתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו שלפיה לא נפגע ולא נשרט אף לא חייל אחד – התייחסו בספקנות ובלגלוג. רק עיתונאי בודד תהה בציוץ בטוויטר: "אולי הישראלים השתמשו בכלי בלתי-מאויש? הרי יש להם ג'יפים כאלה בקו לבנון. ייתכן שאני טועה". הוא זכה במהרה לקיתונות של בוז מתומכי חיזבאללה.
"חיזבאללה מסבך את לבנון"
אלא שמנגד, החלו אט אט להישמע קולות בלבנון שהביעו זעם כלפי הארגון ומסריו. הבולט שבהם היה ראש הממשלה לשעבר פואד א-סניורה, לשעבר ראש ממשלת לבנון שכיהן בזמן מלחמת לבנון השנייה.
בשיחה שערך עם רשת "סקיי ניוז" בשפה הערבית ביום שלמחרת האירוע, הוא טען כי "חיזבאללה מסבך את לבנון. אנחנו זקוקים לאסטרטגיה הגנתית. לא יעלה על הדעת שחיזבאללה ייזום פעולה שכזו".
א-סניורה הוסיף כי האירוע הסתיים "כי ישראל איבדה ברזל והצד השני איבד עצים. זה כאילו מדובר היה בדבר שתואם מראש בין הצדדים – לא בהכרח באמצעות קשר ישיר – וזה גרם להורדת מפלס המתח".
באותו יום התבטא גם חבר פרלמנט מסיעתו של סעד אל-חרירי, ראש ממשלת לבנון, ואמר כי על אף שהוא מגנה את "התוקפנות הישראלית, במיוחד את שיגור שני הרחפנים לביירות", הוא סבור כי החלטות בדבר מלחמה או שלום צריכות להישאר בידי ממשלת לבנון. "היא בלבד צריכה להיות זו שתקבל החלטות בדבר ההגנה על לבנון, ולא חיזבאללה או זרם מסוים. יש את צבא לבנון והוא זה שאמון על ההגנה עלינו כאזרחים. הנשק צריך להיות בידיו בלבד".
חבר פרלמנט נוסף טען כי איראן היא זו שמושכת בחוטים וקיבלה את ההחלטות בנוגע לפעולה. לדבריו, "ההחלטה להרחיב את מעגל העימות בין ישראל וחיזבאללה בידי איראן - שנראה שאינה מעוניינת בהסלמה בעת הזו; ראייה לכך היא התגובה של חיזבאללה, שהייתה מאוד מחושבת. לצערי, ההחלטה לצאת למלחמה מצויה בידי נסראללה".
אמש פרסם חיזבאללה ברשת "אל מנאר" תיעוד מרגעי התקיפה של מוצב אביבים של צה"ל בגבול הצפון. בסרטון נראה כיצד שיגרו המחבלים שני טילים משתי נקודות לעבר רכב צבאי שנסע על הציר. בתיעוד נראה פיצוץ ליד הרכב הצבאי. שני משוריינים ששימשו פתיונות לא הותקפו. עוד נראה רכב אזרחי שנסע ולא הותקף. כאמור, לא היו נפגעים לכוחות צה"ל שהגיבו בירי ארטילרי מאסיבי.
הצילום בוצע מעמדת החוליה ששיגרה את טילי הקורנט ועקב אחר השיגור עד לרגע הפגיעה סמוך ל"זאב" הממוגן. התיעוד התמקד במושב אביבים ובמוצב של חיילי התותחנים שפונה כמה ימים קודם לכן בעקבות המתיחות באזור. הערוץ הלבנוני פירט כמה חיילים משרתים במוצב, שנראה היטב מהצד הלבנוני, והציג פרטים על מפקד הבסיס. הקריין אף הוסיף כי שני הנגמ"שים שהוצבו במוצב היו פתיונות לחיזבאללה.